Τη διάθεση 8.613 κιτ ρομποτικής σε 1.821 σχολεία της χώρας προβλέπει σύμβαση που υπεγράφη ανάμεσα στον Δήμο Τρικκαίων, την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) και στην Cosmote.

Το έργο, προϋπολογισμού 1.821.000 ευρώ, έχει τον τίτλο «Μικρή Επανάσταση στην εκπαίδευση: Αναδεικνύουμε τις ψηφιακές δεξιότητες των Ελλήνων του Αύριο…» και αφορά σε εκπαίδευση μαθητών/τριών σε ρομποτική, μηχανική και προγραμματισμό.

Η σύμβαση προβλέπει την παροχή των 8.613 κιτ ρομποτικής το επόμενο τρίμηνο σε 1.821 σχολεία (1.050 από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, 771 από τη Δευτεροβάθμια και όλα τα Ειδικά Σχολεία). Υπολογίζεται ότι η πρωτοβουλία αφορά περίπου 50.000 μαθητές και 4.200 εκπαιδευτικούς.

Το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων που προτάθηκε κατά την επίσκεψη της προέδρου της Επιτροπής Ελλάδα 2021, Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στα Τρίκαλα τον Ιούνιο του 2020. Ακολούθησε συνεργασία για εξειδίκευση των στόχων, το πρόγραμμα υποβλήθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η ΕΕΤΑΑ υλοποίησε τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες και η ανάδοχος εταιρεία Cosmote ξεκινά την προμήθεια και τη διανομή των κιτ ρομποτικής.

Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή της σύμβασης, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, επισήμανε ότι είναι δράση συμπληρωματική προς το υπουργείο Παιδείας, το οποίο, «με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει εξασφαλίσει 30 εκατ. ευρώ για 177.000 κιτ ρομποτικής σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια».

Ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι «η Ελλάδα αλλάζει εποχή» με την πρωτοβουλία που «ξεκινά για να φέρει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και εκπαίδευσης σε σχολεία όλων των Δήμων της χώρας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Σπυρίδων Σπυρίδων, έκανε λόγο για «καινοτόμο τρόπο προσέγγισης της νέας εποχής μέσω της τεχνολογίας».

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, Δημήτρης Μαραβέλιας, τόνισε πως η ΕΕΤΑΑ είναι ο επιστημονικός σύμβουλος της Αυτοδιοίκησης, βοηθώντας στην ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών για την υλοποίηση του προγράμματος και ευχαρίστησε την Cosmote ως ανάδοχο εταιρεία, επισημαίνοντας ότι «τα παιδιά μας κάνουν ένα βήμα στην ψηφιοποίηση και τις νέες τεχνολογίες».

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Γιαμάς, ICT sales leader της Cosmote, έκανε λόγο για «αξιέπαινη πρωτοβουλία, που δίνει τη δυνατότητα να βελτιωθούν οι συνθήκες μάθησης και οι μαθητές να προετοιμαστούν καλύτερα για το μέλλον».