Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022, 09:57

Γιατί ο έρπης ζωστήρας μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό

Ζήσης Ψάλλας

Όσοι είχαν έρπητα ζωστήρα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου για ένα χρόνο, και οι ερευνητές βρήκαν μια πιθανή εξήγηση. Η σχετκή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Infectious Diseases, περιγράφει λεπτομερώς τους μηχανισμούς πίσω από τη σχέση μεταξύ έρπητα ζωστήρα και εγκεφαλικού.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν για το επώδυνο εξάνθημα που σχετίζεται με τον έρπητα ζωστήρα, αλλά μπορεί να μην γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι αυξημένος για ένα χρόνο μετά τη μόλυνση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Andrew Bubak, επίκουρος καθηγητής έρευνας στο Τμήμα Νευρολογίας στο την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. «Είναι σημαντικό ότι το εξάνθημα συχνά θεραπεύεται πλήρως και τα άτομα αισθάνονται φυσιολογικά, αλλά παρόλα αυτά έχουν μια σημαντική αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού».

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Ο ιός παραμένει στους γαγγλιακούς νευρώνες και μπορεί να επανενεργοποιηθεί προκαλώντας βασανιστικό πόνο. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο έρπητας ζωστήρας μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ειδικά για άτομα κάτω των 40 ετών, για τα οποία το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα συνήθως δεν συνιστάται. 

Για να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί αυτό, ο Bubak και η ομάδα του άρχισαν να εξετάζουν πιο προσεκτικά τα εξωσώματα. «Τα εξωσώματα μεταφέρουν παθογόνο φορτίο που μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση και φλεγμονή μακριά από το σημείο της πραγματικής μόλυνσης», είπε ο Bubak. 

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα πλάσματος από 13 ασθενείς με έρπητα ζωστήρα και 10 χωρίς. Τα δείγματα ελήφθησαν τη στιγμή της μόλυνσης και σε τρεις μήνες παρακολούθησης για ένα υποσύνολο ασθενών και τα εξωσώματα εξήχθησαν από το πλάσμα. Βρήκαν προθρομβωτικά εξωσώματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θρόμβους αίματος σε άτομα με τη λοίμωξη. Ανακάλυψαν επίσης προφλεγμονώδη εξωσώματα που ενέχουν κινδύνους για εγκεφαλικό κατά την παρακολούθηση τριών μηνών.

Ο Bubak είπε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι σε ένα υποσύνολο ατόμων με έρπητα ζωστήρα, ο ιός μπορεί να μην επιστρέψει σε λανθάνουσα κατάσταση ή τα κυκλοφορούντα εξωσώματα που προκαλούν παρατεταμένη προθρομβωτική κατάσταση μπορεί να επιμείνουν ακόμη και μετά τη θεραπεία και την εξαφάνιση του εξανθήματος. Είπε ότι η χρήση αντιιικών παραγόντων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με την προσθήκη αντιαιμοπεταλιακών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων θα μπορούσε να βοηθήσει.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022, 09:57

Το διαβάσαμε εδώ