Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022, 16:38

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες

Ζήσης Ψάλλας

Το 80% των μητέρων θηλάζουν τα νεογέννητά τους, αλλά μόνο το 25% θηλάζει αποκλειστικά για τους έξι μήνες που συνιστώνται από τις Διατροφικές Κατευθυντήριες οδηγίες των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Penn State και συνεργάτες τους έδειξε ότι η φλεγμονή σε θηλάζουσες μητέρες με παχυσαρκία μπορεί να συμβάλει στη χαμηλή παραγωγή γάλακτος.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η φλεγμονή μπορεί να διαταράξει την απορρόφηση λιπαρών οξέων από το αίμα στους ιστούς του σώματος. Τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη δημιουργία και την πρόσβαση σε ενέργεια που απαιτείται σε όλο το σώμα. Στις θηλάζουσες γυναίκες, τα λιπαρά οξέα χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία για τα λίπη που απαιτούνται για τη διατροφή ενός αναπτυσσόμενου βρέφους. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή γάλακτος εμποδίζοντας την απορρόφηση των λιπαρών οξέων στους μαστικούς αδένες που παράγουν γάλα.

Για να ελέγξει αυτή την υπόθεση, η Rachel Walker, μεταδιδακτορική υπότροφος στις επιστήμες της διατροφής στο Penn State, ηγήθηκε μιας ομάδας ερευνητών που ανέλυσαν εάν η φλεγμονή εμπόδιζε την πρόσληψη λιπαρών οξέων. Οι ερευνητές ανέλυσαν αίμα και γάλα από μια μελέτη που διεξήχθη στο Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι.

Στην αρχική μελέτη, οι ερευνητές στρατολόγησαν 23 μητέρες που είχαν πολύ χαμηλή παραγωγή γάλακτος παρά το συχνό άδειασμα του μαστού (που είναι η καθιερωμένη ιατρική πρακτική για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος), 20 μητέρες με μέτρια παραγωγή γάλακτος και 18 μητέρες που θήλαζαν αποκλειστικά και χρησίμευαν ως ομάδα ελέγχου για τη μελέτη. Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τα προφίλ δεικτών λιπαρών οξέων και φλεγμονών τόσο στο αίμα όσο και στο μητρικό γάλα. 

Σε σύγκριση με εκείνες της ομάδας μέτριας παραγωγής γάλακτος και αποκλειστικά θηλασμού, οι μητέρες με πολύ χαμηλή παραγωγή γάλακτος είχαν σημαντικά υψηλότερους δείκτες παχυσαρκίας και βιολογικούς δείκτες συστηματικής φλεγμονής. 

«Η μελέτη μας ήταν από τις πρώτες που εξέτασε εάν τα λιπαρά οξέα του αίματος βρίσκονται επίσης στο μητρικό γάλα», συνέχισε ο Walker. «Για τις αποκλειστικά θηλάζουσες γυναίκες, η συσχέτιση ήταν πολύ υψηλή· τα περισσότερα από τα λιπαρά οξέα που εμφανίζονταν στο αίμα ήταν επίσης παρόντα στο μητρικό γάλα. Αυτό είναι μια ισχυρή απόδειξη ότι τα λιπαρά οξέα δεν μπορούν να εισέλθουν στον μαστικό αδένα για γυναίκες με χρόνια φλεγμονή».


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022, 16:47

Το διαβάσαμε εδώ