Ο Δήμος Γλυφάδας τιμά αλλά δεν γιορτάζει την ημέρα αυτή, λόγω των τραγικών γεγονότων που έχουν βυθίσει τη χώρα μας στο πένθος. Είχαν προγραμματιστεί δράσεις για σήμερα αλλά αναβάλλονται. Θα πραγματοποιηθούν αργότερα, μέσα στον Μάρτιο, σε ένδειξη σεβασμού και θαυμασμού στη Γυναίκα.

Γυναίκες σε θέσεις επιρροής, που είναι υπέρμαχοι της προόδου σε ζητήματα κεντρικά για τις ζωές των γυναικών παντού. Γυναίκες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να εξερευνήσουν, να μάθουν και να υποστηρίξουν τα δικαιώματά τους. Γυναίκες που φροντίζουν ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Γυναίκες που αποτελούν κρίσιμο σύστημα υποστήριξης η μία για την άλλη, στη μητρότητα. Γυναίκες παντού.
Παρότι οι γυναίκες αποτελούν λίγο παραπάνω από τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, η εκπροσώπηση και η εξουσία τους στην πολιτική σκηνή είναι σαφώς μικρότερη από εκείνη των ανδρών. Αν και ο αριθμός τους στη Βουλή έχει αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν, υπολείπεται ακόμη αισθητά των μέσων όρων της Δυτικής Ευρώπης.
Ο Δήμος Γλυφάδας στηρίζει, ενισχύει και προβάλλει τις γυναίκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% των Αντιδημάρχων (τέσσερις στους οκτώ) είναι γυναίκες ! Στην πόλη μας παρατηρείται αυξημένη συμμετοχή γυναικών στα κοινά. Στην πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη “Η Γλυφάδα μας”, του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου, 11 από τους 32 Δημοτικούς Συμβούλους είναι γυναίκες.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Δήμος Γλυφάδας διοργανώνει σειρά δράσεων, τις οποίες έχει αναλάβει το Τμήμα Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και συντονίζει η αρμόδια Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Λένα Δεναξά. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν:
17/03 : Εργαστήριο Επαγγελματικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την ΧΕΝ Ελλάδος.
18/03 : Ενημερωτική Ημερίδα με τίτλο : «Διαχείριση Σεξουαλικής Παρενόχλησης στο Χώρο Εργασίας» σε συνεργασία με τον οργανισμό ‘’Women Top’’ στο πλαίσιο του προγράμματος safe@work με την Acti Aid Hellas.
23/03 : Προληπτικός Γυναικολογικός Έλεγχος ‘’Τεστ ΠΑΠ’’, με την ευγενική χορηγία του ιατρού γυναικολόγου, Αντιδημάρχου Διοικητικού και Δημόσιας Υγείας Βασίλη Μουλακάκη.
26/03: Διαδραστικό Καλλιτεχνικό δρώμενο Street Art με τίτλο: “Γυναίκα είναι…”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Δρόμο των Ποιητών (Γρ. Λαμπράκη).
27/03 : Ανοιχτό σεμινάριο Αυτοάμυνας από τον εκπαιδευτή Γιώργο Αποστόλου.
31/03 : Επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο : “Εμμηνόπαυση, μια νέα αρχή”, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης.
Μπορείτε να ξεκινήσετε να καλείτε για πληροφορίες ή δήλωση συμμετοχής σε όποια δράση σας ενδιαφέρει στο τηλέφωνο 210 9647021 (επιλογή 1, Κέντρο Κοινότητας).
Θα ανακοινωθούν και ξεχωριστά λεπτομέρειες για κάθε εκδήλωση.
Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου.
Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη – μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως ημέρα του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Γυναικών.
Η πρώτη φορά που εορτάστηκε η Ημέρα της Γυναίκας ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 1909, στη Νέα Υόρκη, κάτι που διοργάνωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το 1910 διοργανώθηκε Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών στην Κοπεγχάγη και με έμπνευση από τις ΗΠΑ, η Γερμανίδα σοσιαλίστρια Λουίζε Τσιτς πρότεινε να καθιερωθεί μια ετήσια Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας.
Οι αντιπρόσωποι -100 γυναίκες από 17 χώρες- συμφώνησαν με την ιδέα, για την προώθηση των ίσων δικαιωμάτων.
Στις 19 Μαρτίου 1911 η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία, ενώ οι Αμερικανίδες συνέχισαν να γιορτάζουν τη δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου.
Το 1914 γιορτάστηκε στη Γερμανία η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου -πιθανόν επειδή ήταν Κυριακή- και πολλές δεκαετίες αργότερα ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Στη Σοβιετική Ένωση, ο Βλαντιμίρ Λένιν όρισε την 8η Μαρτίου (με το γρηγοριανό ημερολόγιο) ως επίσημη αργία, αλλά παρέμεινε εργάσιμη έως το 1965. Το 1949, η Κίνα όρισε την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία, με τις γυναίκες να δικαιούνται μισή ημέρα άδειας.
Τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. Δύο χρόνια αργότερα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη – μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.

May be an image of e or more people and text that says 'ΜΑΡΤΙΟΣ 2023ΜΗΝΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 17.3 Εργαστήριο επαγγελματικής ανάπτυξης 23.3 Δωρεάν τεστ nan 18.3 Διαχείριση σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας 27.3 Σεμινάρια αυτοάμυνας 26.3 Καλλιτεχνικό δρώμενο Street Art:

Ο Δήμος Γλυφάδας τιμά με δράσεις την Ημέρα της Γυναίκας Το διαβάσαμε ΕΔΩ