Δικαίωση για τον Δήμο Ζαχάρως αποτελεί η απόφαση του Ε’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία αθώωσε τον Δήμαρχο Ζαχάρως Κωνσταντίνο Αλεξανδρόπουλο, τους δημοτικούς συμβούλους Φ. Αλεξανδρόπουλο, Δ. Κλημαντίρη, την πρόεδρος της κοινότητας Σχίνων Στ. Καπετοπούλου και τον δημότη Γ. Κατσικαρώνη, που είχαν μηνυθεί από τον συντάκτη της «Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης προστατευόμενης περιοχής Natura, GR 2330005 – Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφιλιά, Κακόβατος».

Συγκεκριμένα, τους είχε μηνύσει ο δασολόγος Ν. Χλύκας για συκοφαντική δυσφήμηση γιατί είχαν καταγγείλει ότι: «η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη είναι ανυπόγραφη και ασφράγιστη από τους αρμόδιους για την επίβλεψη και την παραλαβή της,
ενώ η Τεχνική Έκθεση και πολλά σχέδια δεν υπογράφονταν ούτε καν από τον μελετητή και ότι αυτές οι ουσιώδεις και κατά συρροή παραλείψεις, συνιστούν καταφανή παράβαση του Ν. 3316/2005 “περί Δημοσίων Συμβάσεων Εκπόνησης Μελετών’ και
της Απόφασης 69269/5387/ΦΕΚ 678Β του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθιστώντας την Ε.Π.Μ. άκυρη, παράνομη και διαβλητή»

kyparissaikos_giannitsochori

 

Ακόμη είχαν κατραγγείλει ότι «η εφαρμογή των συμπερασμάτων και των προτάσεων της άκυρης, παράνομης και διαβλητής Ε.Π.Μ. δια του Προεδρικού Διατάγματος του 2018 συνιστούν εγκληματική ενέργεια, με θύματα τους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής του Δήμου Ζαχάρως και ολόκληρης της Νότιας Ηλείας και μάλιστα στο διηνεκές […] Ενώ οι συντάκτες της Ε.Π.Μ. εν γνώσει τους ψευδώς βεβαιώνουν ότι στην υπόψη περιοχή υπάρχουν «Οικότοποι και Είδη προτεραιότητας» που ή δεν υπάρχουν καθόλου ή η έκταση και ο πληθυσμός τους δεν είναι αντιπροσωπευτικός, με σκοπό να προσπορίσουν παράνομο όφελος σε διάφορα πρόσωπα, που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν φορείς δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος και στοχεύουν στην είσπραξη, στο διηνεκές, τεράστιων χρηματικών ποσών, ανερχόμενων σε εκατομμύρια ευρώ από τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά Ταμεία για την προστασία, τη διαχείριση, τη μελέτη και για άλλες δραστηριότητες, εν ονόματι «οικοτόπων» και «ειδών» που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν».

Το Δικαστήριο έκανε παραδεκτό ότι η καταγγελία του Δημάρχου και των τεσσάρων συγκατηγορούμενών του δεν ήταν ψευδής ούτε έγινε από δόλο ή βαριά αμέλεια, ούτε ότι παραμόρφωσαν δολίως τα πράγματα. Αναγνώρισε, επίσης, το άμεσο και ειδικό ενδιαφέρον που είχαν οι αθωωθέντες ως θεσμικοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, να καταγγείλουν την Ε.Π.Μ. σύμφωνα με την οποία εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα της 17.9.2018  που σύμφωνα με τις αιτιάσεις της δημοτικής αρχής συνιστά εγκληματική ενέργεια, με θύματα τις δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής του Δήμου Ζαχάρως και ολόκληρης της Νότιας Ηλείας στο διηνεκές.

dimarchoszacharos_kstantinos_alexandropoulos

Ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος δήλωσε ότι «η αθώωση των εκπροσώπων του Δήμου συνιστά σπουδαία νίκη του δίκιου των πολιτών ενάντια στην κατάφωρη παραβατικότητα που πηγάζει από τη «βαθιά και γκρίζα γραφειοκρατία». Μετά από αυτή την εξέλιξη, οποιαδήποτε απόφαση ή ενέργεια που σχετίζεται με τα ανυπόστατα σχέδια της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης δεν είναι έγκυρη. Συνεπώς μεγάλο τμήμα των διατάξεων του Π.Δ. είναι ανεφάρμοστο», επεσήμανε και κατέληξε «ο αγώνας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Ζαχάρως συνεχίζεται».

Ζαχάρω: Δικαίωση για τον Δήμο – «Ανεφάρμοστες διατάξεις του Π.Δ.» λέει ο Δήμαρχος Το διαβάσαμε ΕΔΩ