Tην Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή, αναφέρει η νέα ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας.
Ειδικότερα, σημειώνει ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Επίσης αναφέρει ότι η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε σήμερα έρευνα στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής για διαφθορά με στόχο τον επηρεασμό των αποφάσεων αυτού του ευρωπαϊκού θεσμού.

Υπήρξαν επίσης διαφορετικές έρευνες στην Ιταλία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Αυτή η έρευνα κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, συμπεριλαμβανομένων 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και αυτή στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι νομικές διατάξεις για έρευνες σε σπίτια βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποικίλλουν ανάλογα με την εθνικότητα και την τοποθεσία τους. Με συγκεκριμένους όρους, σε περίπτωση που η έρευνα διεξήχθη από το Βέλγιο σε έναν Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να εφαρμοστούν οι βελγικοί κανόνες ασυλίας που χορηγούνται στους Βέλγους βουλευτές. Για να διεξαχθεί έρευνα σε Βέλγο ευρωβουλευτή, το βελγικό σύνταγμα απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και παρουσία του προέδρου της ενδιαφερόμενης συνέλευσης (στην περίπτωση αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Και οι δύο προϋποθέσεις λοιπόν πληρούνταν αυτό το Σαββατοκύριακο. Όλα αυτά έγιναν με άριστη συνεργασία και με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του κοινοβουλίου επισημαίνει η ανακοίνωση.

Σημειωτέον ότι η ύπαρξη αδικήματος «επ’αυτοφώρω» καθιστά επίσης δυνατόν το να ενεργούν, και ιδίως για τη διεξαγωγή ερευνών, ακόμη και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας

Εν τω μεταξύ, την διαγραφή της Εύας Καϊλή αποφάσισε η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ και έρχεται μετά την αναστολή της ιδιότητας μέλους που αποφασίστηκε την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα κατά την οποία έγινε η προσαγωγή της κυρίας Καϊλή προς ανάκριση από τις βελγικές αρχές.
Παράλληλα, το S&D ανακοίνωσε ότι ζήτησε την απομάκρυνση της Εύας Καϊλή από το αξίωμα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας αυτήν την εβδομάδα, με βάση και το άρθρο 21 του εσωτερικού κανονισμού.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις καταγγελίες για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Όμιλος S&D έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και πλήρη αποκάλυψη. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές» αναφέρει το S&D.

Προηγουμένως τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή, μελών της οικογενείας της και του συζύγου της, διέταξε ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Ο κ. Βουρλιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε άμεσα μετά τις εξελίξεις στο Βέλγιο, προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες και λοιπά).

Εξάλλου, από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος εντοπίστηκε εταιρεία που δημιουργήθηκε πριν ένα μήνα με αντικείμενο την εμπορία και εκμετάλλευση ακινήτων και η οποία είναι στο όνομα της Εύας Καϊλή και του συζύγου της.

Η εταιρεία έχει έδρα στο Κολωνάκι και ήδη δεσμεύθηκε ενώ πραγματοποιείται έλεγχος για την εν γένει δραστηριότητα της.

Ή Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος προχώρησε και στο “πάγωμα” κάθε μεταβίβασης και αλλαγής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων που τυχόν ανήκουν στην Εύα Καϊλή.

Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεςίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια).

Έρευνα σε βάθος διεξάγει ο επικεφαλής δικαστής Μισέλ Κλεζ σύμφωνα με τους βοηθούς του οποίου οι τέσσερις υπό κράτηση ερευνώνται για απόπειρα «φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης να επηρεάσει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε. ) προς όφελος ενός «κράτους του Κόλπου».

Σύμφωνα με την η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού βρέθηκαν συνολικά 750.000 ευρώ, τα 600.000 ευρώ σε βαλίτσα που είχε ο πατέρας της Εύας Καϊλή και οι 150.000 ευρώ στο σπίτι της ευρωβουλευτού.

Το αργότερο έως την Τετάρτη το Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο των Βρυξελλών θα αποφασίσει για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή, η οποία μετά την πρώτη της κατάθεση, αλλά και την απαγγελία κατηγοριών μεταφέρθηκε στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών ασφαλείας Σαιν-Ζιλ (σωφρονιστικό κατάστημα, στο οποίο είχε μεταχθεί και ο Έλληνας ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ιωάννης Λαγός, πριν την έκδοσή του στην Ελλάδα).

