Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022, 16:37

Τις δράσεις που διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας παρουσίασε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο Πανελλήνιο Συνέδριο «Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα: Διασφαλίζοντας το μέλλον των συστημάτων υγείας».

Όπως σημείωσε, κεντρική κατεύθυνση είναι οι προληπτικές εξετάσεις όπου δίνονται  πόροι στην πρόληψη προκειμένου οι πολίτες να παραμείνουν υγιείς και γρήγορα να αντιμετωπίζουν την ασθένεια που έχουν εμφανίσει.

Επίσης σοβαροί πόροι δίνονται στην  πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέσω του προσωπικού γιατρού, όπου πλέον η δωρεάν κάλυψη στους πολίτες έχει φτάσει στο 52% και έχουν υλοποιηθεί 1.050.000 ραντεβού.

Με τα επιπλέον κίνητρα που θα υπάρξουν εντός του 2023, θα έχουμε πλήρη εφαρμογή του προσωπικού γιατρού και όλοι οι πολίτες θα έχουν δωρεάν προσωπικό γιατρό, επισήμανε.

«Με τις παρεμβάσεις στην πρόληψη και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας διασφαλίζεται από νωρίς ο πολίτης να έχει άμεση πρόσβαση τις υπηρεσίες υγείας» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όπου, όπως είπε, από τη μια πλευρά διασφαλίζεται η παρουσία γιατρών στο ΕΣΥ και από την άλλη γίνεται πιο ελκυστικό για να έρθουν γιατροί και να στελεχώσουν τα νοσοκομεία.

Ο κ. Πλεύρης εξήγγειλε την επεξεργασία του νέου Χάρτη Υγείας, όπου καμία δομή δεν κλείνει, αλλά αντιθέτως με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα αναβαθμιστούν και η κάθε μία θα έχει τον χαρακτήρα σύμφωνα με τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση ανέφερε την καλύτερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων μέσω του ΕΟΠΥΥ, όπου θα υπάρξει πλήρης στήριξη βάσει των DRG’S που έχουν ήδη υλοποιηθεί στην Κρήτη.

Παράλληλα, στάθηκε και σε μία σειρά από δράσεις που έχουν να κάνουν με εξωνοσοκομειακή περίθαλψη για την κατ’ οίκον νοσηλεία και ανακουφιστική φροντίδα, θέμα που ψηφίζεται στις 21 Δεκεμβρίου.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε συνολικά στη φαρμακευτική πολιτική όπου με τις παρεμβάσεις που έγιναν εξοικονομηθηκαν για τον Έλληνα φορολογούμενο 350 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς να φύγει κανένα φάρμακο και αντιθέτως να ενταχθούν όλες οι νέες θεραπείες.

Με αυτές τις παρεμβάσεις εξήγγειλε την  αύξηση του προϋπολογισμού του φαρμάκου ο οποίος θα γίνεται με ένα λελογισμένο τρόπο ώστε τις καινοτόμες θεραπείες να τις λαμβάνουν οι ασθενείς που τις χρειάζονται.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις είναι ένα ολιστικό πλαίσιο για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που ξεκινούν από την πρόληψη, την πρωτοβάθμια, στηρίζονται στον ΕΟΠΥΥ ενδυναμώνονται τα νοσοκομεία και ολοκληρώνεται οι εξωνοσοκομειακές παρεμβάσεις, δήλωσε ο υπουργός.

Το σύνολο όλων αυτών των παρεμβάσεων χαιρέτισαν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Κώστας Αθανασάκης, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Κυριάκος Σουλιώτης, ο καθηγητής Γενικής ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Χρήστος Λιονής και η καθηγήτρια κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Ελπίδα Πάβη.

Το διαβάσαμε εδώ