Οι Αισθητήρες Εικόνας της vivo αποδίδουν αποτελέσματα που ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε για την Φωτογραφία από smartphone.

Η vivo ως ο Νο1 κατασκευαστής Smartphones στην Κίνα, αναπτύσσει καινοτόμες Φωτογραφικές λύσεις που προσφέρουν δυνατότητες Απεικόνισης από το Μέλλον.

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο επιλέγει να επενδύει συνεχώς σε τεχνολογίες δημιουργίας επεξεργαστών (chips) που βελτιστοποιούν την ποιότητα Video & Φωτογραφίας από Smartphone.

Μέσα από την στρατηγική αυτή, οι Τεχνολογικές Καινοτομίες της vivo, έρχονται να απαντήσουν στο κύριο ερώτημα του τρόπου, με τον οποίο η λειτουργιά του επεξεργαστή διαμορφώνει το τελικό φωτογραφικό αποτέλεσμα.

Η εξέλιξη των Επεξεργαστών Απεικόνισης

Στις μέρες μας, η ποιότητα των στοιχείων του φακού και των επεξεργαστών απεικόνισης έχει αναπτυχθεί ραγδαία και πλέον θεωρείται βασική ανάγκη κάθε καταναλωτή. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των smartphones παρατηρείται όταν έχει πραγματοποιηθεί η λήψη, «παγιδεύοντας» το φως και μετατρέποντάς το σε ψηφιακή εικόνα. Την στιγμή που οι περισσότερες εταιρίες smartphone βασίζονται στην απόδοση του κύριου επεξεργαστή, chipset, για το φωτογραφικό αποτέλεσμα, η vivo επενδύει σημαντικά κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη των δικών της επεξεργαστών, γνωστοί και ως επεξεργαστές σήματος απεικόνισης (ISP). Ξεκινώντας με το πρώτο chip το 2021, η vivo έχει καταφέρει μέσα σε 2 χρόνια να βελτιστοποιήσει σημαντικά την φωτογραφική εμπειρία των χρηστών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το chip απεικόνισης vivo V2, που αποτελεί την πιο πρόσφατη εκδοχή των ISP και εξοπλίζει στην ναυαρχίδα X90 Pro. Η λειτουργεία του ISP V2, είναι να επεξεργάζεται τις πληροφορίες της φωτογραφίας μετά την λήψη, προσφέροντας τις δυνατότητες μείωσης θορύβου, ισορροπίας λευκού, διόρθωση ατελειών στο παρασκήνιο, χαρίζοντας ένα μαγικό τελικό αποτέλεσμα.

Όταν Hardware και Software συνεργάζονται για το αποτέλεσμα

Στην πραγματικότητα, όσο πιο ισχυρός είναι ο ISP, τόσο καλύτερα μπορεί να χειριστεί τις επιπλέον εργασίες για να αποδώσει ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Η vivo, με τον επεξεργαστή V2, κατάφερε όχι μόνο να αναβαθμίσει τις λειτουργίες των smartphones, αλλά σημείωσε και μια επιπλέον καινοτομία, καθώς μετέτρεψε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του ISP σε μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική AI-ISP. Με απλά λόγια ο επεξεργαστής V2 της vivo, έχει ενσωματωμένη μονάδα επιτάχυνσης τεχνητής νοημοσύνης, υπομονάδα επεξεργασίας εικόνας καθώς και ανακατασκευασμένη μνήμη. Όλες αυτές οι λειτουργίες συμβάλλουν στην εξαιρετική απόδοση των φωτογραφιών διαπιστώνοντας ότι η παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αντιμετωπίσει περίπλοκα και «άγνωστα» προς τον χρήστη προβλήματα, που εμφανίζονται σε μια εικόνα.

Βοήθεια σε διάφορα σενάρια χρήσης, από τη φωτογραφία έως το παιχνίδι

Οι νυχτερινές λήψεις ή οι λήψεις με χαμηλό φωτισμό, παραμένουν το σημαντικότερο test αποδοτικότητας και μέχρι πρόσφατα πολλές από τις εταιρείες δεν κατάφεραν να παρέχουν ποιοτικές εικόνες αυτού του είδους.

Η vivo ηγείται σε αυτόν τον τομέα, και οι ναυαρχίδες των κινητών της προσφέρουν πεντακάθαρες εικόνες, ακόμη και αν έχουν τραβηχτεί σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού. Αυτή είναι μια άλλη σημαντική στιγμή όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη παρεμβαίνει, για να αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε λήψη, συνεργαζόμενη με άλλους αλγόριθμους υπολογιστικής φωτογραφίας που συμβάλλουν στην επίτευξη ζωντανών φωτογραφιών.

