Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023, 10:08

Η μόλυνση των ούλων μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακή αρρυθμία

Ζήσης Ψάλλας

Η περιοδοντίτιδα, μια ασθένεια των ούλων, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από οδοντικά προβλήματα από κακή αναπνοή έως αιμορραγία και απώλεια δοντιών. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα ανακάλυψαν ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα σε άλλα σημεία του σώματος, την καρδιά.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JACC: Clinical Electrophysiology, η ερευνητική ομάδα βρήκε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ περιοδοντίτιδας και ίνωσης -ουλή σε ένα προσάρτημα του αριστερού κόλπου της καρδιάς που μπορεί να οδηγήσει σε έναν ακανόνιστο καρδιακό παλμό που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή- σε ένα δείγμα από 76 ασθενείς με καρδιακή νόσο.

«Η περιοδοντίτιδα σχετίζεται με μια μακροχρόνια φλεγμονή και η φλεγμονή παίζει βασικό ρόλο στην εξέλιξη της κολπικής ίνωσης και στην παθογένεση της κολπικής μαρμαρυγής», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Shunsuke Miyauchi, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα. «Υποθέσαμε ότι η περιοδοντίτιδα επιδεινώνει την κολπική ίνωση. Αυτή η ιστολογική μελέτη των εξαρτημάτων του αριστερού κόλπου είχε στόχο να διευκρινίσει τη σχέση μεταξύ της κατάστασης της κλινικής περιοδοντίτιδας και του βαθμού κολπικής ίνωσης».

Τα προσαρτήματα του αριστερού κόλπου αφαιρέθηκαν χειρουργικά από τους ασθενείς και οι ερευνητές ανέλυσαν τον ιστό για να καθορίσουν τη συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας της κολπικής ίνωσης και της σοβαρότητας της νόσου των ούλων. Διαπίστωσαν ότι όσο χειρότερη ήταν η περιοδοντίτιδα, τόσο χειρότερη ήταν η ίνωση, υποδηλώνοντας ότι η φλεγμονή των ούλων μπορεί να εντείνει τη φλεγμονή και την ασθένεια στην καρδιά.

«Αυτή η μελέτη παρέχει βασικές ενδείξεις ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να επιδεινώσει την κολπική ίνωση και μπορεί να είναι ένας νέος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή», δήλωσε ο Yukiko Nakano, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Graduate School of Biomedical and Health Sciences του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα.

Σύμφωνα με τον Nakano, εκτός από τη βελτίωση άλλων παραγόντων κινδύνου όπως το βάρος, τα επίπεδα δραστηριότητας, η χρήση καπνού και αλκοόλ, η περιοδοντική φροντίδα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ολοκληρωμένη διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτή η μελέτη δεν καθιέρωσε μια αιτιώδη σχέση, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ οι βαθμοί σοβαρότητας της νόσου των ούλων και της κολπικής ίνωσης φαίνεται να συνδέονται, οι ερευνητές δεν έχουν βρει ότι το ένα οδηγεί οριστικά στο άλλο.

 


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023, 10:08

Το διαβάσαμε εδώ