Στις αποζημιώσεις που έχουν εγκριθεί για τις βλάβες στην υγεία μετά τον εμβολιασμό κατά του Covid-19, αναφέρεται δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

«Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 253 αιτήσεις αποζημίωσης λόγω σοβαρών ανεπιθύμητων παρενεργειών του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, όπως για παράδειγμα μυοκαρδίτιδα, φλεβική θρόμβωση και σύνδρομο Guillain-Barré», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. 

Αναλογικά με τον αριθμό των χορηγούμενων δόσεων, οι αιτήσεις για την αναγνώριση της βλάβης του εμβολίου είναι σπάνιες, σημειώνει το περιοδικό. «Οι περισσότερες αιτήσεις εγκρίθηκαν στα πολυπληθέστερα ομοσπονδιακά κρατίδια της Βαυαρίας (61) και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (38)».

Συνολικά, μόνο ένα μέρος των αιτήσεων εγκρίνεται, όπως σημειώνει το Der Spiegel. «Τα ομοσπονδιακά κρατίδια απέρριψαν 1.808 αιτήσεις. Συνολικά 3.968 αιτήσεις διεκπεραιώνονται επί του παρόντος και ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες».

Αναλυτικά το δημοσίευμα του Der Spiegel, αναφέρει τα εξής: 

Τι σημαίνουν οι 253 αναγνωρισμένες βλάβες του εμβολίου

«Κανένα αποτέλεσμα χωρίς παρενέργειες» είναι ένας συχνά αναφερόμενος εμπειρικός κανόνας στην ιατρική. Αυτό ισχύει και για τα εμβόλια κατά του Covid-19 που έχουν εγκριθεί στη Γερμανία. Εάν επέλθει βλάβη στην υγεία μετά τον εμβολιασμό, οι θιγόμενοι δικαιούνται αποζημίωση, όπως αναφέρεται στο νόμο περί προστασίας από λοιμώξεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Welt am Sonntag», έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής 253 αιτήσεις για αποζημίωση λόγω σοβαρών ανεπιθύμητων παρενεργειών του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Πώς καταγράφονται οι παρενέργειες στη Γερμανία;

Όποιος έχει εμβολιαστεί μπορεί να επικοινωνήσει με το Paul-Ehrlich-Institut (PEI) για πιθανές παρενέργειες, το οποίο έχει επίσης αναπτύξει την εφαρμογή SafeVac 2.0 για καταγραφή. Οι γιατροί είναι επίσης υποχρεωμένοι να αναφέρουν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση ασφάλειας, το PEI κατέγραψε 333.492 ύποπτες περιπτώσεις παρενεργειών μετά από εμβολιασμό κατά του Covid 19.

Ποιες παρενέργειες είναι γνωστές;

Οι περισσότερες γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ο πόνος στο σημείο της ένεσης, υποχωρούν γρήγορα. Σύμφωνα με το PEI, οι πιο σημαντικές, πολύ σπάνιες σοβαρές παρενέργειες με τα εμβόλια mRNA των Biontech και Moderna είναι η φλεγμονή του καρδιακού μυός και του περικαρδίου. Οι νέοι άνδρες επηρεάζονται ιδιαίτερα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κρούσματα ήταν συχνότερα με το εμβόλιο Moderna, γι’ αυτό και το εμβόλιο Biontech συνιστάται για νεότερους άνδρες. Μια ανεπιθύμητη ενέργεια θεωρείται πολύ σπάνια εάν εμφανίζεται το πολύ μία φορά σε 10.000 εμβολιασμούς.

Υπήρξαν επίσης μεμονωμένες περιπτώσεις συνδρόμου Guillain-Barré με τα εμβόλια κορωνοϊού Astra Zeneca και Johnson & Johnson. Αυτή είναι μια διαταραχή των νεύρων που συχνά ξεκινά με μυρμήγκιασμα και μούδιασμα και μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Επιπλέον, συζητείται ένας αριθμός διάχυτων συμπτωμάτων όπως η κούραση ή οι πονοκέφαλοι, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν σε σχέση με τον εμβολιασμό αλλά δεν μπορούν να αποδοθούν ξεκάθαρα στον εμβολιασμό. Όσοι επηρεάζονται το αποκαλούν «σύνδρομο μετά τον ιό», με βάση το σύνδρομο Covid μετά από μόλυνση.

