Δήμαρχος εδώ και δώδεκα χρόνια, ο Ανδρέας Ευθυμίου διεκδικεί εκ νέου την ψήφο των δημοτών Μοσχάτου- Ταύρου.

Ο κ. Ευθυμίου μίλησε στο Athenea.gr για το πώς κέρδισε το στοίχημα της διαμόρφωσης κοινής ταυτότητας μεταξύ των δημοτών των δύο πρώην δήμων, ενώ εξήγησε και το πώς κινείται η δημοτική αρχή σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της περιοχής, το αίτημα για υπογειοποίηση των γραμμών του προαστιακού στον Ταύρο.

  • Έχετε διατελέσει δήμαρχος ήδη για 3 τετραετίες, ενώ ιδιαίτερα μακρά είναι και η πορεία που είχατε ως δημοτικός σύμβουλος, ήδη από το 1987. Για ποιους λόγους καλείτε τους δημότες να σας εμπιστευθούν ξανά;

Πρώτα από όλα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία σας. Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν καλώ τους δημότες να με εμπιστευθούν. Έχει πλέον εμπεδωθεί μία αμοιβαία εμπιστοσύνη με τους συμπολίτες μας, που έχει «δουλευτεί» όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι δημότες εμπιστεύονται έναν άνθρωπο που έχει τις πολιτικές του πεποιθήσεις αλλά δεν έχει καμία κομματική εξάρτηση, και δεν προσβλέπει σε καμία άλλη θέση παρά μόνο διεκδικεί το συμφέρον του Δήμου και αγωνίζεται για την πολύπλευρη ανάπτυξη της πόλης. Η συμπαράσταση και εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου μού προσδίδει τη δύναμη να συνεχίσω με σιγουριά και αυτοπεποίθηση με βάση τις αρχές μου και την αξιοπιστία του έργου μας, αλλά και την πραγματοποίηση του προγράμματός μας.

  • Ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε αυτά τα 12 χρόνια;

Την πρώτη περίοδο, η τοπική αυτοδιοίκηση δοκιμάστηκε όσο ποτέ άλλοτε. Ο δήμος μας βρέθηκε μπροστά στην πρόκληση της συνένωσης και της οικονομικής επιβίωσης και ταυτόχρονα υποχρεώθηκε να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή, στεκόμενος δίπλα στη δύσκολη καθημερινότητα κάθε δημότη. Μέσα στην οικονομική και κοινωνική δοκιμασία που περάσαμε, καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι στα πόδια μας, να ενώσουμε τους δημότες μας, να είμαστε δίπλα σε όσους δοκιμάζονται και να θέσουμε τις βάσεις για έναν σύγχρονο δήμο, μια ανθρώπινη πόλη. Ήταν η πιο δύσκολη περίοδος, αλλά δουλέψαμε αθόρυβα, με συγκλίσεις, με ανθρωπιά και χαμόγελο.

Η δεύτερη περίοδος χαρακτηρίζεται από ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα: κερδίσαμε το στοίχημα της συνένωσης των δύο πρώην δήμων με τη διαμόρφωση ενός κοινού αισθήματος και μία κοινή τοπική συνείδηση συγκροτώντας μία νέα ταυτότητα.

Η τρίτη περίοδος αφορά τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Ευτυχώς η κρίση της πανδημίας μας βρήκε καλά θωρακισμένους και πανέτοιμους να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση που ξαφνικά προέκυψε, ενώ αντιμετωπίσαμε και την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στηριζόμενοι σε ό,τι είχαμε πετύχει. Προσπαθήσαμε και όχι μόνο δεν σταματήσαμε την πραγματοποίηση του έργου μας αλλά υλοποιήθηκαν τα περισσότερα από όσα είχαμε δεσμευθεί.

  • Κατoρθώσατε να φέρετε εις πέρας όσα έχετε σχεδιάσει;

Σημασία έχει η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος και η απαρέγκλιτη υλοποίησή του, ανεξάρτητα από κάποιες αντικειμενικές καθυστερήσεις. Αυτή την περίοδο τρέχουν σημαντικά προγράμματα, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε όλα τα επίπεδα. Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφερθώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Έχουμε προχωρήσει σε αρκετές ενέργειες προς την κατεύθυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και έργα υποδομής, αθλητισμού, κοινωνικής συνοχής.

Το αίτημα για υπογειοποίηση των γραμμών του προαστιακού στον Ταύρο, μετά και από το πρόσφατο ατύχημα, με την παράσυρση του 16χρονου, καθίσταται επείγον. Τι μπορεί να κάνει ο δήμος σχετικά;

Διεκδικούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα την απομάκρυνση των μεταλλικών ηχοπετασμάτων από τις γραμμές του προαστιακού στον Ταύρο και την αντικατάστασή τους με άλλα, καλαίσθητα, συμβατά με τον αστικό ιστό. Επίσης, σταθερή είναι η θέση μας για την υπογειοποίηση του προαστιακού, προκειμένου να πάψει η τριχοτόμηση της περιοχής του Ταύρου που διασπά την κοινωνική συνοχή και δυσκολεύει τις μετακινήσεις των πεζών και τις διελεύσεις των οχημάτων. Τελευταία ενέργεια για το θέμα αυτό ήταν η πρόσφατη συνάντησή μου τον Απρίλιο, με τον Υπουργό Επικρατείας και Υποδομών-Μεταφορών Γιώργου Γεραπετρίτη και τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, για θέματα που αφορούν τις γραμμές του προαστιακού σιδηρόδρομου στον Ταύρο. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ασφάλεια των πολιτών και των διερχόμενων οχημάτων στις γραμμές του προαστιακού σε δήμους της Αττικής, καθώς και η λειτουργική και αισθητική αναβάθμισή τους με τον φωτισμό των διαβάσεων και τον εκσυγχρονισμό τους.

  • Η συνένωση των δύο δήμων έχει τελικά επιτευχθεί και στη συνείδηση των κατοίκων;

Όπως αναφέρθηκα προηγουμένως, ναι, κερδίσαμε το στοίχημα της συνένωσης των δύο πρώην δήμων καθώς αναπτύσσονται καθημερινά τα χαρακτηριστικά της τοπικότητας που διαμορφώνουν μία νέα ταυτότητα.

Υπάρχουν ορισμένες φωνές που κινούνται από ιδιοτέλεια σπέρνοντας τον διχασμό και καλλιεργώντας έναν ιδιότυπο τοπικισμό. Η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας αναγνωρίζει την προσπάθεια που κάνουμε για τον Ταύρο και το Μοσχάτο, το Μοσχάτο και τον Ταύρο. Φυσικά και υπάρχουν μερικά παράπονα, τα περισσότερα καλοπροαίρετα. Μην ξεχνάμε ότι σε μερικές περιοχές και μετά από δεκαετίες δεν έχει επιτευχθεί η σύγκλιση.

Ο δήμος μας συνιστά έναν ισχυρό και αξιόπιστο οργανισμό με σύγχρονη διοίκηση, με αποτελεσματική και διάφανη διαχείριση και συνεχώς ενδυναμώνεται σε όλα τα πεδία: της κοινωνικής και της οικονομικής ζωής, της παιδείας και της εκπαιδευτικής λειτουργίας, της αθλητικής και της πολιτιστικής ανάπτυξης και της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

ΕΛΕΑΝΑ ΚΟΛΟΒΟΥ

ΠΗΓΗ Athenea.grΤο διαβάσαμε ΕΔΩ