Ολ. Τελιγιορίδου: Όχι άλλη φτώχεια στο χωράφι και ακρίβεια στο ράφι

Πόλεμο ενάντια στη «φτώχεια στο χωράφι» και την «ακρίβεια στο ράφι», κήρυξε η Ολυμπία Τελιγιορίδου, επισκεπτόμενη τη Λακωνία, την Πέμπτη (25/4). Η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, συναντήθηκε με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ στη Σπάρτη, το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα βρέθηκε στη Σκάλα, σε εκδήλωση με θέμα «Η αγροτική πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη», όπου ήταν ομιλήτρια μαζί με τον Σταύρο Αραχωβίτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά προοδευτική αντεπίθεση σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στη λακωνική πρωτεύουσα η Ολ. Τελιγιορίδου, σε αισιόδοξο κλίμα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Εξήγησε «ποια Ευρώπη θέλουμε» και πώς «θέλουμε την Ελλάδα σε αυτή την Ευρώπη».

Περιγράφοντας το προσωπικό της όραμα αλλά και την οπτική του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «μια Ευρώπη που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών» και «όχι για την Ευρώπη που θα εξυπηρετεί μικρές οικονομικές ελίτ». «Η μάχη θα είναι μεγάλη», είπε και πρόσθεσε ότι «το μήνυμα στις 9 Ιούνη είναι η μαζικότητα και η συμμετοχή στις κάλπες. Δεν δικαιολογείται η χαλαρή ψήφος». Κι αυτό «γιατί στην Ευρώπη παίρνονται αποφάσεις που μας αφορούν όλους». Μήνυμα πρέπει να δοθεί «και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που εδώ και 5 χρόνια, οδηγεί τον ελληνικό λαό σε οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά αδιέξοδα».

Να σταματήσει ο κατήφορος
Απέναντι λοιπόν, «σε καταστάσεις που δεν τιμούν τη χώρα», όπως «αυτό που ζήσαμε με τη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών, με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων πολιτών από το υπ. Εσωτερικών», μα και σε άλλα φαινόμενα, όπως «τις υποκλοπές, τις παρακολουθήσεις» ή «φαινόμενα που αφήνουν απροστάτευτα τα νοικοκυριά στην αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία», στις 9 Ιουνίου «θα δώσουμε το μήνυμα». Είναι αναγκαίο, «να σταματήσει αυτός ο κατήφορος που βιώνουμε», τόνισε.

«Καλούμε τους πολίτες να ενισχύσουν αυτήν την προσπάθεια», συνέχισε. Αφορά, «την Ελλάδα, όλο τον λαό, νέους και ηλικιωμένους». Ζητούμενο, «μια Ευρώπη δίκαια, δημοκρατική, ισότιμη για όλους, αλληλέγγυα, παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή» και «μια Ελλάδα που θα κρατάει τα παιδιά της, μια χώρα που όλοι θα έχουμε δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή».

Την κ. Τελιγιορίδου, προσφώνησαν ο Παν. Κουμουνδούρος και ο Σταύρος Αραχωβίτης. «Υπήρξε ο υπουργός μου» είπε με χαρά η Τελιγιορίδου για τον Στ. Αραχωβίτη, υπενθυμίζοντας τη συνύπαρξή τους στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν αυτή κατείχε τη θέση υφυπουργού.

Πολλαπλή κρίση
Η κ. Τελιγιορίδου τόνισε την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί στην Ευρώπη μια Προοδευτική Συμμαχία, κοινωνική και πολιτική που θα στοχεύει σε κοινή εξωτερική πολιτική, «σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικό περιβάλλον». Στη Γάζα, στο Ουκρανικό, να «μπορεί να παίξει διπλωματικό ρόλο, ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

«Βιώνουμε μια πολλαπλή κρίση, οικονομική, ενεργειακή, κλιματικής αλλαγής», έτσι «τα προτάγματα που θέτουμε με θέσεις και προτάσεις» ζητούν «δίκαιη οικονομική ανάπτυξη, ουσιαστική οικονομική σύγκλιση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ».

Κατά της ακροδεξιάς – Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο ανερμάτιστο
«Σε αυτή τη μάχη, είναι κρίσιμο να χτυπήσουμε ακροδεξιές και μισαλλόδοξες δυνάμεις που όποτε επικράτησαν, οδήγησαν δε δυσάρεστα γεγονότα στην Ευρώπη», είπε. Και υπογράμμισε πως «η χάραξη κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών αφορά την καθημερινότητά μας, όπως με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Το προηγούμενο διάστημα είχαμε έντονες κινητοποιήσεις ενάντια στην ΚΑΠ. Σε κάθε χώρα είναι διαφορετικά. Η χώρα μας πλήγηκε περισσότερο από κάθε άλλη κι αυτό οφείλεται κυρίως στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία και ήδη από τον 1ο χρόνο το “πληρώνουν” Έλληνες αγρότες. Γιατί συντάχτηκε χωρίς διαβούλευση με τους αγροτικούς φορείς και χωρίς ουσιαστική συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα.»

