Με τέσσερις ακόμη δήμους, εκτός από τους οκτώ που συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη των δήμων της περιοχής, αλλά και με εξασφαλισμένους πόρους 165 εκατομμυρίων ευρώ, ξεκινάει ο σχεδιασμός για το πρόγραμμα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στη 12η συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», επισήμανε ότι η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, σε συνεργασία με οκτώ δήμους, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες κοινωνικές, οικονομικές, δημογραφικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι έγινε μια υπέρβαση από την Περιφέρεια σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση πόρων και την υλοποίηση έργων, καθώς, όπως είπε, στην περιοχή αυτή «ζει, σπουδάζει και εργάζεται το 75% των πολιτών, ενώ συγκεντρώνονται τα 3/4 του ΑΕΠ όλης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σε αυτές τις περιοχές ο κίνδυνος της ανεργίας, της φτώχειας, του αποκλεισμού των πολιτών τείνει να είναι μεγαλύτερος».

Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι με τις παρεμβάσεις που έγιναν, άλλαξε η εικόνα της πόλης αλλά και η ίδια η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων σε όλες τις γειτονιές και τους δήμους της μητροπολιτικής ενότητας. Για τη συνέχεια του προγράμματος σχολίασε ότι ελήφθησαν δύο σημαντικές αποφάσεις και υπογράμμισε: «Ήδη στο νέο ΕΣΠΑ 21-27, που ξεκινάει με τη νέα χρονιά, διπλασιάζουμε τους πόρους, έχοντας πλέον εξασφαλίσει 165 εκατομμύρια ευρώ για έργα μόνο στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Δεύτερον, εξίσου σημαντικό: αποφασίσαμε με βάση τα κατάλληλα κριτήρια να προχωρήσουμε στη διεύρυνση της περιοχής εφαρμογής της στρατηγικής μας σε σχέση με την περιοχή που είχαμε στο τρέχον ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να συμπεριλάβουμε το σύνολο πια της λειτουργικής Μητροπολιτικής Ενότητας της περιοχής της Θεσσαλονίκης».

Σε αυτό το σημείο καλωσόρισε τους δήμους Θερμαϊκού, Θέρμης, Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου που δεν συμμετείχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα και εντάσσονται πλέον στο πρόγραμμα της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου ανέφερε ότι στην αρχή του προγράμματος, ο περιφερειάρχης είδε πιο μπροστά ώστε το πρόγραμμα να δουλευτεί από την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με οκτώ δήμους. «Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την αειφορική ανάπτυξη της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης ήταν στοίχημα και έγινε πραγματικότητα. Το πρόγραμμα αξιοποιεί ευρωπαϊκά κονδύλια που απαντούν σε πραγματικές προκλήσεις. Η Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη έχει όραμα τον συμμετοχικό σχεδιασμό», είπε η κ. Πατουλίδου και σημείωσε ότι η μητροπολιτικότητα υλοποιείται στην πράξη.

Τον λόγο έλαβαν, στη συνέχεια, δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων, που είτε συμμετέχουν είτε θα ξεκινήσουν τώρα να συμμετέχουν στη «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη». Μεταξύ αυτών, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε πως το ότι η πόλη αλλάζει το λένε τα εκατομμύρια των επισκεπτών και οι επενδυτές που έρχονται στην πόλη, και αυτό έχει αλλάξει μετά από τη σκληρή δουλειά που γίνεται. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις αναπλάσεις και σημείωσε ότι αυτή τη δεκαετία η πόλη θα έχει τις υποδομές και την εικόνα ώστε «οι προκαταβολές που παίρνει στην εμπιστοσύνη να είναι η πλήρης κατάθεση εμπιστοσύνης για το ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκει το ρόλο της στην περιοχή, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη».

Στη σημερινή εκδήλωση βραβεύτηκαν, άλλωστε, οι νικητές του διαγωνισμού Φωτογραφίας «Μοντέλο η πόλη μου» και παρουσιάστηκε ο ετήσιος απολογισμός του τρέχοντος προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη για το έτος 2022.

«Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» – 165 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για συνολικά 12 δήμους Το διαβάσαμε ΕΔΩ