Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε νωρίτερα το κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς δεκάδες Ρομά που ξεσηκώθηκαν, μετά την είδηση του τραυματισμού στο κεφάλι ενός 16χρονου ομόφυλού τους από αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., συνεπλάκησαν με άνδρες των ΜΑΤ έξω από το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, όπου ο ανήλικος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι εξαγριωμένοι Ρομά που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το νοσοκομείο, σε ένδειξη συμπαράστασης στον 16χρονο, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά των αστυνομικών και να κινούνται απειλητικά κατά διμοιρίας των ΜΑΤ που βρισκόταν στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, πετώντας μπουκάλια, καρέκλες και διάφορα άλλα αντικείμενα. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών και με βομβίδες κρότου λάμψης.

Κάποιοι από τους Ρομά, ωστόσο, ζήτησαν από τους αστυνομικούς να απομακρυνθούν από την περιοχή, θεωρώντας πως προκαλούν με τη στάση τους, αίτημα που φέρεται να έγινε αποδεκτό.

Οργισμένες, όπως αναμενόταν, ήταν και οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, το ένα μετά το άλλο, εξέδωσαν ανακοινώσεις, καταγγέλλοντας, για μια ακόμη φορά, την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία.

Φίλης: Επεισόδιο ειδεχθούς αστυνομικής βίας

«Άλλο ένα επεισόδιο ειδεχθούς αστυνομικής βίας, με θύμα και πάλι 16χρονο Ρομά, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη. Ποιο ήταν το έγκλημα του παιδιού; Ότι έβαλε βενζίνη 20€ στο αυτοκίνητο που οδηγούσε και δεν πλήρωσε, οπότε καταδιώχθηκε από την αστυνομία. Στη διάρκεια της καταδίωξης, όπου σύμφωνα με τη καθιερωμένη αστυνομική αφήγηση υπήρξε απόπειρα εμβολισμού περιπολικού, το παιδί πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Για 20€, μια σφαίρα στο κεφάλι… Να θυμίσω το έγκλημα με θύμα ένα άλλο παιδί, το μικρό Σαμπάνη στον Πειραιά, και τη φράση της οικογένειάς του “Δικεοσήνι”! Να θυμίσω επίσης ότι σήμερα είναι παραμονή της επετείου που εκτελέστηκε ένας άλλος 16χρονος από αστυνομικό όπλο, στα Εξάρχεια…

»Δεν πρόκειται λοιπόν για την κακιά στιγμή. Αλλά για τη συστημική βία και αυθαιρεσία της αστυνομίας με κυβερνητική -τουλάχιστον- ανοχή, αν κρίνουμε από την προσπάθεια να μην αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Σαμπάνη. Όταν έγινε γνωστό το γεγονός, ήμουν στον ΑΝΤ1 με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος οχυρώθηκε πίσω από τη συνηθισμένη υπεκφυγή “θα δούμε το αποτέλεσμα της έρευνας”. Μακάρι να σωθεί το παιδί -και θα περιμένουμε και την έρευνα!», δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης για το περιστατικό.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, τόνισε ότι «δεν έδωσε τα είκοσι ευρώ για το πετρέλαιο που έβαλε και, πλέον, δίνει μάχη για τη ζωή του με τις πιθανότητες να μην είναι, δυστυχώς, με το μέρος του». «Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. τον καταδίωξαν και αντί, ως όφειλαν, να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν, τον πυροβόλησαν στο κεφάλι (!)», αναφέρει αρχικά και συνεχίζει: «Λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του επίσης Ρομά, Νίκου Σαμπάνη μετά από καταδίωξη στο Πέραμα, οι ανεκπαίδευτοι και επικίνδυνοι αστυνομικοί του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ εναντίον του ανήλικου ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν οπλοφορούσε καν».

«Μία ημέρα πριν τη θλιβερή επέτειο της εν ψυχρώ δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ένας ακόμη 16χρονος χαροπαλεύει μετά από πυρά που δέχθηκε από “αστυνομικό”», επισημαίνει και καλεί τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να «μαζέψει επιτέλους τους ανεκπαίδευτους “σερίφηδες”» που έχει «βγάλει στους δρόμους και οι οποίοι αντί να εργάζονται για την ασφάλεια των πολιτών, σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο». «Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο την επιβολή του τρόμου μέσω της ακραίας αστυνομικής βίας η οποία οδηγεί, για ασήμαντες αφορμές, ανήλικα 16χρονα παιδιά στο θάνατο», καταλήγει ο Χρ. Σπίρτζης.

