Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022, 11:41

Γερμανία: Οι περισσότεροι Γερμανοί δεν θα παρακολουθήσουν αγώνες του Μουντιάλ

Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς δεν σκοπεύουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα στο Κατάρ, ενώ ξεκάθαρη είναι και η στάση των πολιτών εναντίον ενδεχόμενης επίσκεψης του καγκελάριου στο Μουντιάλ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Infratest-dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα παρακολουθήσει «κανέναν αγώνα», το 15% ότι θα παρακολουθήσει «λιγότερους αγώνες» και μόνο το 18% δηλώνει ότι δεν θα αλλάξει συμπεριφορά σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις και θα παρακολουθήσει «εξίσου πολλούς» αγώνες.

Σχετικά με το σκεπτικό των απαντήσεων, οι μισοί από εκείνους που δεν θα παρακολουθήσουν τους αγώνες απλώς δεν ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο. Μεταξύ εκείνων όμως οι οποίοι ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο, αλλά θα παρακολουθήσουν λιγότερους ή καθόλου αγώνες, το 41% αιτιολογεί την απόφασή του με την πολιτική κατάσταση στο Κατάρ, το 30% με τις αδιαφανείς αποφάσεις της FIFA και το 22% με το έλλειμμα βιωσιμότητας των σταδίων.

Η κριτική στάση της γερμανικής κοινής γνώμης έναντι του Κατάρ και της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης αναδεικνύεται και σε άλλη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Civey για λογαριασμό του περιοδικού Der Spiegel: Μόνο το 12% θα έβλεπε θετικά πιθανή παρουσία του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Κατάρ για τους αγώνες, ενώ το 67% εκφράζει αντίθετη άποψη. Στο παρελθόν αποτελούσε παράδοση για τον καγκελάριο να παρακολουθεί αγώνες της εθνικής ομάδας της Γερμανίας στο Μουντιάλ. Η ‘Αγγελα Μέρκελ είχε μάλιστα μεταβεί για τον σκοπό αυτό και στην Βραζιλία, αλλά όχι και το 2018 στη Ρωσία, όταν η γερμανική ομάδα αποκλείστηκε από τους προκριματικούς.

Μέχρι τώρα μόνο η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, μεταξύ των αρμοδιοτήτων της οποίας είναι και ο αθλητισμός, έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να μεταβεί στο Κατάρ και να παρακολουθήσει τον αγώνα της Γερμανίας εναντίον της Ιαπωνίας στις 23 Νοεμβρίου. «Θα δω αν θα καταφέρω να ταξιδέψω στο Κατάρ την επόμενη εβδομάδα», δηλώνει τώρα. Όταν ωστόσο ερωτήθηκε, εάν οι επιφυλάξεις της οφείλονται στην δήλωση του πρέσβη του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο Χαλίντ Σαλμάν, ότι «η ομοφυλοφιλία είναι ψυχική βλάβη», απέφυγε να απαντήσει και ανέφερε μόνο ότι από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας του Κόλπου έχει λάβει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια όλων των φιλάθλων, οι οποίοι, όπως είπε, «θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα και χωρίς φόβο» κατά τη διάρκεια του τουρνουά, από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Στο Βερολίνο πάντως και σε άλλες γερμανικές πόλεις θα δημιουργηθούν και φέτος υπαίθριοι χώροι για την παρακολούθηση των αγώνων σε γιγαντοοθόνες, το λεγόμενο «μίλι των φιλάθλων», για πρώτη φορά παράλληλα με τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022, 11:53