Η κλιματική αλλαγή απειλεί με εξαφάνιση δεκάδες νησιά στην Καραϊβική


Σε σοβαρό κίνδυνο είναι το μέλλον ενός νησιού και των κατοίκων του στον βόρειο Παναμά, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Το Carti Sugtupu, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Gardi Sugdub ή «Crab Island», «πρωταγωνιστεί» σε ένα σύντομο βίντεο στο YouTube, όπου οι ντόπιοι αποκαλύπτουν πώς τα μέσα διαβίωσής τους επηρεάζονται σοβαρά από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η μικροσκοπική προεξοχή ξηράς, διαστάσεων 396 μ. επί 152 μ., φιλοξενεί περίπου 2.000 ανθρώπους, σε παράγκες πάνω σε πασάλους, λόγω συνεχών πλημμυρών.

Οι κάτοικοι, η κύρια μορφή εισοδήματος των οποίων είναι η αλειεία, μετακομίζουν πλέον σε σπίτια στα ηπειρωτικά που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση.

Οι ντόπιοι βασίζονται επίσης στην καλλιέργεια Μανιόκας ή ταπιόκας και συγκομιδής πλαντάν (συγγενικό είδος της μπανάνας) από την ηπειρωτική χώρα μαζί με την παραδοσιακή παραγωγή υφασμάτων.

Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, η κυβέρνηση του Παναμά λέει ότι οι περισσότερες οικογένειες θα μετεγκατασταθούν από το Carti Sugtupu στην ηπειρωτική χώρα το 2024.

Επί του παρόντος, το νησί βρίσκεται μόλις σχεδόν ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο σε περίπτωση πλημμύρας.

Σύμφωνα με ερευνητές, τα περισσότερα νησιά στο σύμπλεγμα των 365 του Αρχιπελάγους, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Βάσει μελέτης της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2021, 216 εκατομμύρια άνθρωποι σε έξι περιοχές του κόσμου θα πρέπει να μεταναστεύσουν έως το 2050 λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή