Η Ομάδα ”πάμε βόλτα”, στο πλαίσιο της δράσης της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.  «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024» , συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για μία γνωριμία με τον πολιτισμό της Μάλθης της Μεσοελλαδικής και Μυκηναϊκής Εποχής μέσω μιας επίσκεψης με αρχαιολόγους στον αρχαιολογικό χώρο (Ακρόπολη και θολωτό τάφο) όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε σημαντικά  στοιχεία της ιστορίας των ανασκαφών, της αρχιτεκτονικής τους, των τειχών και των ιερών. 

Οι ανασκαφές του Σουηδού αρχαιολόγου Mattias Natan Valmin που ξεκίνησαν στο λόφο της Μάλθης το 1927 και ολοκληρώθηκαν το 1936 έφεραν στο φως έναν οχυρωμένο οικισμό (ακρόπολη) έκτασης 140 x 80 μ. Η ακρόπολη της Μάλθης αποτελεί τον μεγαλύτερο και καλύτερα γνωστό έως σήμερα αγροτικό οικισμό της Μεσοελλαδικής εποχής στη Μεσσηνία που άκμασε από το 2050 έως το 1680π.Χ.

O μεγάλος οχυρωματικός περίβολος με ολικό ανάπτυγμα 420 μ., περιέκλειε δύο οικιστικά σύνολα. Ένα κεντρικό στην κορυφή της ακρόπολης με οικίες και βιοτεχνικά εργαστήρια και ένα περιφερειακό με κατοικίες, αποθήκες και στάβλους σε επαφή με τον περίβολο. Εντός της ακρόπολης ανάμεσα στις κατοικίες ή κάτω από αυτές αποκαλύφθηκαν 47 λακκοειδείς και κιβωτιόσχημοι τάφοι με ταφές κυρίως παιδιών. Η κατοίκηση της ακρόπολης συνεχίστηκε και κατά τη Μυκηναϊκή εποχή (περ. 1680 – 1060 π.Χ.), οπότε στο κέντρο του οικισμού κατασκευάστηκε μέγαρο προφανώς έδρα του μυκηναίου άνακτα της περιοχής. Τα σημαντικότερα ευρήματα από την ακρόπολη της Μάλθης εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας. 

Στους πρόποδες της ακρόπολης υπήρχαν θολωτοί τάφοι. Από αυτούς ο θολωτός τάφος I είναι ο καλύτερα διατηρημένος θολωτός τάφος της Μεσσηνίας, που διατηρεί ακέραιη τη θόλο του.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25/5/2024 (10:00- 12:00)

Αναχώρηση από Καλαμάτα στις 9:00.

Πληροφορίες στο τηλ. 6936-518550

Ελλαδικό



Το διαβάσαμε εδώ