Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023, 09:19

Η εταιρεία Xcel Energy ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (16/3) πως περιόρισε διαρροή νερού μολυσμένου με τρίτιο και το επεξεργάστηκε για να το απορρυπάνει, πρόβλημα που εντοπίστηκε σε εργοστάσιό της στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος» για τους κατοίκους ή το περιβάλλον.

Η διαρροή περιοριζόταν «στην εγκατάσταση» στο Μοντιτσέλο, κοντά στη Μινεάπολη, στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό της, με άλλα λόγια δεν υπήρξε μόλυνση «εκτός του εργοστασίου, ούτε στο πόσιμο νερό της περιοχής», τόνισε η Xcel Energy σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια και την υγεία του τοπικού πληθυσμού ή του περιβάλλοντος», διαβεβαίωσε η εταιρεία.

Το τρίτιο είναι ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου.

 

 

Η διαρροή εντοπίστηκε την 22η Νοεμβρίου, διευκρίνισε η Xcel Energy, διαβεβαιώνοντας πως ειδοποίησε αμέσως την εθνική επιτροπή εποπτείας του τομέα της πυρηνικής ενέργειας (Nuclear Regulatory Commission, NRC) και τις αρχές της πολιτείας όπου βρίσκεται το εργοστάσιο.

Οι τοπικές αρχές «επιβλέπουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Xcel Energy να απορρυπανθεί» το νερό που διέρρευσε από το εργοστάσιό της, ανέφερε από την πλευρά της η Υπηρεσία Ελέγχου της Ρύπανσης στη Μινεσότα (MPCA) σε δική της ανακοίνωση.

«Η διαρροή σταμάτησε και δεν έφτασε στον ποταμό Μισισιπή, ούτε μόλυνε πηγές πόσιμου νερού», πρόσθεσε.

 

 

Ο Κρις Κλαρκ, στέλεχος της Xcel Energy, δήλωσε πως η εταιρεία συνεχίζει να «συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται νερό που μπορεί να μολύνθηκε, ενώ παρακολουθεί συστηματικά τις κοντινές υπόγειες πηγές νερού».

Η Xcel Energy εκτιμά πως για την ώρα έχει ανακτήσει περί το 25% του τριτίου που διέρρευσε. Η διαρροή εξακριβώθηκε πως εντοπιζόταν σε «σωλήνωση ανάμεσα σε δύο κτήρια», διευκρίνισε.

Φωτογραφία: Twitter



Το διαβάσαμε εδώ