Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022, 12:36

Τα χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πιο θανατηφόρα από ό,τι πιστευόταν

Ζήσης Ψάλλας

Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2016) είναι ότι πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από την μακροχρόνια έκθεση στην εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση, εξαιτίας των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων που συχνά αναφέρονται ως PM2,5.

Μια πρόσφατη μελέτη υποδηλώνει τώρα ότι ο ετήσιος παγκόσμιος αριθμός θανάτων από PM2,5 εξωτερικού χώρου μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερος από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν αυξημένος ακόμη και σε πολύ χαμηλά επίπεδα PM2,5 εξωτερικών χώρων, επίπεδα που δεν είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ως δυνητικά θανατηφόρα. Αυτές οι μικροσκοπικές τοξίνες προκαλούν μια σειρά από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ασθένειες και καρκίνους.

«Διαπιστώσαμε ότι τα υπαίθρια PM2,5 μπορεί να ευθύνονται για έως και 1,5 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο λόγω των επιπτώσεων σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις που δεν είχαν εκτιμηθεί προηγουμένως», δήλωσε ο Scott Weichenthal, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής και Εργασιακής Υγείας στο Πανεπιστήμιο McGill και κύριος συγγραφέας της μελέτης. 

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα συνδυάζοντας δεδομένα υγείας και θνησιμότητας για 7 εκατομμύρια Καναδούς και συγκεντρώθηκαν σε μια περίοδο 25 ετών με πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα των εξωτερικών συγκεντρώσεων PM2,5 σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Καναδάς είναι μια χώρα με χαμηλά επίπεδα PM2,5 εξωτερικού χώρου, καθιστώντας τον το ιδανικό μέρος για τη μελέτη των επιπτώσεων στην υγεία σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν στον Καναδά χρησιμοποιήθηκαν για την ενημέρωση του κατώτερου άκρου της κλίμακας που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πώς αλλάζει ο κίνδυνος θνησιμότητας με τα επίπεδα PM2,5 εξωτερικού χώρου. Το αποτέλεσμα; Μια βελτιωμένη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την υγεία σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο ΠΟΥ έθεσε πρόσφατα φιλόδοξες νέες κατευθυντήριες γραμμές για την ετήσια μέση ατμοσφαιρική ρύπανση των εξωτερικών λεπτών σωματιδίων, μειώνοντας στο μισό τις προηγούμενες συστάσεις του, από τις συγκεντρώσεις των 10 σε συγκεντρώσεις των 5 μικρογραμμαρίων (μg) ανά κυβικό μέτρο. Το τρέχον πρότυπο της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών των 12 μg ανά κυβικό μέτρο είναι πλέον υπερδιπλάσια από την τιμή που προτείνει ο ΠΟΥ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022, 12:36

Το διαβάσαμε εδώ