Σε πλήρη εξέλιξη η εκπόνηση των μελετών για την ανάπλαση της Γύρας. Την προηγούμενη εβδομάδα συνεργείο του αναδόχου μελετητικού σχήματος βρέθηκε στην περιοχή, καθώς συνεχίζεται η τοπογραφική αποτύπωση και η χαρτογράφηση υψηλής ακριβείας της παραθαλάσσιας και παραλίμνιας ζώνης της Γύρας, με τη χρήση ηλεκτρονικών ταχυμέτρων, δορυφορικών GPS και drone. Την πορεία των μελετών για τη Γύρα και των Αϊ-Γιάννη παρακολουθεί στενά ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, ο οποίος βρέθηκε στο πεδίο και παρακολούθησε από κοντά τις εργασίες αποτύπωσης.

«Πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη των σπουδαίων μελετών που εκπονούνται από την Π.Ε. Λευκάδας για τη Γύρα και τον Αϊ-Γιάννη. Ξεκινήσαμε λοιπόν, μια προσπάθεια για την περιβαλλοντική προστασία και την αισθητική αναβάθμιση της παράκτιας περιοχής της Γύρας, και της παραλίας του Αϊ-Γιάννη, που σε συνδυασμό με την λιμνοθάλασσα, αποτελούν ένα ανεκτίμητο τοπίο και ένα πολύτιμο οικοσύστημα.

Το πάγιο αίτημα των συμπολιτών μας, θέσαμε ως προτεραιότητα από την αρχή της θητείας μας. Το πρώτο βήμα ήταν η εξασφάλιση 580.000 ευρώ για τις απαραίτητες μελέτες. Ενώ, το δεύτερο σημαντικό βήμα, αποτελεί, η ολοκλήρωση των μελετών το επόμενο διάστημα, που θα αποτυπώσουν σε μια ώριμη και τεκμηριωμένη πρόταση έργου, το όραμα της Λευκάδας για την περιοχή.

Πρόκειται για μία από τις λίγες παρεμβάσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει ενιαία μια παραλίμνια και παραλιακή ζώνη τέτοιας έκτασης και τέτοιας οικολογικής σημασίας, η οποία θα αποτελέσει μοχλό για τη βιώσιμη ανάπτυξη όλου του νησιού.

Στόχος μας, η ανάδειξη και η προστασία της Γύρας χωρίς ν’ αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της, το τοπίο, και το οικοσύστημα της. Θέλουμε η Γύρα να αφορά προπάντων όλους εμάς τους Λευκαδίτες και να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας, της ζωής μας, με εφόδια τις φιλικές νέες συνθήκες που θα δημιουργηθούν για ποδήλατο, περίπατο, κολύμπι, ξεκούραση, απόλαυση του τοπίου» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς.

Στο πλαίσιο της μελέτης περιλαμβάνεται ο επανασχεδιασμός του δρόμου της Γύρας, με νέα βελτιωμένα χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται με ασφάλεια τόσο στην ανάγκη ήπιας μετακίνησης κατοίκων και επισκεπτών, όσο και στην υποχρεωτική κυκλοφορία βαρέων οχημάτων όλο το χρόνο, αλλά και του υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου κατά την τουριστική περίοδο. Η διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου και πλευρικών επιφανειών κίνησης των πεζών, η αποκατάσταση των χώρων στάθμευσης και ο καλαίσθητος αστικός εξοπλισμός (πέργκολες σκίασης, θέσεις θέασης, παγκάκια, φωτιστικά, κλπ.) αποτελούν βασικές προτεραιότητες του σχεδιασμού.

Η ανάπλαση του παράκτιου μετώπου της Γύρας αφορά ελαφριές και κινητές κατασκευές για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών των λουομένων και της υψηλής τουριστικής κίνησης, όπως διάδρομοι πρόσβασης στην ακτή, αποδυτήρια, ντουζιέρες, μικρές πέργκολες σκίασης, καθιστικά, χώρους άθλησης (beach volley), παρατηρητήρια ναυαγοσώστη, κλπ.

Σε όλο το σχεδιασμό, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προστασία του ευαίσθητου φυσικού περιβάλλοντος, στην ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, και στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

Δείτε βίντεο με στιγμιότυπα από την αποτύπωση με drone στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=LpxnEE0zqH0&list=PL_2mPNUW8A76nNTv3trSJNw9jf-RrSwMu

Το διαβάσαμε ΕΔΩ