Ένα ατύχημα σε αποθήκη με μπανάνες είχε ξεσηκώσει τους κατοίκους στο Μοσχάτο πριν από 35 χρόνια.

Ένα τρομακτικό ατύχημα σημειώθηκε σαν σήμερα, το 1987. Στις 7.30 το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου, ένας εκκωφαντικός θόρυβος σήκωσε στο πόδι τους αγουροξυπνημένους κατοίκους στο Μοσχάτο, λίγα τετράγωνα μακριά από τη λεωφόρο Κηφισού. Έξω από μια αποθήκη είχε σχηματιστεί ένας λόφος από μπανάνες.

Σύμφωνα με την «Μηχανή του Χρόνου», η έκρηξη σημειώθηκε σε αποθήκη όπου ήταν γεμάτη με μπανάνες. Για την ωρίμανση του φρούτου, ο ενοικιαστής της αποθήκης, ένας 24χρονος επιχειρηματίας από την Κρήτη, χρησιμοποιούσε το εκρηκτικό αέριο αιθυλένιο. Σύμφωνα με την εκτίμηση γεωπόνου της Νομαρχίας Πειραιά, η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή αιθυλενίου. Από τη φοβερή έκρηξη, κομμάτια από τους τοίχους της αποθήκης μαζί με λαμαρίνες εκσφενδονίστηκαν σε μια απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων.

Παράλληλα, η ταράτσα της αποθήκης πήρε κλίση «προς τα μέσα», καθώς μετατοπίστηκε από τις κολόνες που στηριζόταν. Το ωστικό κύμα έσπασε παράθυρα σπιτιών και τζαμαρίες καταστημάτων σε απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων, ενώ γκρεμίστηκαν και οι τοίχοι δύο κατοικιών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι συνολικές ζημιές από την έκρηξη έφτασαν τις 8 εκατομμύρια δραχμές. Προκλήθηκαν ζημιές σε υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις αρκετών κατοικιών, αλλά και στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Από θαύμα σώθηκαν δύο ηλικιωμένοι

Ο εκκωφαντικός θόρυβος ξεσήκωσε τους κατοίκους της περιοχής, που βγήκαν πανικόβλητοι τους δρόμους, πιστεύοντας ότι έχει γίνει μεγάλος σεισμός. Από την έκρηξη, κινδύνευσαν δύο ηλικιωμένοι, μία 74χρονη και ένας 67χρονος. Από το ωστικό κύμα, κατέρρευσε ο τοίχος του μπάνιου της 74χρονης, που λίγο αργότερα δήλωσε: «Δεν μπορώ να το πιστέψω ακόμη πως σώθηκα. Λίγα λεπτά πριν την έκρηξη είχα βγει από την τουαλέτα και πήγα στο δωμάτιό μου. Αν έμενα λίγο ακόμη μέσα, ίσως τώρα να μη ζούσα. Ήμουν τυχερή».

Ο 67χρονος, με τη σειρά του, ανέφερε πως άκουσε ένα τρομερό θόρυβο. «Πιο δυνατό δεν έχω ακούσει ποτέ στη ζωή μου. Έχασα τον κόσμο για μια στιγμή. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι είναι. Το σπίτι μου έτριζε ολόκληρο. Μετά κατάλαβα ότι είχε γκρεμιστεί η κουζίνα μου. Και να σκεφτεί κανείς ότι λίγη ώρα πριν είχα φτιάξει καφέ στην κουζίνα. Δηλαδή, μπορεί και να είχα σκοτωθεί».

Μηχανικοί της Πολεοδομίας Πειραιά και μέλη του Ο.Α.Σ.Π (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), εξέτασαν την περιοχή και καθησύχασαν τους κατοίκους της. Όσα σπίτια βρίσκονταν κοντά στην αποθήκη που ανατινάχτηκε ήταν κατοικήσιμα.

Η αποθήκη χωρίς άδεια

Αστυφύλακες από το Αστυνομικό Τμήμα του Πειραιά, μπήκαν στην αποθήκη για να ελέγξουν ό,τι είχε απομείνει. Μέσα στην αποθήκη είχαν παραμείνει άθικτα ψυγεία με τόνους από μπανάνες αλλά και ειδικά μηχανήματα για την ωρίμανσή τους. Οι αστυνομικοί μάζεψαν άγουρες και γινωμένες μπανάνες και τις έστειλαν σε αποθήκη του δήμου Μοσχάτου για να καταστραφούν. Τα μηχανήματα στάλθηκαν επίσης σε αποθήκες του δήμου Μοσχάτου για την εκ νέου αξιοποίησή τους.

Περίπου τρεις μήνες πριν το περιστατικό, τον Σεπτέμβριο του 1987, ένας 24χρονος ο Τ. Α., είχε νοικιάσει την αποθήκη έναντι λίγων δραχμών. Μέσα στην αποθήκη, είχε τόνους από μπανάνες, τις οποίες κάθε πρωί πουλούσε σε μικροπωλητές της περιοχής. Σύμφωνα με την έρευνα δεν υπήρχε άδεια για αυτή τη χρήση της αποθήκης.

Ο ισχυρισμός του εμπόρου: «Με ζήλευαν…»

Με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Πειραιά, ο 24χρονος έμπορος συνελήφθη. Κατά την προανακριτική διαδικασία, ο νεαρός επιχειρηματίας δήλωσε ότι δεν έφταιγε εκείνος για την έκρηξη, αλλά «μάλλον το έκαναν κάποιοι ανταγωνιστές μου επειδή με ζήλευαν που πήγαιναν καλά οι δουλειές μου». Σχετικά με την άδεια, ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε πως για την αποθήκη χρειαζόταν άδεια.

ΠΗΓΗ in.gr



Το διαβάσαμε ΕΔΩ