ΠΑΣΟΚ: Στην περίπτωση του 16χρονου απαγορευόταν ο πυροβολισμός

«Ο βαρύτατος τραυματισμός με σφαίρα στο κεφάλι του ανηλίκου στη Θεσσαλονίκη μετά από αστυνομική καταδίωξη προκαλεί θλίψη και βαθύτατο προβληματισμό», αναφέρει αρχικά σε σχετική ανακοίνωσή του ο τομέας Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας «Ευχόμαστε να ξεπεραστεί γρήγορα η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το θύμα».

«Ταυτόχρονα, όμως, τίθεται θέμα για την ευκολία με την οποία κάποιοι αστυνομικοί κάνουν χρήση όπλου. Διότι εν δυνάμει ανθρωποκτόνος πυροβολισμός, δηλαδή πυροβολισμός εξουδετέρωσης, κατα το Ν. 3169/2003 απαγορεύεται:

α. εφόσον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πληγεί τρίτος από αστοχία ή εξοστρακισμό του βλήματος,

β. εναντίον ενόπλου πλήθους, εφόσον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πληγούν άοπλοι,

γ. εναντίον ανηλίκου, εκτός αν αποτελεί το μοναδικό μέσο για την αποτροπή επικείμενου κινδύνου θανάτου.

δ. εναντίον προσώπου που τρέπεται σε φυγή, όταν καλείται να υποστεί νόμιμο έλεγχο.

Στην περίπτωση αυτή, φαίνεται να συντρέχουν πολλαπλοί λόγοι απαγόρευσης χρήσης όπλου», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ, καλώντας, παράλληλα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα «όλα τα στοιχεία που αφορούν στην υπόθεση και βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα πράξει ταχύτατα το έργο της».

«Τέτοιες τραγικές καταστάσεις επιβεβαιώνουν δυστυχώς τις έντονες παρατηρήσεις διεθνών και εθνικών μηχανισμών πρόληψης της αστυνομικής αυθαιρεσίας, που αναφέρουν ότι στη χώρα μας όλο και περισσότερο περιπτώσεις αστυνομικής βίας αποκτούν συστηματικά χαρακτηριστικά και δεν είναι πια μεμονωμένα γεγονότα», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Οργή και αποτροπιασμός

«Ο εν ψυχρώ πυροβολισμός στο κεφάλι 16χρονου από αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ βενζίνη, προκαλεί μόνο οργή και αποτροπιασμό», υπογραμμίζει σε δική του ανακοίνωση το ΚΚΕ και προσθέτει: «Μετά το περιστατικό με τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα, όπου κατέρρευσε η εκδοχή της αστυνομίας, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η αστυνομική βία και αυθαιρεσία, αφήνοντας έναν 16χρονο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση».

«Άραγε το να μην πληρώσει κάποιος τη βενζίνη στην Ελλάδα της ενεργειακής φτώχειας και δυστυχίας θα τιμωρείται με πυροβολισμό;», διερωτάται το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «είναι προφανές ότι οι δυνάμεις καταστολής αποθρασύνονται στο έδαφος υπεράσπισης μιας πολιτικής εχθρικής για τον λαό και τη νεολαία». «Καμία συγκάλυψη – Καμία ανοχή στην κρατική βία!», καταλήγει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό

Για το συμβάν εξέδωσε ανακοίνωση και η ΕΛ.ΑΣ., στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο ανήλικος οδηγός, αγνοώντας τις εντολές των αστυνομικών, ενεργούσε επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά προπορευόμενο δίκυκλο της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών.

«Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ έχει ως εξής:

«Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός – οδηγός Ι.Χ. Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους».

Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ.

Για το συμβάν άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει την διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης».





Προηγούμενο άρθροΛηστεία στην Αργυρούπολη: Εν ενεργεία συνταγματάρχης του στρατού ο δράστης



Το διαβάσαμε εδώ