Τα παιχνίδια κάθε είδους, είτε πρόσωπο με πρόσωπο είτε online, αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για διασκέδαση και ξεκούραση. Μάλιστα, μερικές φορές δεν είναι καν ανάγκη να παίζεις ο ίδιος για να μπορέσεις να απολαύσεις ένα υπέροχο παιχνίδι, αφού η παρακολούθηση ενός συναρπαστικού αθλητικού αγώνα είναι πολλές φορές αρκετή για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα ευχαρίστησης.

Σε κάθε κανόνα όμως, υπάρχει και η εξαίρεση. Δεν είναι λίγες οι φορές που είμαστε έτοιμοι να πανηγυρίσουμε για μία νίκη, αλλά ξαφνικά καταλαβαίνουμε ότι ένας κανονισμός που δεν γνωρίζαμε ως τότε ή απλώς είχαμε ξεχάσει επειδή είναι σπάνιος τέθηκε σε εφαρμογή. Υπάρχει, βέβαια, και η αντίστροφη περίπτωση, όπου ένας τέτοιος κανόνας απλώς μας γλιτώνει από μία απρόσμενη ήττα.

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο παρακολουθούν ποδόσφαιρο και αυτές τις μέρες το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ προσφέρει θέαμα και διασκέδαση σε όλον τον πλανήτη. Η διαδικασία των πέναλτι σε περίπτωση που δεν υπάρξει νικητής για 120 λεπτά κανονικού αγώνα και παράτασης είναι συχνά ψυχοφθόρα, αλλά και συναρπαστική. Καλό είναι, όμως, να γνωρίζετε ότι στη διάρκεια των πέναλτι δεν επιτρέπεται από τον κανονισμό να γίνει αλλαγή τερματοφύλακα. Η μόνη εξαίρεση αφορά στο ενδεχόμενο τραυματισμού του βασικού γκολκίπερ. Αυτός είναι και ο λόγος που σε σπάνιες περιπτώσεις η είσοδος αναπληρωματικού τερματοφύλακα που ειδικεύεται στα πέναλτι γίνεται μόνο στα τελευταία δευτερόλεπτα της παράτασης.

Εξίσου δημοφιλή σε εκατοντάδες εκατομμύρια κόσμου είναι και τα παιχνίδια με τράπουλα. Το αγαπημένο blackjack εμφανίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα σε παρέες φίλων, μεταφέρθηκε σε μεγάλες αίθουσες όπου όλοι μπορούσαν να συμμετάσχουν και έφτασε στη σημερινή εποχή να είναι διαθέσιμο σε online πλατφόρμες όπως της PokerStars Casino. Το blackjack είναι ένα πολύ διαδεδομένο παιχνίδι, με φανατικούς θαυμαστές και τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν οι παίκτες μεταξύ τους, ειδικά όταν παίζουν διαδικτυακά. Οι κανόνες στο online παιχνίδι παραμένουν συγκεκριμένοι, όμως υπάρχουν συχνά παραλλαγές που ιδανικά καλό είναι να γνωρίζουμε.

Στο blackjack συγκεκριμένα υπάρχει ο κανόνας των πέντε φύλλων, το ονομαζόμενο 5-card Charlie, όπου ο παίκτης μπορεί να κερδίσει την παρτίδα χωρίς να φτάσει στον αριθμό 21, απλώς επειδή συγκέντρωσε αυτόν τον αριθμό φύλλων. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές του ίδιου κανόνα, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί ο αριθμός των φύλλων να είναι έξι (6-card Charlie) ή στο ευνοϊκό σενάριο για τον παίκτη, το κέρδος να είναι μεγαλύτερο από τον διπλασιασμό του πονταρίσματος.

Στο μπέιζμπολ οι επαφές είναι σπάνιες. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ποινή για ενδεχόμενο χτύπημα, έστω κι αν αυτό είναι σπάνιο και μη ηθελημένο. Αν η μπάλα φύγει από τα χέρια του pitcher και χτυπήσει τη μάσκα του διαιτητή, τότε σύμφωνα με τους κανονισμούς όλοι οι αντίπαλοι παίκτες μετακινούνται κατά μία βάση μπροστά. Σε έναν άλλο σχετικό κανονισμό, αν τυχόν ένας παίκτης που κάνει home run (δηλαδή έχει στείλει τη μπάλα εκτός γηπέδου) δεν μπορεί να δεχτεί βοήθεια από τους συμπαίκτες του σε περίπτωση που τραυματιστεί ενώ τρέχει. Συνέβη σε έναν γυναικείο κολεγιακό αγώνα, αλλά σε ένδειξη ευγενούς άμιλλας οι αντίπαλες αθλήτριες την βοήθησαν να ολοκληρώσει. Αυτό δεν το είχε προβλέψει ο κανονισμός.

Αρκετοί τενίστες φορούν καπέλο αν τους ενοχλεί ο ήλιος, όμως αν τους πέσει από το κεφάλι τότε ο αντίπαλος μπορεί να ζητήσει επανάληψη του πόντου διότι θεωρείται περισπασμός. Το ίδιο κι αν πέσει το μπαλάκι από την τσέπη του παίκτη, κάτι που δεν είναι και πολύ σπάνιο. Αναγκάστηκαν να επαναλάβουν τον πόντο τόσο η Σερένα Γουίλιαμς το 2011 όσο και ο Άντι Μάρεϊ το 2012 στο Όπεν των ΗΠΑ, μεταξύ πολλών άλλων αθλητών.

Στο NHL, το αμερικάνικο χόκεϊ επί πάγου, αν μία ομάδα αποσύρει τον τερματοφύλακα και περάσει επιθετικό στη διάρκεια της παράτασης, χάνει το δικαίωμα να διεκδικήσει τον πόντο που χαρίζει η ισοπαλία. Ο κανόνας αυτός εμφανίστηκε όταν μπήκαν τα πέναλτι στο παιχνίδι, αφού ως τότε οι ομάδες έπαιζαν στην παράταση μέχρι κάποιος να σκοράρει. Τότε η απόσυρση τερματοφύλακα ήταν ένα ρίσκο που μπορούσε να πάρει μία ομάδα, όμως τώρα πια δεν αξίζει παρά μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες και ακραίες περιπτώσεις.

Αν τυχόν σας αρέσει το γκολφ, πρέπει να ξέρετε ότι σε επίσημους αγώνες οι παίκτες πρέπει να υπογράφουν το τελικό σκορ, αλλιώς αποκλείονται από τη συνέχεια. Στο πόλο, αυτό που παίζεται με άλογα και μπαστούνια, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί κάποιος αθλητής το μπαστούνι με το αριστερό χέρι. Αυτή η απόφαση λήφθηκε επειδή ένας αριστερόχειρας από τη μία ομάδα και ένας δεξιόχειρας από την άλλη μπορεί να διεκδικήσουν τη μπάλα και αυτό να δημιουργήσει συνθήκες τραυματισμού. Φυσικά, ο κανονισμός αυτός ουσιαστικά αποκλείει τους αριστερόχειρες από το παιχνίδι, εκτός αν έχουν εκπληκτικό ταλέντο με το «κακό» τους χέρι.

Ελλαδικό



Το διαβάσαμε εδώ