Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023, 10:03

Είστε πάνω από 40; Μόλις 20 λεπτά καθημερινής άσκησης μπορούν να σας κρατήσουν μακριά από το νοσοκομείο

Ζήσης Ψάλλας

Εάν είστε άνω των 40 ετών, η τακτική άσκηση μπορεί όχι μόνο να σας κρατήσει σε φόρμα αλλά και μακριά από το νοσοκομείο, σύμφωνα με μια μεγάλη νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 82.000 ενηλίκων Βρετανών, όσοι ασκούνταν τακτικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για διάφορες παθήσεις τα επόμενα χρόνια. Ο κατάλογος περιελάμβανε κοινές ασθένειες όπως η πνευμονία, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι επιπλοκές του διαβήτη και οι σοβαρές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι εάν οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι πρόσθεταν μόνο 20 λεπτά άσκησης στην καθημερινότητά τους, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο αυτών των νοσηλειών κατά 4-23% σε διάστημα επτά ετών. Οι ειδικοί είπαν ότι η μελέτη επεκτείνει αυτά που οι άνθρωποι βλέπουν συνήθως ως τα οφέλη της άσκησης -όπως βελτιωμένη φυσική κατάσταση και πιο υγιής καρδιά.

«Θα μπορούσε η άσκηση να σας βοηθήσει να κρατηθείτε έξω από το νοσοκομείο και αυτό έχει σημασία», δήλωσε ο Peter Katzmarzyk, καθηγητής στο Pennington Biomedical Research Center στο Baton Rouge, La. Ο Katzmarzyk, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι ευθυγραμμίζεται με αυτό που γενικά συνιστάται στους Αμερικανούς για τη βελτίωση της υγείας τους: Κάντε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας «καρδιο» άσκησης ή 75 λεπτά σε έντονης άσκησης, κάθε εβδομάδα. Αυτό σημαίνει άσκηση που ωθεί την καρδιά να χτυπά περισσότερο και να ιδρώνετε. Η μέτριας έντασης περιλαμβάνει πράγματα όπως γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία σε επίπεδο έδαφος ή εργασία στην αυλή. Το τρέξιμο, η ποδηλασία σε λόφους ή οι γύροι κολύμβησης υπολογίζονται ως έντονη ένταση.

Μετά από περίπου επτά χρόνια, περισσότεροι από 48.000 συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο, για διάφορους λόγους. Ωστόσο, όταν επρόκειτο για εννέα από αυτά τα ζητήματα υγείας, τα άτομα που ήταν πιο ενεργά σωματικά είχαν χαμηλότερους κινδύνους. Οι εννέα ασθένειες ήταν: της χοληδόχου κύστης, ουρολοιμώξεις, θρόμβοι αίματος, εγκεφαλικό επεισόδιο, επιπλοκές διαβήτη, πνευμονία, σιδηροπενική αναιμία, πολύποδες του παχέος εντέρου και εκκολπωματίτιδα (όπου σχηματίζονται μικρές «σακούλες» στο τοίχωμα του παχέος εντέρου).


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023, 10:03

Το διαβάσαμε εδώ