Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2022, 13:14

Στο νήμα θα κριθεί όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο μεγάλος νικητής των ενδιάμεσων εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η μάχη δηλαδή, που δίνουν οι Δημοκρατικοί του νυν προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, με τους Ρεπουμπλικάνους των πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για να εξασφαλίσουν περισσότερους βουλέυτές στο Κογκρέσο. 

Μέχρι στιγμής, οι Δημοκρατικοί προηγούνται με βραχεία κεφαλή των Ρεπουμπλικάνων καταλαμβάνοντας 48 έναντι 47 εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεμπουμπλικάνοι έχουν κερδίσει τις 198 από τις 218 έδρες στη Γερουσία, με τους Δημοκρατικούς να είναι στις 173.

 

Τα παραπάνω αποτελέσματα βέβαια, αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, με την νεώτερη πληροφόρηση, να δείχνει απόλυτη ισοψηφία με 48 έδρες για κάθε παράταξη όσον αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων και 178 έδρες στη Γερουσία για τους Δημοκρατικούς έναντο 198 των Ρεπουμπλικάνων. 

Από τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα πως όσο περνούν οι ώρες, τα νεότερα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι απέτυχαν να… σαρώσουν και να πάρουν δια περιπάτου τον έλεγχο τουλάχιστον του ενός εκ των δυο Σωμάτων του Κογκρέσου, όπως πίστευαν, ενώ οι Δημοκρατικοί ανθίστανται γερά, ούτως ώστε να μην χασουν τα κεκτημένα. Συνεπώς πολλές κρίσιμες έδρες τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία αναμένεται να κριθούν είτε υπέρ των Ρεπουμπλικάνων είτε υπέρ των Δημοκρατικών, με ελάχιστη διαφορά ψήφων.

Παράλληλα η μάχη σε επτά σημαντικές έδρες στη Γερουσία δεν έχει ακόμη  κριθεί και κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξουν. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολιτεία της Τζόρτζια, όπου η μάχη ανάμεσα στους υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών θα κριθεί στο νήμα. Αμφίρροπες είναι επίσης οι αναμετρήσεις στις πολιτείες  Αριζόνα, Νεβάδα, Γουισκόνσιν.

 

 

Μεγάλη νίκη για τους Δημοκρατικούς θεωρείται η επικράτηση του Τζον Φέτερμαν  στην Πενσιλβάνια έναντι του Μεχμέτ Οζ, του τηλεγιατρού που είναι ο εκλεκτός του Τραμπ και του Ερντογάν. Ο Φέτερμαν αναρρώνει ακόμα από εγκεφαλικό που υπέστη κατά την προεκλογική εκστρατεία και μετά τη νίκη του οι Ρεπουμπλικάνοι θα  πρέπει να κερδίσουν δυο από τις Αριζόνα, Νεβάδα και Τζόρτζια για να επικρατήσουν των Δημοκρατικών.

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν κι άλλες κρίσιμες έδρες, όπως αυτή της Γερουσίας στο Νιού Χάμσαϊρ αλλά και έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε πολιτείες στα ανατολικά.

«Σίγουρα, αυτό δεν είναι Ρεπουμπλικανικό κύμα», σχολίασε στο NBC ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ. «Κύμα θα ήταν αν είχαμε κερδίσει το Νιου Χαμσάιρ και το Κολοράντο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι επισήμανε σε δήλωσή της

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι βουλευτές και οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών ξεπέρασαν τις προσδοκίες με τις επιδόσεις τους».

Το διαβάσαμε εδώ