Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης, καθώς φοιτητές που διαδηλώνουν κατά του πολέμου Ισραήλ-Γάζας συνέχισαν να έρχονται αντιμέτωποι με την αστυνομία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα έχουν δει μια έκρηξη αντιπολεμικών διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών που εισέρχονται σε σκηνές σε καταυλισμούς διαμαρτυρίας. Ορισμένες από αυτές εκκαθαρίστηκαν από την αστυνομία, η οποία κλήθηκε κατόπιν αιτήματος των ιδρυμάτων, μεταξύ άλλων τα ξημερώματα της Τρίτης στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, όπου συνελήφθησαν εννέα.

Οι συλλήψεις του NYU και της Μινεσότα ακολουθούν παρόμοιες εικόνες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια την Πέμπτη και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ το πρωί της Δευτέρας. Αργά τη Δευτέρα, φοιτητές έβαλαν οδοφράγματα μέσα σε ένα κτίριο στο Πολιτειακό Πολυτεχνείο της Καλιφόρνια στο Humboldt.

Η αστυνομία συνέλαβε 120 διαδηλωτές στην πανεπιστημιούπολη του NYU, δήλωσε εκπρόσωπος του αναπληρωτή επιτρόπου δημοσίων πληροφοριών του NYPD. Το τμήμα ανέφερε αρχικά 133 συλλήψεις πριν αναθεωρήσει τον αριθμό, επικαλούμενο τη ρευστότητα της κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν συνελήφθησαν όλοι όσοι ήταν παρόντες στον καταυλισμό, κάποιοι αφέθηκαν ελεύθεροι και κάποιοι έλαβαν κλήτευση ποινικού δικαστηρίου, είπε ο εκπρόσωπος.

Στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, όπου ξεκίνησε το τελευταίο κύμα αναταραχών στην πανεπιστημιούπολη, το πανεπιστήμιο έστειλε ένα email στο προσωπικό και τους φοιτητές τη Δευτέρα απαιτώντας πολλά μαθήματα στην κύρια πανεπιστημιούπολη του Morningside να είναι υβριδικά, όπου αυτό είναι δυνατόν για το υπόλοιπο εξάμηνο. «Η ασφάλεια είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας, καθώς προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τη μάθηση των μαθητών μας και όλες τις απαιτούμενες ακαδημαϊκές λειτουργίες», πρόσθεσε το πανεπιστήμιο στο email του.

Οι διευθυντές των κολεγίων αντιμετωπίζουν έντονο έλεγχο για το αν κάνουν αρκετά για να προστατεύσουν τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό από τον υποτιθέμενο αντισημιτισμό και άλλες προκαταλήψεις από τη θανατηφόρα επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και την επακόλουθη σύγκρουση της Χαμάς – ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν έντονη κριτική από αυτούς που λένε ότι αρνούνται το δικαίωμα των φοιτητών να μιλούν ανοιχτά και λογοκρίνουν τις πολιτικές διαμαρτυρίες.

Στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, εννέα διαδηλωτές συνελήφθησαν το πρωί της Τρίτης, δήλωσε εκπρόσωπος του πανεπιστημίου σε δήλωση.

Σύμφωνα με τη δήλωση, οι μαθητές είχαν δημιουργήσει έναν καταυλισμό νωρίς το πρωί στο βόρειο άκρο του εμπορικού κέντρου Northrop στην πανεπιστημιούπολη των Δίδυμων Πόλεων. Η αστυνομία έφτασε περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη των διαδηλώσεων, λέγοντας στους διαδηλωτές ότι παραβιάζουν πανεπιστημιακούς και κρατικούς νόμους και προειδοποίησαν για συλλήψεις.

Ορισμένοι φοιτητές επέλεξαν να διαλυθούν και όσοι δεν το έκαναν συνελήφθησαν, ανέφερε η δήλωση. Η σελίδα UMN Divest στο Instagram ανακοίνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις στις 14:00 τοπική ώρα την Τρίτη.

