Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας της 14ης Δεκεμβρίου 2022, συζητήθηκε μεταξύ άλλων θεμάτων και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, για το έτος 2023.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος της πόλης μας Γιάννης Βούρος αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Αγαπητοί συμπολίτες, αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συνάδελφοι, σας καλωσορίζω στην σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου μας, όπου και θα συζητήσουμε μεταξύ άλλων και το σχέδιο για το Τεχνικό μας Πρόγραμμα.  Ένα τεχνικό πρόγραμμα που θα αγγίξει το 2023 τα 12 εκ. ευρώ. Ενδεικτικά να αναφέρω πως ο προϋπολογισμός στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021 ήταν στα 8 εκ. και του 2022 στα 8,7 εκ. περίπου.

Αυτό το στοιχείο από μόνο του κάτι δείχνει. Ο τίτλος ωστόσο που θα έβαζα στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου θα ήταν «Νέος Κένταυρος». Καθώς αυτό αποτελεί ένα μεγάλο όνειρο όλων ημών και υμών, και εντός του 2023 κλείνουν οι τελευταίες εκκρεμότητες, με στόχο εντός του έτους να ξεκινήσει η θεμελίωση αυτού του εμβληματικού για την πόλη μας, για το άλσος μας, έργου.

Και αυτό το έργο, όπως και τα υπόλοιπα μεγάλα ή μικρότερα προσπαθούμε να τα υλοποιήσουμε σε μία συγκυρία, σε μία περίοδο που οι ΟΤΑ, η κοινωνία μας στο σύνολό της, τα 2 – 2,5 τελευταία χρόνια, ταλαιπωρήθηκε, ευρισκόμενη αντιμέτωπη με προκλήσεις που κανείς δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει. 

  • Κρίση υγειονομική
  • Κρίση πληθωριστική
  • Κρίση Ενεργειακή – με ραγδαίες αυξήσεις στο κόστος του ρεύματος.

Τρεις μεγάλες κρίσεις με ισχυρό αποτύπωμα, με δυσμενείς συνέπειες, όχι μόνο… για την χώρα μας. Γεγονότα που όπως είναι φυσικό και εύκολα αντιληπτό από όλους σας, επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ, των Δήμων όλης της χώρας. Παρά ταύτα και χωρίς να λέμε ότι είμαστε μάγοι με μαγικά ραβδάκια που θα μεταμορφώσουν την πόλη μας σε μία ημέρα, ως Δημοτική Αρχή καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια σε κάθε τομέα της αρμοδιότητάς μας. Με σχέδιο, με μεράκι, με πρόγραμμα.

Πολλοί ήταν εκείνοι άλλωστε που πήγαν να μας «κολλήσουν την ταμπέλα» πως η μόνη έγνοια της παρούσας διοίκησης ήταν η ολοκλήρωση του γηπέδου της ΑΕΚ, αυτού του μεγάλου και σίγουρα εμβληματικού έργου στην πόλης μας, που με χαρά και συγκίνηση είδαμε να ολοκληρώνεται.

Διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από τις πράξεις μας και τα ίδια τα γεγονότα.

Συγκεκριμένα:

  • Ήδη υλοποιείται ένα τεράστιο έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων της πόλης μας.
  • Ήδη θεμελιώθηκε και προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς η ανέγερση του νέου παιδικού / βρεφονηπιακού σταθμού που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ι.Μ. Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας.
  • Ήδη και παρά τις «Κασσάνδρες» μετά από συνεχή πίεσή μας προς την ΚτΥπ, και την Περιφέρεια Αττικής, εγκαινιάστηκε και λειτούργησε από την πρώτη μέρα του τρέχοντος σχολικού έτους, ένα σχολείο κόσμημα όχι για την πόλη μας, αλλά για όλη την Αττική όπως αυτό του 3ου Λυκείου Ν.Φ.
  • Ήδη εγκαινιάσαμε την σημαντική αναβάθμιση του αθλητικού χώρου του γηπέδου 9 χ 9 που χρησιμοποιεί η ερασιτεχνική ομάδα του Άτταλου.
  • Ήδη ξεκίνησαν ευρείας κλίμακας εργασίες για την δημιουργία ενός γηπέδου 9 χ 9 στη Νέα Χαλκηδόνα για τις ανάγκες των παιδιών της πόλης, αλλά και της ερασιτεχνικής ομάδας του Χαλκηδονικού.
  • Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο ολοκληρώνεται η δημιουργία ενός αθλητικού χώρου που ξεκίνησε από το μηδέν στο προαύλιο του 3ου Γυμνασίου, στην οδό Ιασωνίδη.
  • Ολοκληρώνονται οι εργασίες στα ανοιχτά γήπεδα αντισφαίρισης (τένις).

Αυτά όμως και αρκετά ακόμη, είναι έργα που ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται το προσεχές διάστημα. Μετά από δύο δύσκολα χρόνια μπορώ πλέον με σιγουριά να πως τα καλύτερα έρχονται.

Ενδεικτικά θα αναφέρω τις πηγές χρηματοδότησης του φετινού τεχνικού μας προγράμματος.                                                   

  • ΣΑΤΑ ή ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ: 654.931,85 €   
  • ΕΣΠΑ: 2.339.625,40 € 
  • ΣΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: 357.517,22 €          
  • ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ: 598.864,94 €       
  • ΠΔΕ-ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ: 3.632.684,21 €    
  • ΠΟΡΟΙ ΔΗΜΟΥ / ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ: 89.124,80 €       
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: 3.850.000,00 €           

Όπως διαπιστώνετε και όπως έχω αναφέρει πολλάκις και στο δημοτικό μας συμβούλιο, οι ίδιοι πόροι του Δήμου είναι ελάχιστοι, μπροστά  στην προσπάθειά μας να εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για να υλοποιήσουμε αυτά για τα οποία δεσμευθήκαμε προεκλογικά, αυτά που εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε ονειρευτεί. Αυτά που έχει ανάγκη η πόλη μας.

  • ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ – διαρκής προσπάθεια αναβάθμισης του άλσους μας
  • Μετατροπή του π. στρατιωτικού εργοστασίου της Νέας Χαλκηδόνας σε πολυχώρο Πολιτισμού
  • Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων (Τουραλί) στην Αγία Μαρίνα
  • Κατασκευή ενός σύγχρονου πολυχώρου ΚΑΠΗ στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας (απέναντι από το Δημαρχείο)
  • Ανάπλαση της οδού Λάρνακος στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας

Είναι ορισμένα μόνο από τα έργα που έχουμε προγραμματίσει και που οι συμπολίτες μας πρόκειται να δουν να ξεκινούν εντός του 2023.

Σε στενή συνεργασία πάντα και με την σημαντική στήριξη της Περιφέρειας, του Πράσινου Ταμείου και όλων των λοιπών φορέων που μπορούν να συνεισφέρουν στον εκσυγχρονισμό των Δήμων, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην έτσι και αλλιώς όμορφη πόλη μας.

Όσον αφορά το άλσος μας.

Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα το αίτημα για συνεδρίαση με θέμα το άλσος μας γενικότερα, και την ασφάλεια αυτού ειδικότερα, και με ακόμη μεγαλύτερη χαρά αναμένω να ακούσω σήμερα συγκεκριμένες προτάσεις επ’ αυτού, προτάσεις που να κινούνται στο πλαίσιο του εφικτού ώστε να μπορέσουμε να τις υλοποιήσουμε το γρηγορότερο δυνατό.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή καταθέσαμε ενώπιον σας συγκριμένο σχέδιο, το οποίο και συζητήθηκε στο δημοτικό μας συμβούλιο το 2021 αναλυτικά και σταδιακά υλοποιείται.

Οι προτάσεις μας μεταξύ άλλων περιελάμβαναν: 

• Την κατασκευή Δημοτικού Αναψυκτηρίου (πρώην Κένταυρος)  βάσει και των οριζομένων δυνατοτήτων που παρέχονται από το ΦΕΚ Β’5283/01.12.2020, έργο για το οποίο το 2023 θα έχουμε την χαρά να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας στην τοπική κοινωνία και να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

• Το Έργο των αναβαθμών εντός ζώνης περίπου 10,00 μ. σε περιοχή του «Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας», έναντι του αδιάνοικτου πεζοδρόμου κατά μήκος της βόρειας και ανατολικής πλευράς του Ο.Τ. 295 στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, που ήδη υλοποιείται.

• Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στο κτίριο της πρώην ΕΜΥ (και αποθηκευτικός χώρος στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου), το οποίο παραχωρήθηκε στο Δήμο από το ΥΠΕΝ για την ανωτέρω χρήση όπως το ΦΕΚ Β’5283/01.12.2020.

• Κατασκευή δεξαμενής πυρόσβεσης.

• Απομάκρυνση  των αυθαίρετων εγκαταστάσεων από το άλσος όπως υπαγορεύουν οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί όπως και το προαναφερόμενο ΦΕΚ για την διαχείριση των αλσών και των δασών του συνόλου της χώρας.

• Συγκεκριμένες εισόδους/πύλες άλσους.

• Κατασκευή λυομένου θεάτρου σύμφωνα με τη παρ.3 του ΦΕΚ Β’5283/01.12.2020.

• Δημιουργία χώρου – κιόσκι ψυχαγωγικών εκδηλώσεων πλησίον της λίμνης του Άλσους κλπ.

 Πολλές από τις παραπάνω προτάσεις (πχ αναβαθμοί ή λιγότερες είσοδοι – έξοδοι), έγιναν φυσικά, πέραν των λόγων της αισθητικής αναβάθμισης, ακριβώς και για λόγους ασφαλείας και προστασίας του άλσους.

Προτάσεις που στο σύνολό τους είχαν ψηφιστεί να θυμίσουμε μόνο από την δική μας παράταξη, την παράταξη του κ. Κωνσταντινίδη και την παράταξη του κ. Γρετζελιά.

Όμως πέραν του σχεδιασμού μας, της δουλειάς μας και των προτάσεών μας, αντιλαμβανόμαστε πλήρως πως για ένα τόσο σημαντικό θέμα μπορούν και πρέπει να συνεισφέρουν θετικά όλοι όσοι μετέχουν στα δρώμενα του Δήμου μας.

Θα ολοκληρώσω αυτή την τοποθέτηση με το θέμα του Σκλαβενίτη που έχει τεθεί, λέγοντας μόνο το εξής στην παρούσα φάση. Ο Δήμος μας έχει εξαντλήσει το 10πλάσιο (σε σχέση με τις οικίες) ανταποδοτικό τέλος όσον αφορά τις υπεραγορές/super markets. Έχουμε ως γνωστόν στο 0,90 €/τμ τα δημοτικά τέλη  για τις οικίες, και εννιά ευρώ (9 €/τμ) στα super markets. Άρα μόνο και μόνο από αυτό το στοιχείο ο καθένας αντιλαμβάνεται πως θα έχουμε ένα σημαντικό ανταποδοτικό όφελος για τον Δήμο μας. Αυτά ως μία αρχική τοποθέτηση. Σας ευχαριστώ θερμά».

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου εγκρίθηκε από το σώμα με τις ψήφους των  δημοτικών συμβούλων της διοικούσας παράταξης «Νέα Φιλαδέλφεια Νέα Χαλκηδόνα Πολιτών Πολιτεία».

Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας: Ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα Το διαβάσαμε ΕΔΩ