Ενα από τα σημαντικότερα κτήρια του 19ου αιώνα στα Τρίκαλα, το κτήριο του Λαογραφικού Μουσείου, είναι ξανά ανοικτό για όλους/ες.
Οι εργασίες για τη “Συντήρηση κτιρίου Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων» ολοκληρώθηκαν και από το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 το πανέμορφο κτίσμα υποδέχεται επισκέπτες/τριες από τα Τρίκαλα και όλη τη χώρα.
Ο Δήμος Τρικκαίων ήδη από το 2015 είχε ξεκινήσει τη διαδικασία εκτίμησης του κόστους και εξεύρεσης πόρων για την ανακατασκευή του κτηρίου. Τελικά το έργο εντάχθηκε στο “Πράσινο Ταμείο” (χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» για τα έτη 2017–2018 και ειδικότερα στο Μέτρο 1.2. του Άξονα Προτεραιότητας «Αστική Αναζωογόνηση 2017), αλλά λόγω της ανάγκης πρόσθετων εργασιών, ο τελικός προϋπολογισμός ανήλθε στα 535.000€, με τα 239.795.00 € να προέρχονται από το Ταμείο και τα υπόλοιπα από τον Δήμο Τρικκαίων.
Οι εργασίες (ανάδοχος του διαγωνισμού εταιρεία «Α. Λίτου – Γ. Γκέκας») διακόπηκαν από την πανδημία αλλά συνεχίστηκαν κανονικά και στόχευαν ουσιαστικά στην αναμόρφωση του εσωτερικού και του εξωτερικού του κτίσματος: συντήρηση και διάσωση της στέγης, της λιθοδομής και αφαίρεση υγρασίας, εργασίες στα παράθυρα, τους εξώστες, τα κιγκλιδώματα, αντιμετώπιση εσωτερικών ζητημάτων στατικότητας, εργασίες για χώρους υγιεινής, για τις εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού και κλιματισμού, τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ελαιοχρωματισμός, κατασκευή παραδοσιακού ταβανιού με ξύλινο σκελετό, διάσωση παλαιότερων ζωγραφικών διάκοσμων.
Ολα αυτά πλέον είναι διαθέσιμα στους πολίτες που επιθυμούν να δουν,
– το ίδιο το κτίσμα και το εσωτερικό του,
– τμήμα της παλιότερης έκθεσης λαογραφικού υλικού και
– την πρώτη έκθεση με τον τίτλο “Αγγελικάτη Σμύρνη” που σε λίγες ημέρες θα ανοίξει για το κοινό.
Το κτήριο από τα τέλη του 19ου αιώνα κατεχόταν εναλλάξ από Ελληνες και Τούρκους ιδιοκτήτες, πέρασε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, φιλοξένησε την Εφορία, χρησιμοποιήθηκε ως ιδιωτικό φροντιστήριο, ενώ από το 1991 λειτούργησε ως Λαογραφικό Μουσείο.
Επίσης τμήμα του κτηρίου είχε στεγάσει την Πινακοθήκη Θεόδωρου Μάρκελλου, ενώ άλλος χώρος είχε μετασχηματιστεί από το 2017 και υποδεχόταν θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις.
Με τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης, το κτήριο θα επαναλειτουργήσει επισήμως ως χώρος της πλούσιας λαογραφικής ιστορίας των Τρικάλων και ως ακόμη ένας χώρος πολιτισμού στον Δήμο Τρικκαίων.
Τις επόμενες ημέρες θα λειτουργεί τις ώρες 10:00 – 18:00, με τηλέφωνο επικοινωνίας το 2431053566.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