Ο δήμαρχος Ιάσμου καρατόμησε αντιδημάρχους και εργαζόμενους ως «Γκιουλενιστές»

Την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, έχουν προκαλέσει οι ενέργειες του μουσουλμάνου δημάρχου Ιάσμου Ροδόπης, Οντέρ Μουμίν, με το πιθανότερο σενάριο να είναι η οριστική παύση από τα καθήκοντά του.

Ο δήμαρχος έχει προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων και έχει ανακαλέσει τους αντιδημάρχους με την αιτιολογία ότι είναι «γκιουλενιστές».

Ο ίδιος καλεί σε παραίτηση τους υπηρεσιακούς και αιρετούς του δήμου, οι οποίοι εμπλέκονται ή σχετίζονται «με την Παγκόσμια Τρομοκρατική Οργάνωση FETÖ και την Εγκληματική Οργάνωση ΕΥΡ-ΑΚΗ».

Ο κ. Βορίδης επικοινώνησε με τον ειδικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Ιωάννη Σάββα και του ζήτησε να εξετάσει τυχόν έκνομες ενέργειες του εν λόγω δημάρχου, προκειμένου αυτές να αξιολογηθούν συνολικά και να αποφασίσει τις αναγκαίες περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος. Εάν οι ενέργειες του δημάρχου αποδειχθεί ότι είναι έκνομες, τότε η απόφαση του υπουργού αναμένεται να είναι η οριστική παύση από τα καθήκοντά του.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ο δήμαρχος κινεί το ενδιαφέρον με αρνητικό τρόπο. Στο παρελθόν ο Οντέρ Μουμίν, όπως επίσης και ο συνάδελφός του δήμαρχος Αρριανών κ. Ριτβάν Αμέτ είχαν παρεβρεθεί σε εκδήλωση του αλυτρωτικού συλλόγου στην Προύσα -σε μία αίθουσα που ήταν στολισμένη με σημαίες και χρώματα που παραπέμπαν στη λεγόμενη «ανεξάρτητη Θράκη»- την ίδια ώρα που πραγματοποιούσε στη Ροδόπη επίσημη επίσκεψη ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για προκλητική του ομιλία

Το 2020 μια ομιλία του δημάρχου Ιάσμου Ροδόπης είχε προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και εντός της μειονοτικής κοινότητος. Στην ομιλία του ο κ.Μουμίν απήγγειλε ποιήματα για «ένδοξους Τούρκους στρατιώτες» αλλά και στίχους που έκαναν αναφορά στην «μητέρα Τουρκία».

Σαν κερασάκι στην τούρτα ήταν μια αποστροφή του λόγου του στην οποία υποστήριξε πως αποστολή της διοίκησης του στον δήμο Ιάσμου είναι ο «εναγκαλισμός του με την Τουρκία». Τότε μάλιστα τον είχε καλέσει ο εισαγγελέας προκειμένου να δώσει ανωμοτί κατάθεση για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους, στο πλαίσιο του Αντιρατσιστικού Νόμου και των άρθρων 184-186 του Ποινικού Κώδικα.

Δήμαρχος στην Ροδόπη καρατόμησε αντιδημάρχους και εργαζόμενους ως «Γκιουλενιστές» Το διαβάσαμε ΕΔΩ