Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022, 13:09

Μελέτη αποκαλύπτει πώς ο ρατσισμός επιβαρύνει τον εγκέφαλο και το σώμα

Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry εξέτασε το ρόλο του συστήματος εγκεφάλου -εντερικού μικροβιώματος (BGM) σχετικά με θέματα υγείας που σχετίζονται με τις διακρίσεις.

Προηγούμενες έρευνες γύρω από τις διακρίσεις και τις ασθένειες υπέδειξαν τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, ο οποίος ρυθμίζει το στρες, αλλά οι συγγραφείς ήθελαν να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής τους. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το σύστημα BGM αποκρίνεται επίσης σε μεγάλο βαθμό σε στρεσογόνες εμπειρίες. Η απορρύθμιση του BGM σχετίζεται με φλεγμονή και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από τη σηματοδότηση κυττάρων του ανοσοποιητικού, νευρώνων και ορμονών που συνδέουν τις εμπειρίες με την υγεία μας.

Η νέα μελέτη ελέγχει την υπόθεση ότι κοινωνικές διακρίσεις επηρεάζουν το κεντρικό και το εντερικό νευρικό σύστημα, μεταβάλλοντας την αμφίδρομη σηματοδότηση μεταξύ του εγκεφάλου και του μικροβιώματος του εντέρου, κάτι που διαμεσολαβείται από τη φλεγμονή.

Οι συγγραφείς διερεύνησαν πολλαπλές φυλετικές και εθνοτικές ομάδες. Η μελέτη περιέλαβε 154 ενήλικες του Λος Άντζελες που ανέφεραν τη φυλή ή την εθνικότητα τους (Ασιάτες Αμερικανοί, Μαύροι, Ισπανόφωνοι ή Λευκοί). Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για να αξιολογήσουν τις διάφορες εμπειρίες τους κοινωνικής διάκρισης. 

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ της διάκρισης και της συνδεσιμότητας του εγκεφάλου. Συνέλεξαν επίσης δείγματα αίματος για να μετρήσουν φλεγμονώδεις δείκτες και δείγματα κοπράνων για να αξιολογήσουν τον μικροβιακό πληθυσμό και τους μεταβολίτες του. Μαζί, αυτές οι μετρήσεις χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση των αλλαγών του BGM που σχετίζονται με τις διακρίσεις και των ψυχολογικών μεταβλητών.

Οι κοινωνικές διακρίσεις συνδέθηκαν με αλλαγές στο σύστημα BGM στις διάφορες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες, είπαν οι συγγραφείς. Η μελέτη υποδηλώνει ότι για τους μαύρους και τους ισπανόφωνους, η διάκριση οδηγεί σε αλλαγές που περιλαμβάνουν αυξημένη συστηματική φλεγμονή. Για τα άτομα της Ασίας, τα πρότυπα υποδηλώνουν ότι πιθανές αντιδράσεις στη διάκριση περιλαμβάνουν τη σωματοποίηση ή την παραγωγή πολλαπλών ιατρικών συμπτωμάτων χωρίς ευδιάκριτη γνωστή αιτία. Μεταξύ των λευκών, οι διακρίσεις σχετίζονταν με το άγχος, αλλά όχι με τη φλεγμονή. Για όλες τις φυλές, οι διακρίσεις είχαν επίσης αύξηση στη συναισθηματική διέγερση και στις μεταιχμιακές περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με την απόκριση στο στρες “μάχης ή φυγής”.

Η μελέτη συμπεραίνει ότι οι κοινωνικές διακρίσεις παράγουν ειδικά αποτελέσματα σε βιολογικές οδούς, παρέχοντας ένα πρώτο βήμα προς την κατανόηση του πώς οι κοινωνικές ανισότητες γίνονται σωματικές εμπειρίες.

 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022, 14:24

Το διαβάσαμε εδώ