Η κατοικία του Σαλβαντόρ Νταλί στις ακτές της Κόστα Μπράβα της Ισπανίας είναι το θέμα νέου βιβλίου που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Apartamento.

Με φωτογραφίες από την Ισπανίδα καλλιτέχνιδα Coco Capitán, το «Casa Dalí» αποκαλύπτει τους χώρους, στους οποίους διέμενε ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατοικία είναι τόσο σουρεαλιστική όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί: ιδιόμορφα εξωτερικά χαρακτηριστικά κατά μήκος της εισόδου, αφηρημένα διακοσμητικά και μία γιγάντια πόρτα σε σχήμα αυγού, μοτίβο που εμφανιζόταν επανειλημμένα στο έργο του Νταλί.

Ο Νταλί αγόρασε τη δεκαετία του 1930, μια μικρή καλύβα για ψάρεμα στο μεσογειακό χωριό Πορτ Λιγκάτ και με τη σύζυγό του Γκαλά τις επόμενες δεκαετίες επανασχεδίασαν και επέκτειναν το κτίσμα ενσωματώνοντας παρακείμενα κτήρια.

Ο Νταλί έζησε και εργάστηκε από την κατοικία στην Κόστα Μπράβα το δεύτερο μισό της ζωής του, δημιουργώντας κάποια από τα πιο γνωστά έργα τέχνης του, εμπνεόμενος από το φως και την ατμόσφαιρα της ισπανικής ακτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Oscar Tusquets Blanca, φίλο του καλλιτέχνη – ο οποίος έγραψε την εισαγωγή στο βιβλίο – ο Νταλί «υποστήριξε ότι ήταν ο πρώτος Ισπανός που είδε τον ήλιο να ανατέλλει» όταν μετακόμισε στο μεσογειακό χωριό.

Η κατοικία, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο είναι γεμάτη με έπιπλα που επιμελήθηκε η Γκαλά, αντικείμενα που συγκέντρωσε το ζευγάρι και έργα τέχνης του Νταλί. Οι φωτογραφίες της Capitán σε όλο το βιβλίο αναδεικνύουν την εξαιρετική καλλιτεχνική αξία του χώρου που είναι σαν λαβύρινθος, με στενούς διαδρόμους και εναλλαγές επιπέδων παντού, καθώς και παράθυρα διαφορετικών σχημάτων με θέα στον κόλπο του Πορτ Λιγκάτ.

Ένα πρωτότυπο ποίημα της Capitán που γράφτηκε την εποχή που φωτογράφιζε το σπίτι, κοσμεί το μπροστινό και το πίσω εξώφυλλου του «Casa Dalí».

Το διαβάσαμε εδώ