Η τροπολογία συμμόρφωσης στην απόφαση του ΣτΕ, για την «κυβερνησιμότητα» στους δήμους κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί στη Βουλή στις 16 Ιανουαρίου για να συζητηθεί στις 17 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά τη συζήτηση χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του νομοσχεδίου για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης από την ειδική αγορήτρια του του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη. «Οι Δήμοι παραμένουν “στον αέρα”, θεσμικά εγκλωβισμένοι, σαράντα ημέρες μετά την έναρξη ισχύος της Απόφασης. Η αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία, αγνοείται και ακόμα δεν έχει κατατεθεί. Η ολέθρια καθυστέρησή σας, κρατά “όμηρους” τους δήμους. Επιμένετε να “παίζετε εν ου παικτοίς” και δυστυχώς τα απόνερα των θεσμικών παιγνίων σας, έχουν ασφυκτικές συνέπειες στην τοπική δημοκρατία», υπογράμμισε η κ. Λιακούλη.

«Βρες έναν τρόπο να μπορέσουμε να κυβερνήσουμε τους δήμους, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας. Αυτή είναι η παρακίνηση που έχω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ενημέρωσε ότι άμεσα κατατίθεται στη Βουλή η σχετική νομοθετική διάταξη που θα είναι βασισμένη στην αιτιολογία της απόφασης του ΣτΕ. «Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει, σεβόμενη απολύτως τις κατευθύνσεις που δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας και τις επιλογές της. Θα συμμορφωθεί πλήρως και θα διασφαλίσει και την κυβερνησιμότητα των δήμων, με την τροπολογία αυτή. Η τροπολογία αυτή θα κατατεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στις 16/1, εμπροθέσμως, για να συζητηθεί στις 17/1 στην Ολομέλεια», ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Βορίδης-ΥΠΕΣ: Στις 16 Ιανουαρίου κατατίθεται η τροπολογία περί συμμόρφωσης στην απόφαση του ΣτΕ για την κυβερνησιμότητα των δήμων Το διαβάσαμε ΕΔΩ