Να κηρυχθούν διατηρητέοι οι κεντρικοί ιστορικοί κινηματογράφοι της πρωτεύουσας, Ιντεάλ, Άστορ και Αελλώ ψήφισε ομόφωνα απόψε στη συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, ύστερα από σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και η δημοτική παράταξη «Αθήνα Ψηλά», υπερψήφισε το ψήφισμα αυτό, με τον δήμαρχο Αθηναίων να τονίζει: «Οφείλουμε όλοι να διασφαλίσουμε και να διαφυλάξουμε τον χαρακτήρα των κινηματογράφων των Αθηνών. Ο κινηματογράφος Αελλώ είναι διατηρητέο μνημείο, ιστορικός τόπος βάσει ΦΕΚ του 95. Η χρήση της ταράτσας είναι επίσης διατηρητέα, ως θερινός κινηματογράφος βάσει ΦΕΚ του 97.

Κινηματογράφοι

Ο κινηματογράφος Άστορ δεν είναι διατηρητέος ως προς τη χρήση, βρίσκεται όμως εντός διατηρητέου κτιρίου, συνεπώς όποια αλλαγή είναι υπό την αίρεση του υπουργείου Πολιτισμού. Το Ιντεάλ είναι διατηρητέο μόνο ως προς το εστιατόριο και όχι ως προς τον κινηματογράφο… Ας κρατήσουμε το θετικό, ότι τουλάχιστον σε αυτό το θέμα όλοι μας βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο» ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα που κατέθεσε η «Ανοιχτή Πόλη», αναφέρει: «Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, θεωρεί κρίσιμη για τον χαρακτήρα, την μνήμη και τον πολιτιστικό πλούτο της πόλης, τη συνέχιση της λειτουργίας των 3 ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών του κέντρου, Ideal, Αστορ και και Αελλώ.

Η άρρηκτη σχέση των κινηματογραφικών αιθουσών με τον πολιτισμό και την ταυτότητα της τοπικής κοινωνίας, αναγνωρίζεται από την νομολογία του ΣτΕ και το ισχύον Σύνταγμα της χώρας. Επιβάλλει στο κράτος την ενίσχυση της κινηματογραφικής τέχνης.

Για το λόγο αυτό, καλούμε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και κάθε άλλη αρμόδια Αρχή, να ενεργήσουν για την κήρυξη ως διατηρητέας, της χρήσης των ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών της Αθήνας, καθώς και να μεριμνήσουν για τη θεσμική προστασία τους ως χώρων πολιτισμού, στα πρότυπα της προστασίας που έχει εξασφαλιστεί με υπουργική απόφαση του 1997 για τους θερινούς κινηματογράφους της πόλης».

Δήμος Αθηναίων: Να κηρυχθούν διατηρητέοι οι ιστορικοί κινηματογράφοι Ιντεάλ, Άστορ και Αελλώ Το διαβάσαμε ΕΔΩ