Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022, 10:06

Οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως

Ζήσης Ψάλλας

Οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας έναν στους οκτώ όλων των θανάτων το 2019, σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια εκτίμηση της θνησιμότητάς τους.

Η μεγάλη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet, εξέτασε τους θανάτους από 33 κοινά βακτηριακά παθογόνα και 11 τύπους μόλυνσης σε 204 χώρες και περιοχές.

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί συσχετίστηκαν με 7,7 εκατομμύρια θανάτους, το 13,6% του παγκόσμιου συνόλου το 2019, το έτος πριν την έναρξη της πανδημίας Covid-19. Αυτό τους έφερε στη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μετά την ισχαιμική καρδιακή νόσο, η οποία περιλαμβάνει καρδιακές προσβολές, ανέφερε η μελέτη.

Μόλις πέντε από τα 33 βακτήρια ήταν υπεύθυνα για τους μισούς από αυτούς τους θανάτους: Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae και Pseudomonas aeruginosa. Το S. aureus είναι ένα βακτήριο κοινό στο ανθρώπινο δέρμα και τα ρουθούνια, και ευθύνεται για μια σειρά από ασθένειες, ενώ το E. coli προκαλεί συνήθως τροφική δηλητηρίαση.

Η μελέτη διεξήχθη στο πλαίσιο του Global Burden of Disease, ενός τεράστιου ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο.

«Αυτά τα νέα δεδομένα για πρώτη φορά αποκαλύπτουν την πλήρη έκταση της παγκόσμιας πρόκλησης για τη δημόσια υγεία που προκαλούν οι βακτηριακές λοιμώξεις», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας που εδρεύει στις ΗΠΑ. Και πρόσθεσε: «Είναι υψίστης σημασίας να τεθούν αυτά τα αποτελέσματα στο ραντάρ των παγκόσμιων πρωτοβουλιών υγείας, ώστε να μπορέσει να διεξαχθεί μια βαθύτερη κατάδυση σε αυτά τα θανατηφόρα παθογόνα και να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις για να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων και των μολύνσεων».

Η έρευνα επισημαίνει έντονες διαφορές μεταξύ φτωχών και πλούσιων περιοχών. Στην υποσαχάρια Αφρική, σημειώθηκαν 230 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού από βακτηριακές λοιμώξεις. Αυτός ο αριθμός μειώθηκε σε 52 ανά 100.000 σε αυτό που η μελέτη αποκάλεσε «περιοχή υψηλού εισοδήματος» και περιελάμβανε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλασίας.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022, 10:06

Το διαβάσαμε εδώ