Παρουσιάστηκε στο ΚΑΜ-Μεγάλο Αρσενάλι, η πρόταση για τη χωροθέτηση της νέας μαρίνας στην περιοχή της Νέας Χώρας, από τον Δήμο Χανίων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Την παρουσίαση της νέας μαρίνας πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Μανώλη Κοτσιφάκη και τον αρμόδιο μελετητή, λιμενολόγο Δημήτρη Ρουμπογιαννάκη.

Η πρόταση χωροθέτησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, προβλέπει μια νέα, σύγχρονη μαρίνα, βόρεια της οδού Ακτής Κανάρη, χωρητικότητας άνω των 450 σκαφών, μήκους από 8 έως και άνω των 60 μέτρων, που θα συνδέσει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Ενετικού Λιμένα και της παραλίας της Νέας Χώρας, αγκαλιάζοντας κυριολεκτικά το Νέο Κολυμβητήριο Χανίων.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης έκανε λόγο για τα πρώτα βήματα ενός οραματικού και αναγκαίου έργου, ενώ επεσήμανε πως «θα ακολουθήσει εκτεταμένη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και την τοπική κοινωνία. Ως τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που υπάρχουν τις τελευταίες δεκαετίες για τον τόπο».

Ο κ. Σημανδηράκης ανέλυσε τη σκοπιμότητα χωροθέτησης μίας νέας μαρίνας στη συγκεκριμένη περιοχή, αναφέροντας τα εξής: «Έχουμε απαντήσει θετικά ότι χρειαζόμαστε μια μεγάλη, σύγχρονη μαρίνα. Χρειαζόμαστε τέτοια εμβληματικά έργα στα Χανιά. 

Αυτό που δεν έχουμε απαντήσει ίσως είναι το πού και το ποια θα είναι τα βασικά μεγέθη της μαρίνας, αλλά και το πώς θα ενταχθεί στον ενιαίο σχεδιασμό του παραλιακού μετώπου. Για όλους εμάς υπάρχει ένα κρίσιμο ζητούμενο: η εκρηκτική ανάπτυξη του τόπου, που μας δημιουργεί την τεράστια ευθύνη ως τοπική αυτοδιοίκηση, να αντιπαραβάλλουμε τα δημόσια έργα, τις δημόσιες υποδομές που θα μπορέσουν να την υποστηρίξουν και ταυτόχρονα να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής για τους μόνιμους κατοίκους».

Από τη μεριά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε πως: «η Περιφέρεια Κρήτης συνδράμει με σημαντικές χρηματοδοτήσεις τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για το παραλιακό μέτωπο», ενώ επισήμανε πως «με τη συνέργεια και τησυνεργασία των φορέων και του Υπουργείου, μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτό το έργο, με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Από την πλευρά τη δική μας, θα είμαστε δίπλα σε αυτό το οραματικό σχέδιο και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να το τρέξουμε». 

Κατά την τοποθέτηση του, ο λιμενολόγος που ανέλαβε την προμελέτη του έργου, Δημήτρης Ρομπογιαννάκης, παρουσίασε τις τεχνικές προδιαγραφές της μαρίνας και ανέφερε ότι «η μαρίνα όχι μόνο θα είναι υπερσύγχρονη και πλήρως λειτουργική, αλλά με την ολοκλήρωση της, θα συγκαταλέγεται στις δέκα μεγαλύτερες της Ελλάδας». Ο κ. Ρουμπογιαννάκης ανέλυσε τη μεθοδολογία για την σύνταξη της προκαταρκτικής μελέτης, ενώ παρουσίασε και τα ενδεχόμενα σενάρια για την κατασκευή της νέας μαρίνας.

Ο Δήμος Χανίων σχεδίασε μαρίνα χωρητικότητας άνω των 450 σκαφών Το διαβάσαμε ΕΔΩ