Ο ποινικολόγος Αντρέ Ριζόπουλος προετοιμάζει την υποστηρικτική της γραμμή, με πρωταρχικό στόχο να μην προφυλακιστεί έως τη δικάσιμο, αλλά να αφεθεί ελεύθερη ή με περιοριστικούς όρους. Όλα θα κριθούν για το εάν η κα Καιλή θα κριθεί ύποπτη τέλεσης ίδιων ή παρόμοιων αδικημάτων. Η έναρξη της δίκης προσδιορίζεται σε 12 με 15 μήνες, ενώ η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η βασική κατηγορία που βαρύνει την Εύα Καϊλή, είναι για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και ερευνώνται επί του παρόντος τα αδικήματα της διαφθοράς και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Στην απολογία της της η ευρωβουλευτής επέρριψε τις ευθύνες για τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της, στο σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι. Η ίδια δήλωσε πως είχε αντιληφθεί τις συνεργασίες του συντρόφου της, με τον πρώην προϊστάμενό του, ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και τους Καταριανούς και του είχε επιστήσει την προσοχή. Η ίδια αρνήθηκε οποιαδήποτε περαιτέρω ανάμειξή της, στις δουλειές του συντρόφου της, καθώς όπως τόνισε δεν ελέγχει τα έγγραφα ή τον προσωπικό του υπολογιστή.

Η υπόθεση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος συνδέεται με την αγορά του διαμερίσματος στο οποίο διαμένει το ζευγάρι, και για το οποίο η ευρωβουλευτής είχε πάρει δάνειο, αλλά δεν κατάφερε με πειστικό τρόπο να αιτιολογήσει τον τρόπο αποπληρωμής του (οι ευρωβουλευτές δικαιούνται στο Βέλγιο άτοκα ή πολύ χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια).

Αρκετοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Ελλάδα, ζητούν από την κ. Καϊλή να παραδώσει την έδρα της. Βάση νόμου, η κ. Καϊλή ακόμη και αν δικαστεί δεν μπορεί να χάσει την έδρα της, παρά μόνο όταν φτάσει να τελεσιδικήσει η απόφαση του δικαστηρίου και αφού υπάρξει σύγκλιση αρμόδιων οργάνων του ευρωκοινοβουλίου. Ο μόνος τρόπος είναι η ίδια παραιτηθεί. Σε αυτή την περίπτωση θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται βάση του εθνικού νόμου και την έδρα θα «κερδίσει» ο τρίτος σε σταυρούς υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Παπανδρέου.

Την Παρασκευή σε έρευνα στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλο ποσό σε μετρητά μέσα σε σακούλες και σε μια βαλίτσα, στοιχείο που δικαιολόγησε την αυτόματη άρση της ασυλίας καθώς θεωρήθηκε ως τέλεση αδικήματος επ’ αυτοφόρω.

Όσον αφορά στον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir.

Η Εύα Καϊλή είναι ανάμεσα στα τέσσερα άτομα για τα οποία η ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, κατηγορούμενη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εγκληματικής οργάνωσης και διαφθοράς, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «L’Echo» και «Soir».

Εκτός από την Εύα Καϊλή οι υπόλοιποι τρεις που αντιμετωπίζουν εξίσου βαρύτατες κατηγορίες είναι:

Ο πρώην ευρωβουλευτής των ευρωσοσιαλιστών Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται ιθύνων νους του σκανδάλου χρηματισμού. Σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία βρίσκονται και η σύζυγος και η κόρη του οι οποίες φέρονται να γνώριζαν τα πάντα για τις παράνομες δοσοληψίες του και να απολάμβαναν μια ζωή γεμάτη χλιδή.

Έχει συλληφθεί και κρατείται ο σύντροφός της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, και στενός συνεργάτης του Παντσέρι όπως και ένας λομπίστας των Βρυξελλών που είχε προσαχθεί την Παρασκευή, και ο οποίος παραμένει επίσης στη φυλακή.

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει στο Στρασβούργο η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους ευρωβουλευτές να ζητούν τη λήψη δραστικών μέτρων.

Η εφημερίδα La Repubblica υποστηρίζει ότι ο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -πρώην βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή- “φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016- 2018”.

Σε ό,τι αφορά την οικογένεια του Παντσέρι, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, επίσης, σε “άνετη χρήση πιστωτικής κάρτας η οποία δεν ήταν ιδιοκτησίας τους” και σε δώρα που φέρονται να προήλθαν και από πρέσβη του Μαρόκου.

Και το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa τέλος, γράφει ότι, βάσει των εγγράφων της έρευνας, “ο Παντσέρι βαρύνεται με υποψίες που αφορούν πολιτικού είδους παρεμβάσεις σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, με χρηματικό αντίτιμο”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa η οικογένεια του Παντσέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για θερινές διακοπές, ενώ η σύζυγός και η κόρη του, οι οποίες ετέθησαν σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία, φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του.

