Ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση των Φαληριωτών στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση των βιοαποβλήτων, που ξεκίνησε ο Τομέας Καθαριότητας του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, με αφορμή την επέκταση του συστήματος των καφέ κάδων στις γειτονιές της πόλης, προκειμένου και τα νοικοκυριά πλέον να έχουν πρόσβαση.

Οι δημότες ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην ενημέρωση και από τις ερωτήσεις τους φάνηκε ότι ήδη είναι ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο στο θέμα των βιοαποβλήτων αλλά γενικότερα στα θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης.

Η αρχή του κύκλου ενημέρωσης για το θέμα των βιοαποβλήτων, έγινε από τον προαύλιο χώρο της Παναγίτσας όπου στελέχη και εργαζόμενοι του Τομέα Καθαριότητας, παρουσία του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλου και του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Δημήτρη Μητρέλλου , μοίρασαν σχετικό ενημερωτικό υλικό και παρουσίασαν στους πολίτες σωστές πρακτικές για το πώς διαχειριζόμαστε τα διάφορα ρεύματα ανακύκλωσης απορριμμάτων.

Με δεδομένη την καταγραφή των ιδιαίτερα θετικών αποτελεσμάτων και την άντληση πολύτιμης εμπειρίας, το πρόγραμμα επεκτείνεται σταδιακά και στις γειτονιές της πόλης μας με συλλογή βιοαποβλήτων από τα νοικοκυριά.

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου είναι σήμερα πρωτοπόρος Πανελλαδικά στον τομέα της βιοανακύκλωσης καθώς εκτρέπει από την ταφή περισσότερο από το 4,5% του συνόλου των απορριμμάτων που παράγονται στην πόλη.

Το ποσοστό αυτό τον κατατάσσει στην πρώτη θέση μεταξύ των 67 Δήμων της Περιφέρειας Αττικής σε ποιότητα και καθαρότητα του βιοανακυκλωσιμου υλικού και στη τρίτη θέση όσον αφορά τις ποσότητες που περισυλλέγονται, ενώ μέχρι το 2024 ο στόχος είναι το ποσοστό βιοανακύκλωσης να ξεπεράσει το 15%.

 

Το Πρόγραμμα ενημέρωσης των επόμενων ημερών έχει ως εξής:

Καθημερινά από τις 10.00 έως τις 13.00

Τετάρτη 15/3 : Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Φλοίσβου)

Πέμπτη 16/3 : Πλατεία Ντάβαρη

Παρασκευή 17/3: Πλατεία Φιλικής Εταιρείας

Το Πρόγραμμα της ενημερωτικής εκστρατείας για την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το Σαββατοκύριακο.

Κατά την διαδικασία ενημέρωσης των δημοτών, διανέμεται δωρεάν φυτόχωμα προερχόμενο από την διαδικασία κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος, με αφορμή την επέκταση του συστήματος των καφέ κάδων στις γειτονιές της πόλης για χρήση από τα νοικοκυριά σημειώνει:

Αγαπητοί συμπολίτες μου,

«Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου δίνει τη δέουσα προτεραιότητα, με πράξεις, σχέδιο και δράσεις, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η βιοανακύκλωση και η ανακύκλωση γενικότερα, είναι ο πράσινος σηματοδότης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της πολιτικής της Δημοτικής μας Αρχής.

Προς αυτή την κατεύθυνση η προσπάθεια είναι συνεχής, αδιάκοπη και καθημερινή, όπως ακριβώς και η σκληρή μάχη για την καθαριότητα.

Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μορφές ανακύκλωσης που ήδη έχουμε αναπτύξει, στοχεύουμε ταυτόχρονα στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων της πόλης μας, προστατεύοντας το περιβάλλον και εξοικονομώντας πόρους και ενέργεια.

Στα βιοαπόβλητα ξεκινήσαμε, χρησιμοποιώντας φύλλα και κλαδέματα, που συλλέγονται καθημερινά από τα πάρκα και τους Δημοτικούς κήπους. Στη διαδικασία προστέθηκε και η επεξεργασία υπολειμμάτων τροφών, που παράγονται από επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία και αγορές της περιοχής μας.

Σήμερα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο επόμενο κρίσιμο βήμα: Τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών από τα νοικοκυριά. Το πρόγραμμα μόλις άρχισε και θα επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο της πόλης, σε όλες τις περιοχές του Παλαιού Φαλήρου.

Σας ζητώ προσωπικά, να υποστηρίξουμε όλοι μαζί, το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης, το οποίο θα αλλάξει μια για πάντα την εικόνα της πόλης μας. Να αξιοποιήσουμε στο  έπακρο τους καφέ κάδους που θα τοποθετηθούν σε όλη την πόλη.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να μελετήσετε το ενημερωτικό κείμενο τεχνικών οδηγιών, το οποίο είναι στη διάθεση σας, περιέχοντας τις λεπτομέρειες που θα σας λύσουν κάθε απορία.

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: Αύξηση της ανακύκλωσης και μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται για ταφή.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε σημαντικές δράσεις, εντείνοντας τώρα, όλοι τις προσπάθειες μας, από κοινού, στην αλλαγή του τρόπου σκέψης μας, προς την κατεύθυνση της απαιτούμενης φροντίδας για το περιβάλλον.  Συνειδητοποιώντας, ατομικά κάθε ένας από εμάς, κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά, όλα τα μέλη της φαληριώτικης κοινωνίας, την ουσιαστική έννοια διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το περιβαλλοντολογικό όφελος είναι για όλους και μας αφορά όλους. Εμάς και τις επόμενες γενιές.

Σας ευχαριστώ».

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή αίτημα σχετικά με την καθαριότητα και την ανακύκλωση, οι Δημότες μπορούν να επικοινωνούν στο τετραψήφιο 1565.

Δήμος Π. Φαλήρου: Ξεκίνησε το πρόγραμμα ανακύκλωσης βιοαποβλήτων Το διαβάσαμε ΕΔΩ