To red n’ noir διοργανώνει το docs, books n’ spirits – Στάση Μοσχάτο (τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ και συζητήσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου – Σολομού 30, Μοσχάτο) που θα πλαισιωθεί από έκθεση-μπαζάρ βιβλίου και μπαρ.

Παρασκευή 16, Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 και ώρες 17:00-23:00.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

19.00: «5 ½ χρόνια» (Μυρτώ Συμεωνίδου και Ιωάννα Παπαϊωάννου)

Τον Οκτώβριο του 2020 η μεγαλύτερη δίκη στη σύγχρονη Ελλάδα φτάνει στο τέλος της. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι σαφής: Το επί σειρά ετών τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου αποτελεί εγκληματική οργάνωση. Πώς είναι να καλύπτεις δημοσιογραφικά μία τέτοια δίκη για πεντέμισι χρόνια; Μια συζήτηση με τους ανθρώπους που ήταν εκεί.

21.00«ΣΑΜΠΟΤΑΖ – Mέρος Πρώτο: Τι συνέβη τον καιρό της πανδημίας;» (20/20 Magazine)

Στις 15 Απριλίου του 2021, η ομάδα του 20/20 Magazine αποφασίζει να μπει στο στόμα του λύκου. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2022, το πρώτο ντοκιμαντέρ μας με τίτλο ΣΑΜΠΟΤΑΖ και θέμα την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας κάνει επίσημη πρώτη προβολή στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στις 19:30 με ελεύθερη είσοδο.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

19.00«Ο Αρχιλήσταρχος» (Μάριος Γάσπαρης)

Η ζωή, η δράση και ο θάνατος του αρχιληστή Φώτη Γιαγκούλα, το κεφάλι του οποίου –μαζί με αυτά των συντρόφων του Μπαμπάνη και Τσαμήτρα– κρεμάστηκε στον σταθμό της Κατερίνης τον Σεπτέμβριο του 1925. Ο Γιαγκούλας υπήρξε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και κατηγορούμενος για 54 φόνους. Με την εξόντωση του τελειώνει ουσιαστικά η εποχή της ληστοκρατίας στην Ελλάδα.

21.00: «Καλιαρντά» (Πάολα Ρεβενιώτη)

Η Πάολα Ρεβενιώτη και η κινηματογραφική ομάδα της Paola Team Documentaries στο πρώτο τους ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους Καλιαρντά παρουσιάζουν τη μυστική διάλεκτο των ομοφυλόφιλων στην Ελλάδα, που χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από τη δεκαετία του ’40 μέχρι και τη μεταπολίτευση, στις αρχές του ’70. Η Πάολα ήρθε σε επαφή με τα καλιαρντά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, λίγο πριν εκλείψει η χρήση τους. Παρότι ο αρχικός στόχος ήταν μια καταγραφή της χρήσης και της ιστορίας των καλιαρντών, σύντομα έγινε εμφανές πως το υλικό αναδείκνυε την ιστορία της γκέι κοινότητας στην Ελλάδα συνολικότερα, σκιαγραφώντας τη σταδιακή αλλαγή των συνθηκών και φτάνοντας στο σήμερα. Κατά την κινηματογράφηση, προέκυψαν θέματα και μοτίβα όπως ο έρωτας, η σεξουαλικότητα, τα διάφορα στέκια της εποχής όσο και τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι γκέι της εποχής. Στο ντοκιμαντέρ, μιλάμε με ακαδημαϊκούς όσο και με καθημερινούς ανθρώπους, οι οποίοι αφηγούνται την ιστορία των καλιαρντών, έχοντας ζήσει την πορεία της κοινότητας από πρώτο χέρι.

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

21.00: «Γυναίκες μαχήτριες – Η τριπλή απελευθέρωση» (Λεωνίδας Βαρδαρός)

Από τη δικτατορία του Μεταξά το ’30, στη δικτατορία των συνταγματαρχών το ’60: αντίσταση, αντάρτικο, ένοπλος αγώνας, το βουνό, το ΕΑΜ, ο Δημοκρατικός Στρατός. Γνωρίζουμε τους ήρωες που πολέμησαν για τη δημοκρατία στην Ελλάδα – ποιες ήταν, όμως, οι ηρωίδες που, όπως σε κάθε κομμάτι της ελληνικής ιστορίας των περασμένων δεκαετιών, έμειναν στην αφάνεια;

Ο Λεωνίδας Βαρδαρός («Ούλοι Εμείς, Εφέντη») συναντά 22 από τις γυναίκες που πήραν μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα τις τρεις αυτές δεκαετίες, οργανωμένες στο κομμουνιστικό κόμμα ή στην αντιστασιακή δράση και τους προσφέρει φακό, μικρόφωνο και χρόνο. Με μικρές παρεμβολές από δυο ιστορικούς, τις Τασούλα Βερβενιώτη και Λη Σαράφη, οι γυναίκες αυτές μοιράζονται τα βιώματά τους, αναλύουν τη θέση τους στην εκάστοτε δομή, περιγράφουν τις καταβολές τους, φέρνουν στο προσκήνιο αναμνήσεις και όνειρα.

Το ντοκιμαντέρ, χρησιμοποιώντας και υλικό αρχείου, παρατάσσει τις μαρτυρίες αυτές, στερεώνοντας την κάμερα μπροστά στην κάθε γυναίκα. Ο μίτος της ιστορίας και των αντικρουόμενων δυνάμεών της μπερδεύεται σε μια αφήγηση που θεωρεί τη γνώση της δεδομένη (πραγματικά, δεν είναι, για τη νεότερη γενιά), ενώ το γεμάτο δίωρο προσώπων που μιλούν θα μπορούσε να έχει μια πιο ενδιαφέρουσα ή πιο κινηματογραφική δομή, ειδικά καθώς η ταινία βγαίνει στα σινεμά. Ωστόσο, εκείνο που μένει μετά το τέλος της ταινίας, όπως και θα έπρεπε, είναι τα λόγια κι οι εικόνες από ένα μάτσο λεβέντισσες που, χωρίς να τιμηθούν αρκετά, άλλαξαν την πορεία της Ελλάδας.

Οι εκδόσεις που συμμετέχουν στην έκθεση-μπαζάρ βιβλίου στον δεύτερο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου

Αλεξάνδρεια |Αντίποδες | Ασύμμετρη Απειλή | Απρόβλεπτες | Βιβλιοπέλαγος | Διάδοση | Εκδόσεις στο Περιθώριο | Ελευθεριακή Κουλτούρα | Καστανιώτης | Κείμενα | Μπαταρία project | Οκτάνα | Οξύ |Τόπος | Carnivora |Firebrand | red n’ noir | yusra |

*Στον χώρο του δεύτερου ορόφου θα λειτουργεί μπαρ για μπίρα, μπίρι-μπίρι, πνεύμα και οινόπνευμα

**Είσοδος ελεύθερη

***Στο πλαίσιο του τριημέρου θα γίνεται συλλογή ειδών και αγαθών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Μοσχάτου εν όψει των Χριστουγέννων.



Το διαβάσαμε ΕΔΩ