Δήμος Αχαρνών: Στο πλευρό των παιδιών με αναπηρία- Οι Αχαρνές είναι ο μοναδικός δήμος που διατηρεί ολοκληρωμένη δομή και ξενώνα για παιδιά με αναπηρίες.

Στην ουσία πρόκειται για δύο ξεχωριστές δομές, καθώς είναι το Κέντρο «Αρωγή» με καθημερινό πρόγραμμα, όπου τα παιδιά πηγαίνουν και επιστρέφουν σπίτι τους με μεταφορικό μέσο του δήμου και το Βαμβακάρειο ίδρυμα, το οποίο φιλοξενεί παιδιά σε μόνιμη βάση. Το όνομα δόθηκε στη μνήμη του μεγάλου ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη κι αυτό γιατί ο γιός του Βασίλης έκανε τη δωρεά και ανέλαβε τα έξοδα, ώστε να δημιουργηθεί και να εξοπλιστεί.

Η «Αρωγή» ξεκίνησε το 2003 ως Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ΑμεΑ, με πρωινό πρόγραμμα και τώρα λειτουργεί και απογευματινό. Διαθέτει τμήμα Εκπαίδευσης μέσω Η/Υ, τμήμα Εικαστικών (κεραμική, ζωγραφική, χειροτεχνία), τμήμα Εργοθεραπείας και τμήμα Φυσικής Αγωγής.

Δύο χρόνια αφ’ ότου η «Αρωγή» ξεκίνησε το κοινωνικό έργο της, ο δήμος παραχώρησε ακόμη ένα οικόπεδο 1.118,10 τ.μ., για την ανέγερση ιδρύματος και ξενώνα, όμως η δημιουργία του συνάντησε πολλές δυσκολίες, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής και εξοπλισμού, που ξεπερνούσε τότε το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Μέχρι και «τηλεμαραθώνιος» στήθηκε από ιδιωτικό κανάλι το 2006, ώστε να υλοποιηθεί αυτό το έργο και μαζεύτηκε ένα σεβαστό ποσό, ωστόσο δεν αρκούσε. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος γύρω από αυτό το ζήτημα ο Βασίλης Βαμβακάρης, ανέλαβε τότε ο ίδιος τη χρηματοδότηση.

Το 2012 ολοκληρώθηκε το έργο και το 2013 παραδόθηκε στον δήμο, όμως και πάλι δεν κατάφερε να λειτουργήσει αμέσως. Έπρεπε να περάσουν ακόμη κάποια χρόνια και να έρθει η τωρινή δημοτική Αρχή, για ν’ ανοίξει πλέον τις πόρτες του και να προσφέρει το σημαντικό έργο του. Ο ρόλος του Βαμβακάρειου ιδρύματος είναι να λειτουργεί ως μία αγκαλιά για άπορα, ορφανά και απροστάτευτα άτομα με αναπηρίες. Σήμερα φιλοξενεί 18 παιδιά, οι άνθρωποί του δηλώνουν υπερήφανοι γι’ αυτό το έργο και όλοι το αποκαλούν «στολίδι» των Αχαρνών.

Δήμος Αχαρνών: Στο πλευρό των παιδιών με αναπηρία Το διαβάσαμε ΕΔΩ