Μια εμπεριστατωμένη ανάλυση τριών σημείων για το μέλλον του Ιράν 


Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν στο Ιράν, αλλά και σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, το θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες με την εξαφάνιση του ελικοπτέρου, το οποίο μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο και τη συνοδεία του σε περιοχή του Αζερμπαϊτζάν.

Ιρανός αξιωματούχος υποστήριξε στο Reuters πως ενδέχεται οι ζωές του Ιρανού προέδρου και της συνοδείας του να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το απευκταίο;

Ο ειδικός αναλυτής, με βαθιά γνώση των θεμάτων της Μέσης Ανατολής και δη του Ιράν, Jason Brodsky εξηγεί το πρόκειται να συμβεί αν ο Εμπραχίμ Ραΐσι βρεθεί νεκρός.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

-Αν ο Ραΐσι είναι νεκρός ή ανίκανος, αυτό δεν θα αλλάξει τα βασικά στοιχεία της πολιτικής του καθεστώτος του Ιράν. Ο ανώτατος ηγέτης παραμένει στην καρέκλα του και είναι ο συνταγματικός επικφαλής.

-Αν ο Ραΐσι είναι νεκρός ή ανίκανος, αυτό έχει τη δυνατότητα να ανακατέψει την πολιτική της διαδοχής στην Ισλαμική Δημοκρατία με τον Ραΐσι επί του παρόντος να είναι ο κύριος υποψήφιος ως διάδοχος του Χαμενεΐ. Ο Ραΐσι είναι επίσης το πιο κατάλληλο πρόσωπο λόγω γραφειοκρατικής εμπειρίας για να διαδεχθεί τον Χαμενέι και είναι ο πιο κοντινός πρόεδρος ιδεολογικά στον Χαμενεΐ από τότε που ανέλαβε την ανώτατη ηγεσία το 1989. Αυτό, λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να κλονίσει την πολιτική διαδοχής του συστήματος, εάν ο Ραΐσι πεθάνει ή καταστεί ανίκανος.

-Σύμφωνα με το άρθρο 131 του Συντάγματος του Ιράν, σε περίπτωση θανάτου ή ανικανότητας του προέδρου, ο πρώτος αντιπρόεδρος (τώρα Mohammad Mokhber) αναλαμβάνει το ρόλο του προέδρου μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Ένα Συμβούλιο, αποτελούμενο από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, τον αρχιδικαστή και τον πρώτο αναπληρωτή του προέδρου, υποχρεούται να μεριμνήσει για την εκλογή νέου προέδρου εντός μέγιστης προθεσμίας 50 ημερών. Ο Mokhber είναι ο πρώην επικεφαλής της EIKO, ενός τεράστιου οικονομικού ομίλου που τελεί υπό τον έλεγχο του γραφείου του ανώτατου ηγέτη, και είναι έμπιστος του Χαμενεΐ.

Πηγή