Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022, 10:09

Κι όμως, το σωματικό λίπος προστατεύει από τη φλεγμονή του εγκεφάλου στις γυναίκες

Ζήσης Ψάλλας

Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη τάση να εναποθέτουν λίπος γύρω από τα κύρια όργανα στην κοιλιακή τους κοιλότητα, κάτι που ονομάζεται σπλαχνική παχυσαρκία και είναι γνωστό ότι είναι πολύ πιο φλεγμονώδες. Και συγκριτικά με τις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση, οι άνδρες διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα που σχετίζονται με τη φλεγμονή, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

«Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται την προστασία που έχουν οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση, η πρώτη τους σκέψη είναι τα οιστρογόνα», λέει η Alexis M. Stranahan, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Augusta. 

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το πώς φλεγμαίνει ο εγκέφαλος, οι ερευνητές εξέτασαν τις αλλαγές στην ποσότητα και στη θέση του λιπώδους ιστού, καθώς και τα επίπεδα των ορμονών του φύλου και τη φλεγμονή του εγκεφάλου σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια, καθώς αυτά γίνονταν παχύτερα με μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος. 

Στα ποντίκια, οι ερευνητές βρήκαν τα γνωστά μοτίβα κατανομής λίπους σε αρσενικά και θηλυκά ως απόκριση σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Δεν βρήκαν δείκτες φλεγμονής του εγκεφάλου ή αντίστασης στην ινσουλίνη έως ότου τα θηλυκά ποντίκια έφτασαν στην εμμηνόπαυση. Περίπου στις 48 εβδομάδες, η έμμηνος ρύση σταματά και η θέση του λίπους στα θηλυκά αρχίζει να μετατοπίζεται κάπως, ώστε να μοιάζει περισσότερο με τα αρσενικά.

Στη συνέχεια συνέκριναν τον αντίκτυπο μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, η οποία είναι γνωστό ότι αυξάνει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα, σε ποντίκια και των δύο φύλων. Αυτό το έκαναν μετά από χειρουργική επέμβαση, παρόμοια με τη λιποαναρρόφηση, για την αφαίρεση του υποδόριου λίπους. Δεν έκαναν τίποτα για να παρέμβουν άμεσα στα φυσιολογικά επίπεδα των οιστρογόνων, όπως η αφαίρεση των ωοθηκών. Η απώλεια υποδόριου λίπους αύξησε τη φλεγμονή του εγκεφάλου στα θηλυκά χωρίς να αλλάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων και άλλων ορμονών του φύλου. 

Μετά την εμμηνόπαυση, τα θηλυκά στα οποία δεν αφαιρέθηκε το υποδόριο λίπος τους αλλά έκαναν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, παρουσίασαν επίπεδα φλεγμονής στον εγκέφαλο παρόμοια με τα αρσενικά. Όταν αφαιρέθηκε το υποδόριο λίπος από τα ποντίκια που έκαναν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε νεαρή ηλικία, ανέπτυξαν λίγο σπλαχνικό λίπος και λίγη φλεγμονή στον λιπώδη ιστό, αλλά η Stranahan και οι συνεργάτες της δεν είδαν στοιχεία φλεγμονής στον εγκέφαλο.

 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022, 10:09

Το διαβάσαμε εδώ