Ένα σπουδαίο πασχαλινό έθιμο του τόπου μας αναβίωσε το απόγευμα της Τετάρτης 5 Απριλίου 2023 από τα μέλη και τους φίλους του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Γρεβενών και μιλάμε για τις περίφημες “Περδίκες”, τα μοναδικά κεντημένα πασχαλινά αυγά των Γρεβενών, τα οποία, αφού ζωγραφιστούν, βάφονται εν συνεχεία κόκκινα. Η όμορφη αυτή εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του χορευτικού μας, παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Παιδείας & Αθλητισμού Ιφιγένειας Στεργιούλα.

Σύμφωνα με την παράδοση, τη νύχτα της Μεγάλης Τετάρτης προς Μεγάλη Πέμπτη, οι νοικοκυρές «κεντούν» τα αυγά τους με λιωμένο μελισσοκέρι, διανθίζοντάς τα με φυτικά και ζωικά μοτίβα από τη φύση, όπως άνθη, φύλλα, πουλιά, είτε με ευφάνταστα γεωμετρικά σχήματα, ακόμη και με ευχές και ονόματα. Για τη ζωγραφική της Περδίκας απαιτείται ένα χειροποίητο εργαλείο, το «κοντύλι», που είναι αυτοσχέδια κατασκευή από κληματσίδα ή από ένα μικρό κομμάτι ξύλο. Στον κόμπο του κοντυλιού, ανοίγεται μια τρύπα μέσα στην οποία προσαρμόζεται ένα μικρό μεταλλικό χωνί από λεπτό φύλλο χαλκού (μια μύτη), κρατώντας τη θερμοκρασία. Το πρώτο αυγό που ζωγραφίζεται, βάφεται και σταυρώνεται, τοποθετείται μετά στο εικονοστάσι για έναν ολόκληρο χρόνο. Οι Περδίκες προσφέρονται τιμητικά την Πασχαλιά σε πρόσωπα αγαπημένα, όπως στις αρραβωνιασμένες, τις νιόπαντρες, τους γαμπρούς, τα βαφτιστήρια και στα μικρά παιδιά.

Στόχος του χορευτικού μας και της υπεύθυνης χοροδιδασκάλου του Κατερίνας Προκόβα ήταν, μέσω της λαογραφικής αυτής δράσης, η ανάδειξη της τεχνικής της ζωγραφικής της Περδίκας και η μεταλαμπάδευσή της τόσο στις νεότερες γενιές όσο και σε αυτούς που δεν τη γνωρίζουν, ώστε το μοναδικό αυτό έθιμο των Γρεβενών, να διατηρηθεί και να μη χαθεί. Κλείνοντας, μετά το πέρας της εκδήλωσης, όλοι οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν θερμές και εγκάρδιες ευχές για Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλο τον κόσμο.

Τo link του βίντεο

Το διαβάσαμε ΕΔΩ