Ο τρόπος δομής των αλγορίθμων συμβάλλει σε φωτογραφίες υψηλής ποιότητας, λαμβάνοντας υπόψιν πολλά σενάρια και σκηνές του θέματος που τραβήχτηκε. Η vivo έχει συμβάλει τα τεχνολογικά μέγιστα, ώστε οι χρήστες να μπορούν να φωτογραφίσουν μια γρήγορη αθλητική σκηνή ή σε περίπτωση που είναι οπαδοί της αστροφωτογραφίας χαμηλού φωτισμού να μπορούν να το πραγματοποιήσουν χωρίς την χρήση τρίποδου, που μέχρι πρότινος προ-απαιτούνταν. Αυτό, ωστόσο, δεν θα ήταν δυνατό σε αυτό το βαθμό, μόνο με έναν παραδοσιακό επεξεργαστή, ο οποίος μπορεί να περιοριστεί στο εύρος και την απόδοσή του από τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις φωτογραφίας. Ο αποκλειστικός ISP, ωστόσο, έχει την απαραίτητη πρωτογενή ισχύ και την υποστήριξη λογισμικού για να προσφέρει, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες φωτισμού.

Το εξατομικευμένο τσιπ V2 του X90 Pro 5G φέρνει απτά οφέλη για την ποιότητα απεικόνισης. Ένας από αυτούς είναι ο αλγόριθμος μείωσης θορύβου AI, ο οποίος παρέχει φωτογραφίες με ελάχιστο θόρυβο. Αυτή η βελτίωση επηρεάζει επίσης την ανάλυση τόσο των φωτογραφιών όσο και των βίντεο που τραβήχτηκαν τη νύχτα, σε υψηλές τιμές ISO, όταν συνήθως ο θόρυβος αποτελούσε πρόβλημα.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που βελτιώνει δραστικά τις δυνατότητες HDR της ναυαρχίδας vivo X90 Pro 5G, μέσω ενός σημαντικά βελτιωμένου αλγορίθμου HDR, ο οποίος βασίζεται στις προηγούμενες επαναλήψεις για τη δημιουργία πιο φυσικών μεταβάσεων επισήμανσης. Οι αλγόριθμοι μετακινούνται και αλλάζουν αυτόματα από το τσιπ V2, τόσο σε σκοτεινά όσο και σε φωτιζόμενα σενάρια. Οι χειροκίνητες είσοδοι σπάνια είναι απαραίτητες για τέλειες λήψεις. Αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι ότι το τσιπ V2 συμβάλλει επίσης στις δυνατότητες παρεμβολής καρέ παιχνιδιού του X90 Pro 5G στα 120 fps, για ομαλότερες εικόνες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, χάρη στις δυνατότητες εκτίμησης κίνησης και αντιστάθμισης κίνησης, οι οποίες μειώνουν σημαντικά την καθυστέρηση της εικόνας.

Δύο επεξεργαστές που λειτουργούν ταυτόχρονα, με την δυνατότητα να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια

Τέλος, ένας προσαρμοσμένος επεξεργαστής σήματος εικόνας μπορεί επίσης να φέρει ένα άλλο πλεονέκτημα, και αυτό είναι η ενεργειακή απόδοση. Αυτό το χαρακτηριστικό έχει γίνει πολύ σημαντικό με την πάροδο των ετών, καθώς τα smartphones αναμένεται να λειτουργούν ταχύτερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναλαμβάνοντας το ρόλο των προσωπικών κέντρων δεδομένων των καταναλωτών και των βασικών καθημερινών συσκευών ανταλλαγής πληροφοριών (αλλά και κατανάλωσης). Το V2, για παράδειγμα, είναι 200% πιο ενεργειακά αποδοτικό από μια παραδοσιακή μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας και επιτυγχάνει ενεργειακή απόδοση 16,3 τρισεκατομμυρίων λειτουργιών ανά Watt ενέργειας, γεγονός που συμβάλλει στη συνολική αυτονομία της μπαταρίας, ειδικά εάν οι καταναλωτές τραβούν πολλές εικόνες και βίντεο σε μια μέρα.

Τελικά, όλα αυτά ωφελούν τους καταναλωτές, καθώς η ποιότητα των φωτογραφιών και των βίντεο που λαμβάνονται συνδέεται στενά με την οπτική και την οπτοηλεκτρονική, καθώς και τις δυνατότητες επεξεργασίας εικόνας της συσκευής. Τα smartphones, ως οι συνεχώς αυξανόμενες συσκευές προτίμησης για την αποτύπωση των στιγμών της ζωής, πρέπει να υποστηρίζουν τους αρχάριους φωτογράφους να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτό που θέλουν να αποτυπώσουν και να ανοίξουν έναν δημιουργικό χώρο για εξερεύνηση μέσω του φακού, ανεξάρτητα από το πότε ή πού τους οδηγεί το μονοπάτι.