«Είναι καθήκον της Πολιτείας επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά να προστατεύσει τους πολλούς» δήλωσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα από την Δικαιοσύνη, ο οποίος μετατρέπει το έγκλημα του εμπρησμού από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα είπε «ότι ο ποινικός κώδικας έχει αλλάξει για τους εμπρησμούς και ειδικά για τους εμπρησμούς εξ αμελείας, πλέον δεν είναι πλημμελήματα, είναι κακουργήματα και αν αυτό οδηγήσει στην απώλεια έστω και μιας ανθρώπινης ζωής ή σε μια ενδεχόμενη οικολογική καταστροφή τότε επισείεται ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη και χρηματικών προστίμων μέχρι 200.000€».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε την κ. Αδειλίνη για όλες τις προπαρασκευαστικές-προληπτικές ενέργειες και με βάση τη νομοθέτηση αλλά και το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας. Στάθηκε ιδιαίτερα στην εφαρμογή του νόμου σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμπρησμούς και τους εμπρηστές, τους καθ’ έξιν εμπρηστές αλλά και τους εξ’ αμελείας, «γιατί δυστυχώς ένα σημαντικό κομμάτι πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας είναι και προκαλείται από ανθρωπογενείς παράγοντες».

Μάλιστα, όπως ενημέρωσε, «η κύρια Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου αργότερα θα εκδώσει και μια ανακοίνωση η οποία θα αναρτηθεί στο site της Εισαγγελίας». Στο κλείσιμο των δηλώσεων του υπογράμμισε «ότι αυτή η φετινή είναι μια εθνική προσπάθεια, μια συλλογική προσπάθεια, μια πατριωτική προσπάθεια, που έχει ως σκοπό πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και μετά τις περιουσίες των ανθρώπων και το φυσικό κάλλος, το δάσος. Θα είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια και άρα αυτοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν ελαφρά τη καρδία τον κίνδυνο, είναι κίνδυνος θάνατος. Αποδείχθηκε δυστυχώς περίτρανα δυστυχώς και στα τραγικά γεγονότα στο Μάτι και σε άλλες περιπτώσεις αυτοί που δείχνουν τέτοια εγκληματική αμέλεια ρισκάρουν τη ζωή όλων των συμπολιτών τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διαβάσαμε εδώ