Τα συμπτώματα που περιγράφονται είναι εντυπωσιακά παρόμοια. Γνωστικές και νευρολογικές διαταραχές, καρδιαγγειακά προβλήματα, υπερβολική κόπωση, πονοκέφαλοι. Το PEI έχει ελέγξει αυτά τα συμπτώματα, αλλά εξακολουθεί να μην βλέπει κανένα σήμα κινδύνου σύμφωνα με την έκθεση ασφαλείας. Δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία στη Γερμανία λαμβάνουν επί του παρόντος ύποπτα κρούσματα που εμφάνισαν ανεξήγητα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, το Charité στο Βερολίνο και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Marburg.

Πότε υπάρχει αποζημίωση;

Το αν κάποιος δικαιούται αποζημίωση δεν αποφασίζεται από το PEI, αλλά από το συνταξιοδοτικό γραφείο του εκάστοτε ομοσπονδιακού κράτους. Κατά κανόνα, η πληρωμή γίνεται μόνο για επιπλοκές που «αντιπροσωπεύουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία ή την οικονομία», σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Κέντρο Αγωγής Υγείας.

Οι ομοσπονδιακές πολιτείες μπορούν να καθορίσουν μόνες τους την τοπική ευθύνη. Στο Βερολίνο, για παράδειγμα, η Κρατική Υπηρεσία Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι αρμόδια, στη Βαυαρία το Βαυαρικό Κέντρο για Οικογένεια και Κοινωνικές Υποθέσεις. Στη συνέχεια ελέγχεται εάν η βλάβη στην υγεία προκλήθηκε από τον εμβολιασμό. Ανάλογα με την έκταση της βλάβης στην υγεία, οι θιγόμενοι δικαιούνται συντάξεις, ιατρική περίθαλψη ή περίθαλψη για τα επιζώντα εξαρτώμενα άτομα.

Τι ζημιά αναγνωρίστηκε;

Σύμφωνα με τη «Welt am Sonntag», η αναγνωρισμένη βλάβη του εμβολίου περιλαμβάνει φλεγμονή του καρδιακού μυός, φλεβική θρόμβωση και σύνδρομο Guillain-Barré. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε προηγούμενα ερωτήματα προς τις ομοσπονδιακές πολιτείες. Η φλεβική θρόμβωση, η οποία προκαλεί απόφραξη ορισμένων αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, μόλις παρατηρήθηκε μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο AstraZeneca. Σύμφωνα με την «Welt am Sonntag», περιστασιακά αναγνωρίζονταν και θάνατοι από τον εμβολιασμό.

Πόσο συχνά γίνονται αιτήσεις για εμβολιαστικές βλάβες;

Μετρούμενη με τον αριθμό των χορηγούμενων δόσεων, οι αιτήσεις για την αναγνώριση της βλάβης του εμβολίου είναι σπάνιες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), περίπου 192 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού έγιναν στη Γερμανία μέχρι τις αρχές του έτους. Περίπου 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά.

Οι περισσότερες αιτήσεις εγκρίθηκαν στις πολυπληθέστερες ομοσπονδιακές πολιτείες της Βαυαρίας με 61 και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με 38, στη Βρέμη, από την άλλη πλευρά, δεν έχει αναγνωριστεί εμβολιασμός κατά του Covid -19 μέχρι στιγμής.

Συνολικά, μόνο ένα κλάσμα των αιτήσεων εγκρίνεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ομοσπονδιακές πολιτείες απέρριψαν 1.808 αιτήσεις. 3.968 αιτήσεις διεκπεραιώνονται επί του παρόντος από τις ομοσπονδιακές πολιτείες και ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των εμβολίων;

Η απόφαση για την αποζημίωση δεν επηρεάζει άμεσα την αξιολόγηση της ασφάλειας των εμβολίων. Αυτό παραμένει ευθύνη των αρμόδιων υγειονομικών αρχών. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (Ema) ελέγχει συνεχώς την ασφάλεια των εγκεκριμένων εμβολίων, ακόμη και μετά την έγκρισή τους.

Ένα κρίσιμο εργαλείο είναι η λεγόμενη ανάλυση παρατηρούμενης έναντι αναμενόμενης. Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι. Εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναπτύσσει ασθένειες τυχαία.  Το καθοριστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: Μήπως μια συγκεκριμένη ασθένεια γίνεται πιο συχνή σε όσους έχουν εμβολιαστεί;

Εάν οι ειδικοί προσδιορίσουν μια συσσώρευση, η πιθανή επιπλοκή θεωρείται σήμα ασφαλείας. Κατά συνέπεια, οι συστάσεις μπορούν να προσαρμοστούν. Έτσι, η Ema είχε αναγνωρίσει μια σύνδεση μεταξύ του εμβολιασμού AstraZeneca και της θρόμβωσης. Το εμβόλιο τότε συνιστάται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών.

Πηγές: Der Spiegel – DW 

Το διαβάσαμε εδώ