Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022, 11:18

Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης σε δηλώσεις του είπε ότι «το κομμάτι των ελλείψεων φαρμάκων, που είναι θέμα εξαγωγών, θα εξαλειφθεί. Θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση». Παράλληλα μίλησε και για τον οικογενειακό γιατρό λέγοντας: «Θέλουμε παραπάνω γιατρούς στο σύστημα του προσωπικού γιατρού».

«Πάντοτε είχαμε στη χώρα εικόνες με ράτζα. Μετά την πανδημία κάνουμε προσπάθειες να αλλάξουμε αυτή την εικόνα προς το καλύτερο, στο μέτρο του εφικτού» είπε στη συνέχεια. «Προσπαθούμε να καλύψουμε όλα τα κενά»

Για τις σοβαρές ελλείψεις γιατρών στα παιδιατρικά νοσοκομεία με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής στα χειρουργεία, ο υπουργός είπε ότι οι αναισθησιολόγοι μπαίνουν σιγά σιγά στα νοσοκομεία, ενώ κάποια χειρουργεία θα γίνουν σε άλλες κλινικές.

«Τα παιδιατρικά χειρουργεία είναι πιο ευαίσθητα γιατί μπορεί να χρειάζεται και παραπάνω προσωπικό, αλλά υπάρχουν και χειρουργεία που δεν είναι τόσο μεγάλης έντασης και μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και παράλληλα φυσικά να καλυφθούν και οι θέσεις» υποστήριξε ο κ. Πλεύρης.

«Προσπαθούμε να καλύψουμε όλα τα κενά. Κάνουμε έναν νέο σχεδιασμό» είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση με ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν κενά ή θα μεταφερθούν περιστατικά σε ιδιωτικές κλινικές, χωρίς να πληρώνει ο πολίτης. Αυτός είναι ο σχεδιασμός για τον περιορισμό της λίστας» συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Η λίστα πάντοτε υπήρχε απλώς πλέον έχουμε την επιδείνωση γιατί δεν είχαμε τα χειρουργεία λόγω της πανδημίας», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

«Από τη λίστα των 3.000 χειρουργείων στο Αγία Σοφία έγινε εκκαθάριση και έμειναν 2.000 χειρουργεία. Τα υπόλοιπα 1.000 έγιναν αλλού. Αυτό είναι μια αποτυχία του συστήματος» είπε ο υπουργός Υγείας.

Για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας με την εφαρμογή του προσωπικού γιατρού ο κ. Πλεύρης σχολίασε ότι από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται το μέτρο έγιναν 1.000.000 ραντεβού. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «στην πλήρη εφαρμογή του θα υπάρχεια αποσυμφόρηση των νοσοκομείων».

Για το ποια θα είναι τα κίνητρα που θα δοθούν έτσι ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα περισσότεροι ιδιώτες γιατροί ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε 3.400 γιατρούς στο σύστημα, 4.700.000 πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι και 1.1100 ιδιώτες γιατρούς.

«Θέλουμε παραπάνω ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι πληρώνονται γι’ αυτή την υπηρεσία μέχρι 65.000 ευρώ το χρόνο. Χρειάζονται άλλοι 1000 γιατροί για να έχουμε ένα πλήρως ομαλοποιημένο σύστημα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στις ηλικίες άνω των 60 ετών εγγράφηκε το 70% του πληθυσμού και στις ηλικίες 17 – 49 ετών μόνο το 40%.

«Σιγά σιγά να ομαλοποιείται το σύστημα, ώστε και το επίπεδο των ραντεβού να είναι πολύ πιο εξορθολογισμένο» είπε και πρόσθεσε ότι «οι πολίτες αγκάλιασαν το θεσμό» καθώς γράφτηκαν στην σχετική πλατφόρμα.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε και για τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που εμπλουτίζονται ολοένα και περισσότερο μετά την προσθήκη καρδιολογικών εξετάσεων.

«Στο “πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά” αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει τις 60.000 μαστογραφίες και έχουμε κοντά 4.000 γυναίκες που διαγνώστηκαν σε πρώιμο στάδιο», επισήμανε.

Σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων ο κ. Πλεύρης τόνισε ιδιαίτερα ότι το ζήτημα προκαλείται επειδή τα φάρμακα στην Ελλάδα είναι πιο φθηνά και γίνεται μια επιλογή των φαρμακαποθηκών σε συνεννόηση και με φαρμακεία να τα στέλνουν στο εξωτερικό.

«Αυτή τη στιγμή κλιμάκια του ΕΟΦ κάνουν ελέγχους σε φαρμακαποθήκες. Τους έχει ζητηθεί να δηλώσουν τα αποθέματα και κάνουν ελέγχους. Ελέγχονται 9 πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, αν έχουν παραβιάσει αυτόν το νόμο, άρα στο επίπεδο ελέγχου και στην πίεση θα ομαλοποιήσει την κατάσταση», ανέφερε ο υπουργός.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί ο πολίτης και ειδικά γονέας να ταλαιπωρείται να βρει φάρμακα, οπότε αυτό το έχουμε βάλει σε πρώτη προτεραιότητα».

Σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις ο κ. Πλεύρης είπε ότι το υπουργείο έχει υιοθετήσει το πλαίσιο της Ισπανίας, με την ιβηρική χώρα να είναι πρώτη σε μεταμοσχεύσεις. «Αυτή τη στιγμή ένας νεφροπαθής, ο οποίος θα μεταμοσχευθεί, θα ζήσει 10 χρόνια περισσότερα και θα υπάρχει εξοικονόμηση για το κράτος γύρω στις 600.000 ευρώ από τα χρήματα που δίνονται για την την αιμοκάθαρση. Βελτιώνουμε την ποιότητα ενός ανθρώπου και είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε σε ένα επίπεδο όπως είναι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο υπουργός.

Το διαβάσαμε εδώ