Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Μια μητέρα από τη Γιούτα των ΗΠΑ, ισχυριζόμενη ότι έμεινε “μόνιμα ανάπηρη” μετά τη συμμετοχή της στην αμερικανική κλινική δοκιμή του εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca, μηνύει τον κατασκευαστή του φαρμάκου για την “τσιγκούνικη” αποζημίωση που δεν της επιτρέπει να καλύψει επαρκώς τα ιατρικά της έξοδα. Η 42χρονη Μπράιαν Ντρέσεν, ήταν «η εικόνα της καλής υγείας» όταν ξεκίνησε την κλινική δοκιμή του βρετανικού εμβολίου το 2020 — αλλά κατέληξε να αναπτύξει μια σοβαρή νευρολογική πάθηση, σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε τη Δευτέρα.
«Μπήκα στην κλινική μια χαρά και έφυγα ξεκινώντας έναν εφιάλτη που δεν θα ευχόμουν στον χειρότερο εχθρό μου», είπε η Ντρέσεν, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Η πρώην δασκάλα εμφάνισε παρενέργειες λίγες ώρες μετά την ένεση με το εμβόλιο, όπως μυρμήγκιασμα στο χέρι, θολή όραση, πονοκέφαλο, βουητό στα αυτιά και εμετό, σύμφωνα με το δικαστήριο. Μερικά από τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν και εξαπλώθηκαν στα πόδια της προτού ανακαλύψει ότι είχε αναπτύξει παραισθησία – μια νευρολογική πάθηση κατά την οποία τα νεύρα είναι ερεθισμένα. Αφού νοσηλεύτηκε μερικές φορές, είπε η Ντρέσεν, διαγνώστηκε με «ΜΕΤ εμβολιαστική νευροπάθεια» από νευρολόγους του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας το 2021.
Η μαμά δύο παιδιών κατηγόρησε την AstraZeneca ότι παραβίασε τη σύμβασή της αποτυγχάνοντας να παράσχει επαρκή αποζημίωση για να καλύψει το κόστος των ιατρικών λογαριασμών που σχετίζονται με τις παρενέργειές της, οι οποίες, όπως λέει, έχουν «εκτοξευθεί» τα τελευταία χρόνια από τη λήψη του εμβολίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισχυρίζεται ότι είχε υπογράψει ένα έντυπο συγκατάθεσης με τον κατασκευαστή στην αρχή της δοκιμής που έλεγε ότι η AstraZeneca «θα πλήρωνε το κόστος της ιατρικής περίθαλψης για ερευνητικούς τραυματισμούς, υπό την προϋπόθεση ότι το κόστος είναι λογικό και δεν προκαλέσατε εσείς τον τραυματισμό», λέει η αγωγή.
Η Ντρέσεν, ωστόσο, είπε ότι η AstraZeneca της πρόσφερε μόνο μια εφάπαξ πληρωμή 1.243,30 δολαρίων. Αυτό είναι ένα «μικρό κλάσμα των ιατρικών λογαριασμών και των χαμένων μισθών, μεταξύ άλλων οικονομικών δαπανών, που είχε και θα συνεχίσει να επιβαρύνεται η Ντρέσεν», αναφέρει η αγωγή.
Ενώ ορισμένα από τα συμπτώματά της έχουν βελτιωθεί, η Ντρέσεν ισχυρίζεται ότι είναι «ακόμη ανάπηρη» και έχει γίνει σκιά του εαυτού της, δεν μπορεί να εργαστεί ή να παίξει το ρόλο της ως γονέας όπως έκανε κάποτε.
«Έκανα ό,τι μου ζήτησαν. Τίμησα τις υποχρεώσεις μου απέναντί τους. Δεν έχουν τιμήσει καμία», είπε η Ντρέσεν. «Όταν με χρειάστηκαν, ήμουν εκεί, συνεργάστηκα. Όταν τους χρειάστηκα, δεν υπήρχαν πουθενά».
Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν ήδη καταθέσει ομαδική αγωγή κατά του κατασκευαστή φαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ισχυριζόμενοι ότι είχαν παθήσεις από το εμβόλιο.
Ένας εκπρόσωπος της AstraZeneca αρνήθηκε να σχολιάσει την εκκρεμή δίκη της Ντρέσεν.
«Από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων σε κλινικές δοκιμές και δεδομένα πραγματικού κόσμου, το εμβόλιο AstraZeneca-Oxford έχει συνεχώς αποδειχθεί ότι έχει ένα αποδεκτό προφίλ ασφάλειας και οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο δηλώνουν με συνέπεια ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων μιας εξαιρετικά σπάνιας πιθανής πλευράς επιπτώσεων», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Bloomberg Law.
Το εμβόλιο AstraZeneca, το οποίο δεν κατέληξε ποτέ να εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ, πιστώνεται ότι “έσωσε έως και 6 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας”, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο συνεργάστηκε με την εταιρεία για να αναπτύξει το εμβόλιο.

Με πληροφορίες από New York Post

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διαβάσαμε ΕΔΩ