Ένα από τα πικάντικα μπαχαρικά που προσδίδουν υπέροχη γεύση στο φαγητό, χωρίς να “καίνε” υπερβολικά είναι το πιπέρι καγιέν. Πέρα από την απολαυστική γεύση που προσφέρει, το πιπέρι καγιέν έχει και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Αν αναρωτιέστε, λοιπόν, τι λείπει από τη διατροφή σας, ίσως είναι αυτό το μπαχαρικό.

Όπως οι περισσότερες πολύχρωμες τροφές, έτσι και το πιπέρι καγιέν είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Ειδικότερα, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, A, Κ και B6. «Μια φρέσκια πιπεριά καγιέν διαθέτει το 72% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C και το 50% σε βιταμίνη Α», λέει η διαιτολόγος Alexis Supan. Η βιταμίνη Α είναι εξαιρετικά σημαντική για παράγοντες υγείας, όπως η όραση, η αναπαραγωγή, η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, η σωστή λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών και άλλων οργάνων.

Τα οφέλη του καγιέν για την υγεία, όμως, υπερβαίνουν κατά πολύ την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες. Πολλά προκύπτουν από την καψαϊκίνη, τη φυσική ένωση που χαρίζει σε όλες τις πιπεριές την πικάντικη γεύση τους.

Διαβάστε παρακάτω 4 σημαντικά οφέλη που θα προσφέρει το πιπέρι καγιέν στην υγεία σας:

1. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το καγιέν αποτελεί φανταστική πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων φυτικών ενώσεων, που προστατεύουν τα κύτταρα και προάγουν την υγεία. Τα αντιοξειδωτικά, μαζί με ενώσεις, όπως τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή, προστατεύουν τα κύτταρα από επιβλαβείς ουσίες του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα καταπολεμούν τις διαδικασίες που προκαλούν γήρανση των κυττάρων. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να προστατεύσει από σοβαρές ασθένειες, όπως από τις καρδιακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου. Σε μελέτη που εξέτασε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε 20 διαφορετικές καυτερές πιπεριές, η καγιέν αποδείχθηκε η πιο πλούσια πηγή.

2. Προστατεύει την καρδιά

Το πιπέρι καγιέν μπορεί να προστατεύσει την καρδιακή υγεία με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η καψαϊκίνη θωρακίζει τον οργανισμό από τη φλεγμονή, η οποία πυροδοτεί μια σειρά από ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις. «Μπορεί να διατηρήσει τα αιμοφόρα αγγεία υγιή και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης», επισημαίνει η διαιτολόγος Supan. Ένα ενδιαφέρον επιστημονικό εύρημα ήταν ότι οι άνθρωποι που έβαζαν πιπέρι καγιέν στα φαγητά τους έτειναν να προσθέτουν λιγότερο αλάτι, με αποτέλεσμα να προστατεύονται από τους δυνητικούς κινδύνους υγείας της υπερκατανάλωσης αλατιού.

3. Βελτιώνει την πέψη

Πολλοί άνθρωποι έχουν συνδέσει τα πικάντικα τρόφιμα με την καούρα και τις στομαχικές διαταραχές. Για πολλούς, όμως, το πιπέρι καγιέν μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα. «Είναι πραγματικά χρήσιμο για την πέψη», εξηγεί η Supan. «Αυξάνει τα γαστρικά υγρά και την παραγωγή ενζύμων στο στομάχι, βοηθώντας στη διάσπαση της τροφής».

Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να ενισχύσουν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Το μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος.

4. Ανακουφίζει από τον πόνο

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι καυτερές πιπεριές τσίλι είναι ευεργετικές για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου. «Όταν νιώθετε πιεσμένοι, τα πικάντικα φαγητά μπορούν να βοηθήσουν στην αποσυμφόριση και την ανακούφιση από πονοκεφάλους», λέει η αμερικανίδα διαιτολόγος. Άλλωστε, η καψαϊκίνη χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε αναλγητικές κρέμες για τοπική χρήση.

Το πλεονέκτημα αυτού του μπαχαρικού σε σχέση με άλλα είναι ότι συνδυάζεται με κάθε είδος κουζίνας. Προσθέστε το στα φαγητά σας και πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε την ισορροπία που σας αρέσει περισσότερο.

πηγή: ygeiamou.gr

Το διαβάσαμε εδώ