Στη Νέα Υόρκη, η αστυνομία εκκαθάρισε έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας με επίκεντρο το Gould Plaza του NYU το βράδυ της Δευτέρας μετά από αίτημα του πανεπιστημίου, δήλωσε το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης και ένας εκπρόσωπος του NYU. Μέλη σχολής και φοιτητές συνελήφθησαν, σύμφωνα με τη Σχολή Δικαιοσύνης του NYU στην Παλαιστίνη. Το NYPD ανέφερε ότι δεν γνώριζε πόσοι από τους συλληφθέντες διαδηλωτές ήταν φοιτητές ή καθηγητές.

Η αναπληρώτρια επίτροπος του NYPD Kaz Daughtry είπε στο Fox 5 New York νωρίς την Τρίτη ότι τη Δευτέρα το βράδυ, περίπου 10 με 15 μέλη είχαν «δεμένα τα χέρια τους σε μια αλυσίδα» και ότι ήταν «πιο επιθετικοί» προς τους αστυνομικούς. «Δεν ήθελαν να μετακινηθούν, δεν ήθελαν να φύγουν», είπε, προσθέτοντας ότι το προσωπικό είχε «σωματική αντίσταση» απέναντι στην αστυνομία.

Η Daughtry είπε ότι η αστυνομία κλήθηκε να έρθει μέσα από την ηγεσία του σχολείου, η οποία ζήτησε βοήθεια, και ότι ζητήθηκε από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν την περιοχή πριν οι αστυνομικοί αναλάβουν δράση.

Στο Barnard College, το θυγατρικό σχολείο της Κολούμπια, πολλοί φοιτητές διαδηλωτές είχαν λάβει προσωρινές αποβολές για τη διαδήλωση της περασμένης εβδομάδας. Αλλά σε ένα email της Δευτέρας το βράδυ, η πρόεδρος του σχολείου, Laura Ann Rosenbury, έτεινε ένα κλαδί ελιάς.

Το σχολείο θα άρει τις περισσότερες από τις αποβολές και θα αποκαταστήσει την πρόσβαση των μαθητών στην πανεπιστημιούπολη, είπε, αρκεί να υποσχεθούν ότι θα ακολουθήσουν τους κανόνες. Όσοι πειθαρχήσουν θα έχουν πρόσβαση σε ζεστά γεύματα, συμβουλευτική ψυχικής υγείας και ακαδημαϊκή υποστήριξη. Και με την άδεια ενός καθηγητή, θα μπορούσαν επίσης να ολοκληρώσουν το εξάμηνο εικονικά.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η έκθεση σε άβολες ιδέες είναι ζωτικής σημασίας συστατικό της εκπαίδευσης, και επικροτώ την τόλμη όλων των φοιτητών μας που μιλούν ανοιχτά», είπε η κα Rosenbury στο email, το πρώτο της μήνυμα μετά τις συλλήψεις διαδηλωτών στην πανεπιστημιούπολη της Κολούμπια την περασμένη εβδομάδα, αρκετοί από τους οποίους ήταν φοιτητές του Μπάρναρντ.

«Αλλά», είπε, «κανένας μαθητής δεν πρέπει να φοβάται για την ασφάλειά του όσο είναι στο Μπάρναρντ». Και πρόσθεσε: «Αυτές τις τελευταίες εβδομάδες μαζί πριν αποφοιτήσουν οι τελειόφοιτοι μας, ας είμαστε καλοί ο ένας με τον άλλον».

Η απόφαση να προσφερθούν υβριδικά μαθήματα φαινόταν να είναι μια λύση καθώς μεγάλος καταυλισμός διαδηλωτών παραμένει στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης του Κολούμπια και περιστασιακά ξεσπάσματα διαδηλώσεων σημειώθηκαν έξω από τις πύλες της πανεπιστημιούπολης τις τελευταίες 24 ώρες. Τελευταία μέρα μαθημάτων είναι η 29 Απριλίου.

Η Angela V. Olinto, η καθηγήτρια του πανεπιστημίου, είπε σε ένα email τη Δευτέρα το βράδυ ότι αν έστω και ένας φοιτητής ήθελε να τελειώσει τη χρονιά μέσω Διαδικτύου, οι καθηγητές θα πρέπει να προσφέρουν υβριδικά μαθήματα — ή να μετακινηθούν σε πλήρως απομακρυσμένα, αν αυτό δεν είναι επιλογή.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