Φτώχεια στο χωράφι και ακρίβεια στο ράφι
Περαιτέρω, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έλεγε ότι θα είναι αποτελεσματικό και θα προσελκύσει 60.000 νέους αγρότες. Ωστόσο, η αγροτική παραγωγή στη χώρα συρρικνώνεται και αυτό έχει γίνει με ευθύνη της ΝΔ στην αγροτική παραγωγή. Επανέλαβε πως η ΚΑΠ σήμερα «δεν εξυπηρετεί τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΝΔ αφαιρεί πόρους από επιδοτήσεις και τις μεταφέρει αλλού. Μεταφέρθηκαν 900 εκατ. άμεσες ενισχύσεις. Εάν, κάποιος, υπολογίσει και την έκρηξη του κόστους παραγωγής, τα υψηλά τιμολόγια ενέργειας των αγροτικών εφοδίων, των ζωοτροφών, των λιπασμάτων και την αδυναμία της κυβέρνησης να αποδίδει άμεσα τις αποζημιώσεις -ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ-, τότε αντιλαμβάνεται κάποιος το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει. Οι ελληνικές αγροτικές επιχειρήσεις γίνονται και μη βιώσιμες και μη ανταγωνιστικές. Πρέπει να αλλάξει άμεσα αυτή η πολιτική και αυτό το Στρατηγικό Σχέδιο της ΝΔ που φέρνει φτώχεια στο χωράφι και ακρίβεια στο ράφι.»

Μας αφορούν όλους
Η ΚΑΠ κι όσα βιώνει ο αγροτικός κόσμος τα οποία τον οδηγούν στην έξοδο από το επάγγελμα, δεν αφορούν μόνο τους αγρότες, αλλά όλη την κοινωνία. Μας αφορούν όλους σαν καταναλωτές. Η συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι για μένα μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη. Πέρα από τα γενικά ζητήματα χάραξης πολιτικής, έχω και μια ευθύνη για την πρωτογενή παραγωγή. Αυτή, χρειάζεται γνώση και εμπειρία αφού από αυτήν εξαρτάται η συγκράτηση τού πληθυσμού της υπαίθρου, η περιφερειακή ισόρροπη ανάπτυξη και η διατροφική επάρκεια της χώρας. Από την πρωτογενή παραγωγή εξαρτάται η δυνατότητα όλων μας να είμαστε καταναλωτές που θα έχουμε πρόσβαση σε ασφαλή προϊόντα και σε προσιτές τιμές».

Ευρωκοινοβούλιο, αποχή, εκλογικό αποτέλεσμα
Η κ. Τελιγιορίδου ρωτήθηκε από τον «Λακωνικό Τύπο» για τα περιθώρια παρέμβασης των ευρωβουλευτών, την αποχή και το επιδιωκόμενο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Απαντώντας, είπε: «Είναι ξεκάθαρο πως οι αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ, είναι μια άσκηση ισορροπιών μεταξύ των κρατών ή και ιστορικών συμβιβασμών. Εκεί που μπορεί να παρέμβει μια ευρωβουλεύτρια, ιδίως αριστερή, προοδευτική, είναι να μπορέσει να πείσει με γνώση και τεκμηρίωση για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής. Αν μπορείς να τεκμηριώσεις αυτό που λες, μπορείς να πετύχεις πολλά. Και έχω και παράδειγμα πάνω σε αυτό. Την προσπάθεια αναθεώρησης της προηγούμενης ΚΑΠ, όταν ο Σταύρος Αραχωβίτης έδωσε μεγάλη μάχη, ως Υπ.Α.Α.Τ., για την αλλαγή του κανονισμού omnibus για τα βοσκοτόπια. Με τεκμηριωμένο λόγο και στήριξη προοδευτικών δυνάμεων καταφέραμε η χώρα μας να πάρει πίσω καταλογισμούς ύψους 446 εκατ. ευρώ, που μας είχαν κυρωθεί το 2014.

Προβληματισμένη έδειξε για τα ποσοστά αποχής που παρατηρούνται στις ευρωεκλογές καλώντας τους πολίτες να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

Αν και κλήθηκε, ευγενικά δεν θέλησε να αναφερθεί σε κάποιο ποσοστό που θα θωρούνταν στον ΣΥΡΙΖΑ, επιτυχία στις ευρωεκλογές. «Εκείνο που θα πω», πρόσθεσε, «στόχος είναι να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα σηματοδοτήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει την αριστερή προοδευτική πρόταση απέναντι στον κατήφορο που ζούμε, εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής τού Κυρ. Μητσοτάκη. Δεν θα μπω σε ποσοστά, γιατί είναι κάτι πολύ υποθετικό»…

Δ.Π.

Πηγή: lakonikos.gr