Η αξία του dogecoin εκτοξεύθηκε σήμερα, Τρίτη, λίγες ώρες αφού ο Ίλον Μασκ, ιδιοκτήτης του Twitter, επέλεξε να τοποθετήσει ως logo τη φιγούρα του σκύλου που συνδέεται με το κρυπτονόμισμα, την ώρα που ο ίδιος αντιμετωπίζει δίωξη για την προώθηση του ψηφιακού νομίσματος.

Η κίνηση του Μασκ να αντικαταστήσει το ιστορικό μπλε πουλί, σύμβολο του Twitter, είτε είναι μόνιμου χαρακτήρα, είτε πρόκειται για περιορισμένης διάρκειας «αστείο», προκάλεσε αύξηση του dogecoin από 0,08 δολάριο σε άνω του 0,10 δολάριο, αύξηση κατά άνω του 30%.

Ο ιδιοκτήτης του Twitter, που μετρά 133 εκατομμύρια ακολούθους, χρησιμοποιεί εδώ και καιρό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης για την προβολή του ιδίου και του ιδιότυπου χιούμορ του και έχει προωθήσει μέσω της πλατφόρμας το dogecoin, ένα κρυπτονόμισμα υψηλής διακύμανσης που δημιουργήθηκε αρχικά για πλάκα.

Το dogecoin δημιουργήθηκε το 2013 και ήταν μία ειρωνική απάντηση σε δύο φαινόμενα του web: τα κρυπτονομίσματα, που πλήθυναν μετά την εμφάνιση του bitcoin, και τα μοντάζ φωτογραφίας του σκύλου ράτσας Shiba Inu που είχαν κατακλύσει το Διαδίκτυο.

Ενισχυμένο από μία φρενίτιδα αγορών τέτοιου είδους τίτλων στις αρχές του 2021, σε συνδυασμό με πλειάδα θετικών μηνυμάτων του Ίλον Μασκ στο Twitter, το dogecoin εκτοξεύθηκε σε επίπεδο άνω των 70 σεντς τον Μάιο 2021, για να υποχωρήσει μετά τη μετάδοση σατιρικής εκπομπής στην οποία ο Μασκ χαρακτήριζε «απάτη» το κρυπτονόμισμα.

Ένας επενδυτής, που έχασε χρήματα στοιχηματίζοντας στο dogecoin, κατέθεσε τον Ιούνιο 2022 αγωγή, ζητώντας 258 δισεκατομμύρια δολάρια αποζημίωση από τον Ίλον Μασκ και τις εταιρείες του, Tesla και SpaceX. Ο δισεκατομμυριούχος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Η αλλαγή του logo του Twitter προκάλεσε βροχή μηνυμάτων, ανάμεσά τους και του Ίλον Μασκ, ο οποίος ανέβασε στην πλατφόρμα περυσινή συνομιλία με χρήστη, κατά την οποία έδινε την υπόσχεση να αγοράσει το Twitter και να κάνει logo του τον Shiba Inu.