Με βαθιά κατάνυξη και φορτισμένα συναισθήματα γεμάτα από ιστορίες και μνήμες, η τοπική κοινωνία της Νίκαιας και ιδιαίτερα οι απόγονοι των προσφύγων του 1922, τιμούμε τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου που από τότε και μέχρι σήμερα, αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη και όλο τον πληθυσμό της.
Ό Άγιος Νικόλαος είναι ο πρώτος ναός που ιδρύθηκε στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Κοκκινιάς που μετονομάστηκε το 1940 σε Νίκαια. Ο ναός πρωτολειτούργησε σε αντίσκηνο που πρόσφερε ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας – ο επονομαζόμενος «Μαύρος Καβαλάρης»- και προς τιμή του, οι πρόσφυγες, έδωσαν στο ναό το όνομα του και λίγα χρόνια αργότερα ο ναός έδωσε το όνομα του στην πλατεία.
Στα τέλη του 1923, ο λιθόκτιστος ναός θεμελιώθηκε από τον Αρχιερατικό Επίτροπο, Νέας Κοκκινιάς, Γερβάσιο Σουμελίδη ο οποίος κατάφερε να μεταφέρει από την Καισαρεία σε 38 κιβώτια, εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη, προσκυνητάρια, κ.α. μεγάλο τμήμα των οποίων προσφέρθηκαν στο ναό του Αγίου Νικολάου.
Ανάμεσα στα εκκλησιαστικά είδη και το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο, λαϊκής τεχνοτροπίας, προερχόμενο από τον ιερό ναό Στεφάνου Νίγδης της Καππαδοκίας. (το τέμπλο συγκαταλέγεται στις αναρτημένες φωτογραφίες)
Με το βάρος της ιστορίας των 100 χρόνων, σήμερα, γιορτάζουμε τον Άγιο Νικόλαο της πόλης μας και παράλληλα τιμούμε τους πρόσφυγες του 1922, οι οποίοι, χωρίς οι ίδιοι να το επιλέξουν, επανεκκίνησαν τη ζωή τους σ΄ένα άγνωστο γι αυτούς τόπο που όμως, έμελλε να συμβάλλουν στη δημιουργική ανάπτυξη του και φυσικά να συνεισφέρουν στην ανάδειξη της σύγχρονης φυσιογνωμίας του.
Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες!

100 χρόνια από την πρώτη λειτουργία του Αγίου Νικολάου Νίκαιας Το διαβάσαμε ΕΔΩ