Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς η Λαγκαδινή τέχνη της πέτρας

Η παρουσίαση του βιβλίου «Εγχειρίδιο της Λαγκαδινής Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου στο εντευκτήριο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης. Το έργο εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 από το Σωματείο «Άνθη της Πέτρας».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Πνευματική Εστία Σπάρτης (ΠΕΣ), τα «Άνθη της Πέτρας» και τον Σύλλογο Γορτυνίων Σπάρτης και ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων.

Το εγχειρίδιο αποτελεί μια διεπιστημονική προσέγγιση του συγκεκριμένου μνημείου της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός πολιτών, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου «Άνθη της Πέτρας», Τριάδης Τσαφαράς, ο αρχιτέκτων Γιώργος Γιαξόγλου -ο οποίος εκτός από ενεργό μέλος της ΠΕΣ είναι και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου των «Ανθέων της Πέτρας»- και ο δραστήριος πρόεδρος του Συλλόγου Γορτυνίων Σπάρτης, Γιάννης Μητράκος, παρουσίασαν διάφορες πλευρές της έκδοσης μέσα από την προσωπική τους οπτική.

Οι εισηγήσεις τους πέραν της παρουσίασης της έκδοσης, ανέδειξαν τη συνολική δραστηριότητα των «Ανθέων», ενώ αναφέρθηκαν με ιδιαίτερη συγκίνηση και στον αείμνηστο Αργύρη Πετρονώτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή ακριβώς ένα χρόνο πριν.

Στην ομιλία του, ο Γ. Γιαξόγλου, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων & Τοποθεσιών στις 18 Απριλίου, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Φέτος, με αφορμή την 60η επέτειο της Χάρτας της Βενετίας, το θέμα έχει τον τίτλο “Κληρονομιά ανθεκτική στις καταστροφές και τις συγκρούσεις – ετοιμότητα, αντίδραση και ανάκαμψη”. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό εμείς εδώ στη Σπάρτη αποφασίσαμε, τιμώντας την ημέρα αυτή, να προχωρήσουμε στην παρουσίαση του βιβλίου “Εγχειρίδιο της Λαγκαδινής Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας”. Και το κάνουμε γιατί θεωρούμε, θα το διαπιστώσετε και εσείς στη συνέχεια, ότι το βιβλίο αυτό συμβάλλει εποικοδομητικά στην κατανόηση και στην καταγραφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Τριάδη Τσαφαρά, ενώ στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Γιάννης Μητράκος, επισημαίνοντας: «Πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα η συμμετοχή μου στην ομάδα συγγραφής του εγχειριδίου της “Λαγκαδινής Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας”. Συγχρόνως όμως, από την πρώτη στιγμή είχα συναίσθηση του βάρους και της ευθύνης που αναλάμβανα, όταν μάλιστα στην ομάδα συμμετείχαν καταξιωμένοι, με ακαδημαϊκές περγαμηνές, συνάδελφοι.

Τη συγγραφική ομάδα αποτελούσαν, εκτός από εμένα, ο Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, Βασίλης Γκανιάτσας, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της έκδοσης, ο Διδάκτορας Νομικής, Ηλίας Γιαννικόπουλος, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, Αναστασία Γεωργιάδη, ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ, Μανώλης Κορρές, και η Διδάκτωρ – φιλόλογος, Μαρία Τσούπη. Άφησα τελευταίο τον Ομότιμο Καθηγητή του ΑΠΘ, Αργύρη Πετρονώτη. Τον άφησα τελευταίο γιατί σήμερα κλείνει ένας χρόνος από την μέρα που έφυγε από την ζωή, πλήρης ημερών. Απεβίωσε, στις 19 Απρίλη 2023, την ημέρα των 99 γενεθλίων του. Ένας χρόνος χωρίς τον μαστρ’ Αργύρη και το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφιερώσουμε στην μνήμη του την αποψινή εκδήλωση. Εκτός όμως από τους συγγραφείς, καθοριστικός ήταν και ο ρόλος στον συντονισμό επικοινωνίας, στις διορθώσεις των κειμένων κ.α, τόσο του προέδρου μας Γιάννη Τσιαούση, που βρισκόταν στην Κρήτη, όσο και του Ανδρέα Μανιάτη, που αυτός ήταν στον Καναδά…», σημείωσε ο Ι. Μητράκος, προχωρώντας στη συνέχεια σε ενδελεχή παρουσίαση του πονήματος.

με πληροφορίες-φωτο από: https://spartaarchitecture.blogspot.com

Πηγή: lakonikos.gr