Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2023, 17:29

Συμπλήρωμα διατροφής οδηγεί σε υποχώρηση των αθηροσκληρωτικών βλαβών

Ζήσης Ψάλλας

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα αποκάλυψαν ότι ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να αναστρέψει δραματικά τα σημάδια της καρδιακής νόσου σε ένα υποσύνολο ασθενών.

Η στεφανιαία νόσος (ΣΝ), η οποία περιλαμβάνει στένωση ή ακόμα και κλείσιμο των αρτηριών της καρδιάς και συχνά οδηγεί σε καρδιακή προσβολή, είναι μια κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Παρά την ύπαρξη θεραπειών όπως φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης και στεντ που εκλύουν φάρμακα (μια νέα τεχνολογία στεντ για τοπική χορήγηση φαρμάκων), ο θάνατος από αυτή την πάθηση εξακολουθεί να είναι συχνός και ορισμένοι ασθενείς φαίνεται να είναι ανθεκτικοί στη θεραπεία.

«Σχεδόν πριν από 15 χρόνια εντοπίσαμε έναν νέο τύπο στεφανιαίας καρδιοπάθειας που ονομάζεται καρδιομυοαγγειοπάθεια απόθεσης τριγλυκεριδίων (TGCV: triglyceride deposit cardiomyovasculopathy), στην οποία οι στεφανιαίες αρτηρίες αποφράσσονται από εναποθέσεις τριγλυκεριδίων που δημιουργούνται από ελαττωματική ενδοκυτταρική διάσπαση των τριγλυκεριδίων στα αγγειακά λεία μυϊκά κύτταρα», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ken-ichi Hirano. «Αυτός ο μηχανισμός κάνει την αυτή την καρδιομυοαγγειοπάθεια να ξεχωρίζει από την κλασική αθηροσκλήρωση που προκαλείται από τη χοληστερόλη και αφορά τους ασθενείς που είναι ανθεκτικοί στις τυπικές θεραπείες για τη στεφανιαία νόσο».

Οι ερευνητές είχαν αναπτύξει διαγνωστικά κριτήρια για την TGCV και έδειξαν ότι αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και σε αυτούς που έχουν υποβληθεί σε αιμοκάθαρση. Παρά την ικανότητα διάγνωσης αυτής της πάθησης, ωστόσο, μια αποτελεσματική θεραπεία για αυτούς τους ασθενείς παρέμεινε απροσδιόριστη.

«Τώρα αναφέρουμε μια αξιοσημείωτη υποχώρηση της διάχυτης στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης σε δύο ασθενείς με TGCV», δηλώνει ο Ken-ichi Hirano. «Και οι δύο υπέφεραν από σοβαρό πόνο στο στήθος και διαβήτη μέχρι τη διάγνωση της TGCV και η επακόλουθη διατροφική πρόσληψη τρικαπρίνης (tricaprin) οδήγησε σε ανακούφιση από τα συμπτώματα».

Η τρικαπρίνη είναι ένα εμπορικά διαθέσιμο συμπλήρωμα διατροφής που προάγει τη διάσπαση των λιπιδίων από τα κύτταρα του καρδιακού μυός. 

«Ενώ η υποχώρηση της αθηροσκλήρωσης μετά από μειωμένα επίπεδα λιπιδίων ορού περιγράφεται καλά, αυτή είναι η πρώτη αναφορά ύφεσης λόγω αυξημένης λιπόλυσης τριγλυκεριδίων μέσα στα κύτταρα και ως εκ τούτου είναι μια εννοιολογικά νέα θεραπεία για τη στεφανιαία αθηροσκλήρωση», είπε ο Ken-ichi Hirano.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2023, 17:29

Το διαβάσαμε εδώ