Τόσο που η σύζυγός του, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έχει κάνει αναφορά σε “κομπίνες” του πρώην ευρωβουλευτή.

Προς το παρόν, ο συνήγορος υπεράσπισής τους ανακοίνωσε ότι θα απαντήσουν στις κατηγορίες μόνον όταν οι βελγικές αρχές στείλουν στους Ιταλούς δικαστικούς την πλήρη δικογραφία που τους αφορά.

Για την ιστορία της υπόθεσης όπως εκτυλίχθηκε από την περασμένη Παρασκευή γράφει η βελγική εφημερίδα Le Soir. ” Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, ύποπτη για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς που περιλαμβάνει νυν και πρώην ευρωβουλευτές, βοηθούς και άλλα δημόσια πρόσωπα από το ευρωπαϊκό περιβάλλον στις Βρυξέλλες, είχε προσαχθεί την Παρασκευή και στη συνέχεια οδηγήθηκε σε ακρόαση. Ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός, είχε επίσης παραπεμφθεί σε ακρόαση. Στο τέλος αυτής της κράτησης, η περίοδος της οποίας δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις 48 ώρες, η κ. Καϊλή συνελήφθη, κατηγορούμενη για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με τη Le Soir και το περιοδικό Knack. Ο σύντροφός της έχει επίσης κατηγορηθεί και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και σε βάρος του, όπως και για τον πρώην ευρωβουλευτή του S&D Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, επισημαίνει η εφημερίδα συμπληρώνοντας ότι ο Φ., ένας λομπίστας των Βρυξελλών που είχε προσαχθεί την Παρασκευή, παραμένει επίσης στη φυλακή.”

‘Ερευνα πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο σπίτι του Βέλγου ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα και το περιοδικό Knack. Σημειώνουν ότι κατασχέθηκαν το κινητό του τηλέφωνο και ο υπολογιστής του, η όλη διαδικασία έγινε παρουσία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. Ερωτηθείς για το λόγο που ήταν παρούσα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος της Ρ. Μετσόλα, Γιούρι Λάας απάντησε το εξής:

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επέστρεψε από τη Μάλτα στις Βρυξέλλες το βράδυ του Σαββάτου για να παραστεί σε κατ’ οίκον έρευνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το βελγικό σύνταγμα (άρθρο 59) απαιτεί την παρουσία του Προέδρου του Κοινοβουλίου σε περίπτωση έρευνας κατ’ οίκον σε βουλευτή που εκλέχθηκε στο Βέλγιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Πρόεδρος Μετσόλα στέκονται σθεναρά κατά της διαφθοράς, συνεργάζονται ενεργά και πλήρως με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να βοηθήσουν την πορεία της δικαιοσύνης».

Χωρίς ονόματα η ανακοίνωση της εισαγγελίας Βρυξελλών

Στην ανακοίνωσή της, η Εισαγγελία Βρυξελλών, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, τονίζει ότι συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ως μέρος μιας μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπάρχουν υποψίες ότι άτομα σε πολιτικές και/ή στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 8 χθες το βράδυ.

Προς το συμφέρον της έρευνας δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή».

Αδελφή Εύας Καϊλή: Αδυνατώ να πιστέψω τις κατηγορίες που της αποδίδονται
Στο μεταξύ η Μανταλένα Καϊλή, δια του πληρεξούσιου δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου ότι:

Κατανοώντας και σεβόμενη το δικαιολογημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης να πληροφορηθεί τα όσα συμβαίνουν με την αδελφή μου, δημοσιοποιώ όσα γνωρίζω μέχρι στιγμής.

Ζούμε ως οικογένεια μια πρωτόγνωρη και οδυνηρή κατάσταση διαβάζοντας από τα μέσα ενημέρωσης τις κατηγορίες, που αποδίδονται στην αδελφή μου. Επί των κατηγοριών αυτών δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ακόμα από τους δικηγόρους, που χειρίζονται την υπόθεση στις Βρυξέλλες.

Γνωρίζοντας το ήθος και την προσωπικότητα της αδελφής μου αδυνατώ να πιστέψω ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι κατηγορίες και οι προθέσεις που τις αποδίδονται. Οποιαδήποτε νεότερη πληροφόρηση υπάρξει για την αδελφή μου, άμεσα θα ενημερώσω, σεβόμενη την διαχρονική εμπιστοσύνη, την υποστήριξη των συμπολιτών μας στο πρόσωπο της και αντιλαμβανόμενη πόσο δυσαρεστημένοι θα νοιώθουν τώρα. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει και θα σεβαστούμε απόλυτα την απόφαση της.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter



Το διαβάσαμε εδώ