Επικουρικός γιατρός της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής συνταγογραφούσε φάρμακα που εμπίπτουν στο νόμο περί ναρκωτικών ουσιών, στο όνομα ιδιώτη γιατρού, ο οποίος έκανε σχετική καταγγελία.

Η καταγγελία έγινε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας από τον ιδιώτη γιατρό, ο οποίος δήλωσε ότι η συνταγογράφηση γινόταν με το όνομά του, αλλά εν αγνοία του.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τον Δεκέμβριο του 2022 διενήργησε τον προβλεπόμενο έλεγχο προς δύο κατευθύνσεις:

  • Πρώτον στα στοιχεία καταχώρισης και εκτέλεσης των συνταγών όπως αυτά τηρούνται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
  • Δεύτερον στην εξέταση προσώπων. Η ΕΑΔ συγκεκριμένα εξέτασε τον καταγγέλλοντα ιδιώτη γιατρό και τους φαρμακοποιούς στα φαρμακεία των οποίων εκτελέστηκαν οι συνταγές.

Τα αποτελέσματα

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν τα εξής :

  • Στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) είχαν πράγματι καταχωριστεί συνολικά 31 συνταγές στο όνομα του καταγγέλλοντος ιατρού, αλλά η καταχώριση ήταν εν αγνοία του. Από τις 31 συνταγές είχαν εκτελεστεί οι 28.
  • Οι συνταγογραφούμενες δραστικές ουσίες των φαρμάκων πράγματι υπάγονταν στις διατάξεις του ν.3459/2006 (Α΄103) περί ναρκωτικών ουσιών.
  • Την ηλεκτρονική καταχώριση των συνταγών είχε κάνει γιατρός, με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής, ο οποίος υπηρετούσε ως επικουρικός, σε μονάδα υγείας στην 1η
    Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και ορισμένου χρόνου.
  • Κατά την εκτέλεση των εν λόγω συνταγών, τα φαρμακεία δεν εφάρμοσαν την προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησης του ασθενή, για τον οποίον είχαν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά τα φάρμακα.
  • Σχεδόν όλες οι συνταγές (96,4%) εκτελέστηκαν σε φαρμακεία κοντά στο σπίτι του γιατρού.
    Η ΕΑΔ διαβίβασε τα αποτελέσματα του ελέγχου στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και στην Η.ΔΙ.Κ.Α. , αλλά και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των ευρημάτων της.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter



Το διαβάσαμε εδώ