Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022, 10:47

Το άτμισμα κάνει κακό στα δόντια

Ζήσης Ψάλλας

Οι τακτικοί χρήστες τσιγάρων, ηλεκτρονικών τσιγάρων (vapes), πούρων, πίπας, ναργιλέδων και προϊόντων χωρίς καπνό αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για διάφορες μορφές οδοντικών προβλημάτων. Ανάλογα με τον τύπο του καπνού που εμπλέκεται, αυτό περιλαμβάνει μια σημαντικά αυξημένη πιθανότητα για διαφορετικούς τύπους οδοντιατρικών προβλημάτων: νόσου των ούλων, προκαρκινικών στοματικών αλλοιώσεων, απώλεια οστού, χαλαρά δόντια και απώλεια δοντιών λόγω τερηδόνας.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Marushka Silveira, επιδημιολόγος που διεξήγαγε την έρευνά της ενώ ήταν στο NIDCR, ένα τμήμα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ. Μεταξύ 2021 και 2022, η Silveira και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν δεδομένα παρακολούθησης τριών έως πέντε ετών που συλλέχθηκαν από το 2013 έως το 2019. Τα έξι οδοντιατρικά ζητήματα που εξετάζονται παρακολουθήθηκαν σε περίπου 10.000 έως 16.000 άνδρες και γυναίκες. Το 16-19% από αυτούς κάπνιζε τσιγάρα τακτικά, ενώ το 2% και το 3% κάπνιζε πούρα ή χρησιμοποιούσε προϊόντα χωρίς καπνό, αντίστοιχα.

Τα τσιγάρα συνδέθηκαν με 33% μεγαλύτερο κίνδυνο για νόσο των ούλων, 35% υψηλότερο κίνδυνο για χαλαρά δόντια και 43% υψηλότερο κίνδυνο απώλειας δοντιών, ενώ η χρήση πούρων συνδέθηκε με υπερδιπλασιασμό του κινδύνου για προκαρκινικές στοματικές βλάβες.

Οι ερευνητές εστίασαν επίσης στο 2% έως 3% των συμμετεχόντων που άτμιζαν τακτικά. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή η συγκεκριμένη απειλή για την οδοντική υγεία που δημιουργεί το άτμισμα είναι «ένα πολύ νεότερο φαινόμενο».

Στην πραγματικότητα, μετά από έρευνα της οδοντικής υγείας των ανθρώπων που είχαν ατμίσει μόνο για πέντε μήνες έναντι καπνιστών που κάπνιζαν για τουλάχιστον πέντε χρόνια, «αυτό που βρήκαμε είναι ότι η ποσότητα της φλεγμονής μεταξύ των ατμιστών ήταν τόσο μεγάλη όσο και μεταξύ των καπνιστών, παρόλο που οι ατμιστές είχαν πολύ λιγότερη έκθεση στον καπνό από άποψη χρόνου. Και αυτό σημαίνει ότι οι ατμιστές φαίνεται να φτάνουν στο σημείο της βακτηριακής καταστροφής πολύ πιο γρήγορα».

Η ερευνητική ομάδα προειδοποίησε ότι παρά το γεγονός ότι η μελέτη συνδέει μόνο την αιμορραγία των ούλων με το άτμισμα, αυτή η αιμορραγία μπορεί να είναι μια πρώιμη προειδοποίηση για οδοντικά προβλήματα που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για την παρακολούθηση αυτού του μακροπρόθεσμου κινδύνου, είπαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022, 10:47

Το διαβάσαμε εδώ